1anwbDen Dolder – Maarn

Op slag van de herfst treinen we naar Den Dolder. Het is niet koud, maar wel bewolkt. Plat licht.

1anwbHilversum – Den Dolder

Het regent nog als we vanaf station Hilversum de oudste ANWB-wandeling vervolgen, maar het zou beter moeten worden.

urk3Enkhuizen – Medemblik - Urk

Vanuit Enkhuizen brengen de jongens een bezoek aan Medemblik voor ze de Zuiderzee oversteken. Op de eerste wandelbare dag na een hittegolf van twee weken, reis ik naar Hoogkarspel om de draad op te pakken bij de Tolweg op de weg naar Hoorn.

karspels.6Hoorn – Enkhuizen 22 km

Onontgonnen gebied vandaag, de oude weg tussen Hoorn en Enkhuizen. We zijn hier geen van beiden ooit eerder geweest. Op een zonnige zondag na een totaal verregende zaterdag treinen we, met mondkopjes op naar Hoorn.

achterhoek5Lochem – Borculo 18 km

We beginnen in Lochem voor een vijfdaagse tocht. We hebben plannen tot Doetinchem, maar omdat er een hittegolf in aantocht is, houden we er ernstig rekening mee, dat we na drie dagen de tocht zullen afbreken.

a2 5688Maarn - Leersum 19 km

Zomervakantie in coronatijd. Het aantal besmettingen loeit weer aan. Ik blijf in Nederland voorlopig en spreek met een vriendin uit Wageningen af om een paar etappes van de oudste ANWB-wandeling te lopen.

gg 9139Het is een grauwe en wat broeierige zondagmiddag. Voor een ommetje in de buurt kiezen Maddy en ik voor een experiment.

Workum – Makkum 5 8957

In het centrum van Workum scheiden de wegen tussen ons en Van Lennp voorlopig. Hij en Van Hogendorp gaan verder naar Bolsward, wij gaan op weg naar Makkum.

4 8791Stavoren – Workum

De buienrader rept van veel regen verspreid over de hele dag. Buiten miezert het wat maar erg indrukwekkend is het niet.

1 8832Lemmer - Stavoren

Nu de coronamaatregelen enigszins versoepeld zijn en de horeca weer voorzichtig opent, kunnen we weer eens een meerdaagste trip maken. We kiezen voor het coronaluwe Friesland en nemen de gelegenheid te baat om het spoor van Van Lennep (VL) weer op te pakken.

a2 5688Nederhorst Den Berg  - Hilversum 14 km

Op een mooie pinksterdag vervolg ik met Sören de etappe van de oudste ANWB-wandeling. Het licht is zoals deze hele lente, ongelooflijk helder. Een stijf zomers briesje houdt de temperaturen aangenaam.

a2 5688Driemond – Nederhorst Den Berg 12 km

In dit deel van de etappe is grote rol weggelegd voor het Gein. De Oudste ANWB-wandeling liep hier in oorspronkelijk ook, maar in de eigentijdse versie was dat lang niet meer mogelijk omdat er geen oversteek over het Amsterdam-Rijnkanaal meer was (van Fort Nigtevecht naar Nigtevecht).

middelpolder8569De eerste echte zomerse dag in coronatijd. Sören, Maddy en ik willen van het mooie weer genieten, maar tegelijkertijd de te verwachten drukte vermijden. Het wordt de Middelpolder bij Amstelveen.

lu8545Ik had niet gedacht dat het buitengebied van Amsterdam nog echte verrassingen voor ons in petto had, maar wat blijkt, dat was wel het geval. De verrassing heet Lutkemeerpolder.

v 8511In de wandelgids Oneindig laagland van Gegarandeerd Onregelmatig wordt de prachtwandeling bij Neerijnen gevolgd door een wandeling bij het nabijgelegen Varik. Die zag er op de kaart ook veelbelovend uit, dus zoefden we wederom bij een constant vaartje van 100 km naar de Betuwe.

n 8473Floortje Dessing blijft vanwege de coronamaatregelen ook thuis. Ze heeft nu een reeks programma’s waarin ze mensen opzoekt die in Nederland in overdrachtelijke zin ‘aan het einde van de wereld’ wonen.

z11Gedekt weer. Regen in de voorspelling. Waar te wandelen zonder in anderhalve-meterproblemen als drukte of afzettingen terecht te komen? Het sombere weer, zo hopen we zal ons daar toch wel bij helpen.

jarig8314Nu er met paasweekeinde steeds meer parkeerplaatsen, parken, strandopgangen en natuurmonumenten worden afgesloten, wordt het vinden van een passende wandeling ook steeds moeilijker.

n7Het is maandag. Nu de weekenddrukte weer even geluwd is, durven we wel weer wat verderop rustig te gaan wandelen. Het is om het huis eigenlijk moeilijker om uit de buurt van mensen te blijven dan elders in het land. We helpen dus de stadbevolking zich dun uit te smeren.

d3Ons idee van de invulling van de coronarichtlijnen is dat we langs Het Gein gaan wandelen. Zo denken we de natuurmonumenten, stranden, parken en wat dies meer zij te vermijden. We nemen de auto naar Driemond en parkeren bij de snackkar, die gewoon open kan zijn onder het afhaalregime.

rijp 8213Om eventuele weekenddrukte voor te zijn rijden we op vrijdag in ons coronavrije koekblik naar De Rijp, voor een rondje rond de Eilandspolder. Geen strand, geen park, geen duinen, geen natuurmonument, maar een rustig stukje Noord-Holland waar je makkelijk anderhalve meter afstand kunt houden.

cw 8173Nu het coronavirus Nederlands in zijn greep heeft en we geacht worden zoveel mogelijk thuis te blijven, is het stil in Amsterdam.

1anwbAmsterdam Muiderpoort – Driemond 11 km

In 1914 zette de ANWB haar eerste meerdaagse wandelroute uit. Van Amsterdam Oost naar Arnhem. Een aantal jaren geleden werd de route geactualiseerd. Nog steeds is een groot deel te wandelen over de paden anno 1914. Tegelijkertijd is er natuurlijk ontzettend veel veranderd.

drie8Het is de eerste koude dag van de winter. Maar dat merk ik pas als ik buiten sta. Handschoenen en muts mee voor een zaterdagse wandeling tussen kerst en oudjaar. Vakantietijd.

cas4Laatste dag van november, maar het weer valt niet tegen, hoewel wat sluierbewolking het zonnetje wat dempt.

wilnis1Een wandeling over een deel van het voormalige spoorlijntje van Uithoorn naar Nieuwersluis maakten we al vaker, maar dit keer gaan we voor een variant.

treek4Een prachtige zonnige herfstdag, die vraagt om een boswandeling met herfstkleuren. We rijden ervoor helemaal naar het landgoed Den Treek Henschoten onder Amersfoort in de hoop op een ultieme ‘ herfstbeleving’.

md2Terwijl de kust vandaag geplaagd wordt door regenbuitjes is het in het binnenland prachtig weer. We gaan een van onze lievelingswandelingen maken: de trage tocht Heuvelrug en veenweide

ed6Ik was nog in Noorwegen toen er op Facebook allerhande foto’s voorbij kwamen van de hei die prachtig in bloei stond. Zouden we nog op tijd zijn om er iets van mee te pikken?

ow1Het kwam zo uit, koud terug van de Hærvejen in Denemarken, of ik bevind me weer op het Olavspad in Noorwegen. Dit keer om de westroute te gaan verkennen. Jos Oegema, die een paar jaar geleden mee was op het St Olavspad door Zweden loopt met me mee.

hv7In juli liep ik met Maddy Goettsch het tweede deel van Hærvejen. Dit is het doorgaande langeafstandspad over de ruggengraat van Denemarken.  Vorig jaar kwamen we tot Nørre Snede. Kijk hier voor deel 1.

petten6689Tussen Camperduin en Petten groeien nieuwe duinen tegen de oude zeedijk. Toen ze pas opgeworpen waren zijn we er al eens geweest. Nu gaan we eens kijken hoe ze er na een aantal jaren bij liggen.

oh66539Oosthuizen, een klein en op het eerste gezicht alledaags dorp aan de rand van Beemster, ligt onder een warm zonnetje te blikkeren wanneer Maddy en ik uit bus 314 stappen.

eo4621Vanaf Edam vervolgen de jongens over kaarsrechte weg die nu de N247 is naar Oosthuizen.

pur 6469Alleen op pad vandaag. Ik verwacht weinig moois op dit traject en wil niemand uitnodigen voor een saaie wandeling. Ik zal me hier in mijn eentje manmoedig doorheen werken en reis kordaat terug naar Purmerend.

b 6415Bij Benschop en Polsbroekerdam ligt de vogelplas Willeskop. Daaromheen kun je ook leuk wandelen. Alleen moet je dan wel de goede kant oplopen.

ma6330Wanneer Jakob en Dirk in Monnickendam zijn, huren ze voor Fl 4, - een zeilbootje en varen naar Marken. Omdat je nu alleen uit Volendam naar Marken kunt varen, noopt dat mij tot een kunstgreep in het volgen van de route uit 1823

wp6356Sören en ik pakken de draad weer op in Wormerveer en steken via een brug de Zaan over. Jakob en Dirk moesten zich hier met een schuitje laten overzetten.

w6302Beetje raar weer, klammig en bewolkt.  Voor een wandeling reizen we naar het noorden, om de chaos rond de weekendafsluitingen van de Ring Zuid in Amsterdam te vermijden.

1ll4Naar aanleiding van een overzichtskaartje in de herdruk van het boek 'Lopen met Van Lennep' van Geert Mak en Marita Mathijsen, leek het me leuk om de stukken van de route te gaan nalopen.

wb 6196De tip kwam in eerste instantie uit Trouw, Maddy wees me erop. De landgoederen Waardenburg en Neerijnen bij Zaltbommel moesten fantastisch mooi zijn. Nu we veel verwachten van het fluitekruid en de meidoorn, besloten te gaan kijken of daar de ultieme lentewandeling te maken was.

wogmeer6115Het prachtig warme paasweekend waarin we nog een keer naar bollenstreek wilden om de tulpen te zien, was het weekend dat de ANWB en de Keukenhof zelf de mensen ontraadden nog die kant op te komen.

rhenen6073Een paar dagen na de Linge heb ik afgesproken met een vriendin van de middelbare school. We zien elkaar soms jaren niet, maar eens in de zoveel tijd vinden we elkaar weer en dan pikken we de draad gewoon weer op. Altijd gezellig.

linge6036De eerste dag sinds het opmerkelijk weekend in februari, dat de temperaturen weer als aangenaam te kwalificeren zijn, we gaan eens kijken of de bloesem al een beetje wil bloeien en waar doe je dat beter dan langs de Linge.

lisse 5950Het is eigenlijk nog wat aan de vroege kant, maar omdat Anne Marie op bezoek is, die nog maar zelden een bollenveld heeft gezien, gaan we toch naar de bollenstreek. En als het niet te druk is, zijn we zelfs van plan de Keukenhof te bezoeken.

spaarnwoudei5886De weermannen kwamen er niet helemaal uit voor dit weekend. Regen en wind, dat was wel zeker maar waar en hoe hard, dat konden ze niet zeggen. Al met al zag de zaterdag er het beste uit .

werkhoven5819Wederom een zonnige winterdag. Omdat het voorjaar in de lucht zit, kiezen we voor een landgoedwandeling, hopend op bosanemoontjes en andere vroege bloeiers. Het wordt de omgeving van Langbroek vanuit Werkhoven.

schalwijk5803Een zonnige zondag, aan weerszijden ingeklemd tussen grauwe natte regendagen. In dit oog van de lage drukgebieden rijden we naar Utrecht, omdat aan de kust nog buienrestanten in de verwachting zitten.

nigtevecht55717Bij het schrijven van het vorige blogje ‘Langs het Gein’ kwam ik erachter dat er sinds enkele maanden een nieuwe fietsbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal is gelegd, ter hoogte van Nigtevecht. Wat een aanwinst voor de wandelaar en fietser!

gein 5685Ineens breekt er een onverwacht zonnetje door de grijze wolken. Ik maak de spontane beslissing om weer eens langs het Gein te gaan wandelen. Het Gein is een klein kronkelig riviertje tussen Abcoude en Driemond, tjokvol historie. Hoewel de vooruitgang een constante bedreiging vormt, weet het oud Hollandse landschap zich hier vooralsnog te handhaven.

west 5585 2Eind november. Het is waterkoud. Toch willen Sören en ik een flinke wandeling maken. We blijven in de stad en besluiten langs de kades door de stadsdelen zuid en oost te lopen tot het punt waar we enige tijd geleden de wandeling over de oude zeedijken van noord begonnen.

zeedijk 5536Een paar weken geleden liepen we over de nog immer intact zijnde oude zeedijk door Amsterdam Noord. Vandaag het vervolg van de A10 tot de Zaan.

botshol8Een zonnige herfstdag met aangename temperaturen. We gaan weer eens naar Botshol.

baarn13Twee kastelen en een paleis heet deze wandeling. Maar wij komen niet voor de grote huizen, wij komen voor het herfstbos.

eilandpoldergrasdijkHoewel het ruim oktober is, weet de zomer van geen wijken. We kunnen het rondje Eilandspolder zonder jas aanvangen.

wz nieuwdndammerdijkTussen alle autowegen, nieuwbouwactiviteiten, tuindorpen, treurig stemmende wederopbouw- en punaisebouwwijken in Amsterdam noord, ligt de middeleeuwse zeedijk nog pastoraal en prachtig te zijn.

waterleidingduinen5225Een prachtige knisperfrisse herfstdag. We gaan eens kijken hoe de blaadjes vallen in de Waterleidingduinen.

coverReisverslag van een monstertocht van Kortrijk naar Trondheim

Er zijn nog niet veel reisverslagen van mensen die het Olavspad liepen in druk verschenen. Alleen daarom al is het boek van Paul de Marez welkom. Hij liep vanuit België via Nederland en Duitsland naar het puntje van Denemarken (over de Hærvejen), nam de boot naar Oslo en vervolgde over het Olavspad naar Trondheim.

bommel5202De sociale agenda bracht ons nabij Zaltbommel. Goede aanleiding om later op de dag nog een wandeling te kunnen maken. Laat er nou een klompenpad vlak in de buurt liggen. Het Nywelepad.

papenveer.5128Met de goede herinneringen van de route rond Klein Giethoorn nog in het achterhoofd, rijden we opnieuw richting Alphen. Dit maal voor een wandeling aan de noordkant. Wederom uit ‘De mooiste netwerkwandelingen Groene Hart’.

giethoorn5093Het heeft geregend! Nooit gedacht dat ik zo’n uitspraak zou doen waarbij een virtuele zucht van verlichting is te horen. Maar het is zeker een verlichting na de gortdroge lange zomer. Het gras heeft ondertussen weer kleur op de wangen.

haervejen 4974In juli liep ik met Maddy Goettsch twee weken over de Hærvejen. Dit is het doorgaande langeafstandspad over de ruggengraat van Denemarken. We zijn tot Nørre Snede gekomen en zullen volgend jaar het resterende deel tot Frederikshavn lopen.

botshol4699De zomer weet van geen wijken. We gaan eens kijken bij Botshol.

holyslootVanwege broed- en pontjesseizoen is deze wandeling bijna niet spontaan te maken. Maar ditmaal was de planning op orde.

zeevang4638Jos kwam met het voorstel deze wandeling te maken, want in Edam was ze nog nooit geweest. We ontmoeten elkaar op het busplatform op CS bij lijn 314, die ons in een ruk naar Oosthuizen kan brengen.

juni 4555Ik had in het boek Rivierenland van Suzanne Jansen en Martin Lokven de theorie gelezen dat Amsterdam eigenlijk Diedam had moeten heten.

juni 4512Toen we enkele weken geleden het Braassemermeer verkenden en de aanpalende Wijde Aa zagen liggen, besloten we die oevers snel eens te verkennen en vandaag was het al zover.

mei 4475En opeens is het weer zomers. We besluiten het veen bij Tienhoven eens bij puike lente-omstandigheden te bekijken.

mei 4449Een compleet bewolkte dag, alles is gedekt in grijstinten, zelfs de temperatuur. Het is niet warm, het is niet koud, het is iets er tussenin.

awd4389Een tochtje in de altijd mooie waterleidingduinen.

braassemWe zijn er alle drie nog nooit omheen gelopen, om het Braassemermeer, sterker nog deze hele omgeving is terra incognita, maar daar komt vandaag verandering in.

naardermeer4343Het fluitekruid bloeit. We zoeken de bollende bermen op tijdens het klassieke rondje Naardermeer.

img 3200Een van de leuke kanten van de korte zomers in Scandinavië is de bloemenexplosie. Hier vind je een selectie van de bloemen en planten die je onderweg tegen kunt komen.

lente18ceRond de Keukenhof is het toeristisch bollenseizoen tot het kookpunt gestegen. We krijgen berichten van verkeersopstoppingen en veel te veel mensen. Voor een lekker bloeiend bollenveld wijken we uit naar Noord-Holland.

lenteullsizeoutput 18c2Na heel koude en heel natte dagen is het plotseling volop lente. Een mooi dag om nog eens een van de wandelpareltjes over te doen: een rondje rond Amerongen.

img 4241Rond pasen was ik met Maddy bij Mieke, met wie ik in 2013 het Olavspad door Noorwegen liep. Ze woont net buiten Tromsø aan de voet van de Lyngen Alpen.

borkgastgeversBorkerud, gelegen in etappe 14 (p.95 Het Olavspad 2e druk) is een mooi voorbeeld van een overnachting in een traditionele boerderij.

img 3991In het laatste weekend van maart loop ik met drie vriendinnen van Spaubeek naar Visé, net over de grens met België. Een streep van ca. 47 km.

schermafdruk 2018 03 21 18.07.45Deze zomer gaat Francine Postma het hele St. Olavspad lopen. Eerder liep ze al een stuk en schreef daar een mooi artikel over in het tijdschrift pdfHappinez. Daarin liet ze zich ook van haar kwetsbare kant zien.

theatertour klimmen naarMijn broer (de grote kaartenmaker van de wandelgidsen bij de Olavspaden), had kaartjes voor de theatervoorstelling: Klimmen naar kruishoogte. Tosca Niterink en haar partner Anita Janssen vertellen daarin over hun belevenissen tijdens hun wandeltochten naar Santiago de Compostela.

zuilen treurwilgHet station Zuilen bestaat al sinds 2007, maar ik was er tot op heden alleen maar langs gezoefd. Nu eens de gelegenheid om er uit te stappen. We gaan de Thijssewandeling Utrecht-Breukelen van de Wandelzoekpagina doen.

afbeelding voorzijde st olavspad duits kopie copySt. Olavsweg. S:t Olavsleden Schweden, Von Selånger nach Trondheim

Weitere info

img 3718In de natte winter, komt opeens een straffe wind uit het oosten en is het bitterkoud. Maar voor het eerst sinds tijden is er ook weer eens een strakblauwe winterlucht. We gaan een rondje lopen in Waterland.

pilegrimspassHet officiële pelgrimspaspoort bij de pelgrimsroutes in Scandinavië is nu, via Op-Vrije-voeten.nl in Nederland te verkrijgen.

img 2232Over wandelen in het noorden gesproken: wat dacht je van de Arctic Circle Trail (ACT)op Groenland? Karijn Dillmann en Lodewijk Muns liepen deze route van ca. 160 km in de zomer van 2017. Ik sprak met Karijn over haar ervaringen.

wijkmeer3Er wordt in de media druk bericht over de nieuw te bouwen aansluiting tussen de A8 en A9 ter hoogte van Heemskerk. Een project waar al 60 jaar over wordt gediscussieerd. Nu er drie varianten van de provincie Noord-Holland op tafel liggen, komt UNESCO met zwaarwegende bezwaren.

eilandspolder4Het is windering en koud op eerste kerstdag, maar we gaan er toch uit. Dit rondje Eilandspolder stond vorige week al op de agenda, maar toen was de A7 afgesloten wegens gladheid. Nu de herkansing. Goed weer is het nog steeds niet, maar het is in ieder geval droog en dan zijn de kou en de wind best spectaculair.

pelgrimspad paddestoelIn oktober liep ik met Maddy een week op het Nederlandse pelgrimspad. Van Gouda naar Den Bosch. Het weer was herfstig, de natuur was herfstig, maar dat stond het genieten niet in de weg. Integendeel. We genoten van fantastisch licht, beweeglijke lucht en harde wind. Zijn dat ook niet de elementen waarmee de Nederlandse natuur het best tot zijn recht komt?

vigelandEen impressie van de 12-daagse reis van Fru Amundsen. Een groepsreis langs de hoogtepunten van het Olavspad Noorwegen. De groep loopt 10 van de mooiste trajecten. Samen goed voor 150 van de 650 km die het pad lang is. De eerste drie etappes gaan over de westelijke tak van de route. Ik was een van de reisbegeleiders in dit compleet verzorgde arrangement met bagagevervoer. De reis was van 22 augustus tot 3 september 2017.

img 2480Een impressie van de 16-daagse reis van Fru Amundsen. Een groepreis langs de laatste 250 km van het Olavspad Noorwegen, van Dovre naar Trondheim. Ik was een van de reisbegeleiders in dit compleet verzorgde arrangement met bagagevervoer.

schermafdruk 2017 06 07 21.47.51Deze week werd er op de NRK, de Noorse staatsomroep, een documentaire uitgezonden over het Noorse deel van het St. Olavspad. Vijf mensen lopen vanaf Skalstugan, net voor de Zweeds-Noorse grens naar Trondheim via Sul, Vuku, Stiklestad en Munkeby en dan verder via het zogenaamde yttre-led, de variant langs de kust.

tiengemeten 4Hemelvaartsweekend. In een weekend met diverse uitstapjes is Tiengemeten opgenomen. Een eilandje onder de Hoeksche Waard, dat sinds 2006 is teruggegeven aan de natuur. We waren er al lange tijd nieuwsgierig naar, maar het kwam er nooit van. Nu dus wel, op een schroeihete dag. Niet de beste omstandigheden voor een vrijwel boomloze omgeving.

meidoornEen groot deel van de natie houdt zich vandaag bezig met de grote voetbalvraag van het jaar: wordt Feyenoord kampioen of toch niet. Dat kan ons in alle eerlijkheid helemaal niets schelen en dus rijden we lekker naar de ingang De Zilk van de Waterleidingduinen, waar het vandaag beduidend rustiger is dan normaal op een mooie zonnige dag. Double fun.

BoekpresentatieOp 11 mei was de feestelijke presentatie van de wandelgids van het St. Olavpad bij reisboekhandel Pied à Terre.
Ondanks concurrentie van belangrijke voetbalwedstrijden en een halve finale van het Eurovisie songfestival was het gezellig druk.

stompe torenTussen de razende A9 en de altijd drukke N200 ligt een fijn klein stukje oud land. Een oude strandwal met de stompe toren van Spaarnwoude als herkenningspunt. Een gebiedje waar je je in vroeger tijden kunt wanen, tenminste als je oogkleppen stevig ophoudt.

Ankeveen1Vandaag is het verkiezingsdag. Maar voor de gang naar de stembus, maak ik met Monique een gang naar de Ankeveense plassen. Het is weer een prachtige lentedag. We rijden naar het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten in ’s Gravenland en beginnen daar aan het rondje, of eigenlijk de rechthoek die Natuurmonumenten heeft uitgezet.

img 0147We beginnen in de winterjassen aan de wandeling rond de oude veenpolder Demmerik, onder Vinkeveen.  Wat een vergissing, het is de eerste warme lentedag, de jassen moeten uit, en uit de rugzak bungelend vervoerd worden. Maar wat een heerlijk weer. We lopen over de oude spoordijk, waar vroeger de trein tussen Uithoorn en Nieuwersluis reed.

wanderstab10 maart ' 17
Op de Pilgermesse in Hamburg, een markt met standjes over pelgrimstochten, liep ik tegen deze design-stok aan. Een stijlvolle wandelstok, verkrijgbaar in diverse houtsoorten en lengtes. De stok voelde heel fijn aan. Er zit een mooie duimrust op, hij is verbazend licht, ligt zijdezacht in de hand en veert een klein beetje mee.