april 6799Veendam – Zuid-Laren

Jacob en Dirk namen nog diezelfde dag “een rijtuig om ons verder te brengen, terwijl de regen al gedurig aanhield.” Nu kwamen wij na anderhalf uur rijdens te Sapmeer (...).

april 0 a82a 64b4808c7475Winschoten – Nieuwe Pekela 

Maddy en ik zijn met de trein in Winschoten aangekomen en lopen het centrum in. Het is heerlijk weer. De voorspellingen reppen zelfs van een zomerse week. Opmerkelijk, want we beleven een kletsnat voorjaar, vergelijkbaar met de kletsnatte zomer van 1823.

maart 6525Meppel – Steenwijk 16,5 km

De jongens logeren op de hoek van de Hoofdstraat en de Woldstraat in het logement. Daar arriveren ook twee knappe dames op doorreis, waar Jacob onmiddellijk een goed humeur van krijgt en waar zelfs Dirk zijn hooggeboren manieren even voor wil laten varen.

maart 6472Wolvega – Heerenveen 18 km

Ik trein in mijn piere-eentje naar Wolvega. Overmorgen zal ik Willem in Meppel treffen, tot die tijd cover ik het traject tot Joure. Het weer is niet al te best, beetje grauw en regenachtig, zoals het al weken is in dit nieuwe jaar.

img 6133Munnekezijl – Vierhuizen

De volgende morgen wordt een prima ontbijt geserveerd in kerkruimte. Op droge warme schoenen vervolgen we onze tocht. Het weer is een stuk beter dan gisteren. We moeten een stukje terug langs het oude bruggetje en dan over asfalt, langs het Lauwersmeer,  doorsteken naar Zoutkamp.

img 5901Groningen – Ezinge

We reizen met de trein naar station Groningen Noord om het nog ontbrekende stuk tussen Groningen Stad en Pieterburen dicht te lopen. Maddy en ik trekken er vier dagen voor uit. Alle overnachtingen zijn gereserveerd en we hebben er zin in. Alleen de weersverwachting is niet al te best.

img 5910Naar Ålesund

De bus brengt ons naar een ferry en de ferry vaart ons naar de stad Ålesund. Ondertussen is de motregen overgegaan in slagregen en krijgen we de stad niet op haar beste moment te zien.

img 5761 copyVan Grotle, via Selja naar Herøy

Een grijze ochtend, de wolken kunnen de regen bijna niet meer ophouden. Af en toe motregent het wat. We rijden naar Grotle (in Bremanger) dat zich voorstaat op het hebben van een heerlijk zandstrand. Dat strand is er, heerlijk dramatisch onder deze luchten, maar we komen voor het kerkhof. Het kerkhof ligt pal aan de zee heel pittoresk te wezen.

img 5853 1Kystpilegrimsleia, het kustpelgrimspad  van Noorwegen

Toen ik in de zomer in Hjerkinn (Noorwegen) was, heb ik een aantal mensen ontmoet die zich met de Olavspaden bezighielden. Van het een kwam het ander en zo gebeurde het dat ik eind september van dat jaar mee mocht op een persreis langs een stuk van het kustpelgrimspad.

df29b6fa c7b4 42d4 bb16 a91cac867cea21 augustus

De weersvoorspelling kwam uit. Het regent de hele ochtend hard. Ik gebruik de tijd om aan mijn gidsjes te werken en alle info die ik in de afgelopen week heb verzameld enigszins te ordenen. (afb: ons verblijf, het rendiercentrum)

img 517816 augustus

Vooralsnog kom ik weinig in de kerk. Halldis wil graag met mij kijken hoe het pad erbij ligt tussen Budsjord en Fokstugu (Etappe 22) en Gea vindt het prima om nog een middagje in de kerk gastvrouw te zijn terwijl ze lekker aan haar fietsgids werkt.

img 505811 augustus

De komende twee weken ben ik de zomergids in het Eystein kerkje bij Hjerkinn in Dovrefjell. Het kerkje ligt aan het Olavspad. Ik kwam aan het vrijwilligerswerk via Halldis, de manager van het Olavspad tussen Dovre en Oppdal,  en accepteerde een verblijf van twee weken in het prachtige Noorse berglandschap maar al te graag.

Heuzesepad

Niet alle klompenpaden zijn wandelparels. Dat blijkt wanneer we het Heuzesepad rond hebben gelopen. Het begint mooi bij het pontje naar Opheusden bij het natuurgebiedje De Blauwe Kamer bij Wageningen. Dat is niet het officiële beginpunt maar wel de plek waar we (Maddy, Anne Marie, Ellen en ik) opstappen.

f8813e26 deb9 45a1 8f4c 551b95261949 1 105 cHet gebeurde in december 2014. Er lag een dun laagje sneeuw in Nederland. We hadden zin in een winterwandeling en reden naar de omgeving van Kamerik om een klompenpad te lopen. Prachtig was het met de kale knotwilgen onder een winterse blauwe lucht, langs de weilanden waar een laagje poedersuiker op lag.

beieren4644Wessobrunn – Peiting 18 km

Sacramentsdag vandaag. Een officiële katholieke feestdag waardoor er nog meer horecagelegenheden gesloten blijven. Op Sacramentsdag, de tiende dag na Pinksteren wordt de instelling van de eucharistie gevierd, het misritueel waarbij brood en wijn veranderen in het lichaam van Christus (Corpus Christi).

koenig ludwigIn juni gingen Maddy en ik, een beetje out-of- the box, eens een wandelvakantie in Duitsland houden, en meer specifiek, in Beieren. Van diverse kanten werd Beieren aanbevolen als vakantiebestemming: mooi landschap, lekker bier, goed eten, goede sfeer. En zo kwamen we uit bij een verzorgde wandelvakantie over het Koning Ludwig pad.

valdal10 103385Lorkverna - Hjerkinn

Lorkverna – Lesja 17 km

Omdat we gisteren zo bijdehand waren om een grote thermos van het openluchtmuseum met heet water te vullen en onder een paar dekens te bewaren, hebben we 's morgens koffie, want de kachel gaan we natuurlijk niet meer oplieren. De wandeldag van vandaag laat zich eenvoudig samenvatten: klim het dal uit en loop vervolgens de hele dag over een gravelweg langs de rivier tot je bij Lesja bent.

valdal4 3150Vakkerstøylen – Lorkverna

Vakkerstøylen – Bjorli 29 km

Maar het is prima weer, wanneer we, nadat we onze karige voedselvoorraad hebben aangevuld met een pak knäckebröd, de comfortabele hut verlaten. We hebben onze lange dag opgedeeld in stukken, zodat we de vaart erin houden en ons niet te vroeg laten verleiden tot een pauze. We hopen 2,5 uur nodig te hebben om bij een bepaalde brug te komen.

schermafbeelding 2022 11 09 122721Valldal - Vakkerstøylen                

Na jaren van corona-uitstel konden we aan het einde van deze zomer, eindelijk de nieuwe tak van de Olavspaden in Noorwegen gaan verkennen: De Valldalsleden.  Het was een oude afspraak tussen mij en Mieke van Heijster, met wie ik in 2013 van Oslo naar Trondheim liep. Mieke woont ondertussen al ruim tien jaar, hoog boven de Noorse poolcirkel, in Tromsø en we hadden afgesproken om elkaar in Trondheim te ontmoeten.

zutphen2664Zutphen

Er was weinig betaalbaars te overnachten in die dagen te Zutphen en zo kwamen we in een suf Fletcher hotel aan de uiterste rand van de stad terecht. Vanwege onduidelijke redenen kon je alleen 2 nachten verblijven, niet 1 nachtje.