img 5910Naar Ålesund

De bus brengt ons naar een ferry en de ferry vaart ons naar de stad Ålesund. Ondertussen is de motregen overgegaan in slagregen en krijgen we de stad niet op haar beste moment te zien.

img 5761 copyVan Grotle, via Selja naar Herøy

Een grijze ochtend, de wolken kunnen de regen bijna niet meer ophouden. Af en toe motregent het wat. We rijden naar Grotle (in Bremanger) dat zich voorstaat op het hebben van een heerlijk zandstrand. Dat strand is er, heerlijk dramatisch onder deze luchten, maar we komen voor het kerkhof. Het kerkhof ligt pal aan de zee heel pittoresk te wezen.

img 5853 1Kystpilegrimsleia, het kustpelgrimspad  van Noorwegen

Toen ik in de zomer in Hjerkinn (Noorwegen) was, heb ik een aantal mensen ontmoet die zich met de Olavspaden bezighielden. Van het een kwam het ander en zo gebeurde het dat ik eind september van dat jaar mee mocht op een persreis langs een stuk van het kustpelgrimspad.

df29b6fa c7b4 42d4 bb16 a91cac867cea21 augustus

De weersvoorspelling kwam uit. Het regent de hele ochtend hard. Ik gebruik de tijd om aan mijn gidsjes te werken en alle info die ik in de afgelopen week heb verzameld enigszins te ordenen. (afb: ons verblijf, het rendiercentrum)

img 517816 augustus

Vooralsnog kom ik weinig in de kerk. Halldis wil graag met mij kijken hoe het pad erbij ligt tussen Budsjord en Fokstugu (Etappe 22) en Gea vindt het prima om nog een middagje in de kerk gastvrouw te zijn terwijl ze lekker aan haar fietsgids werkt.

img 505811 augustus

De komende twee weken ben ik de zomergids in het Eystein kerkje bij Hjerkinn in Dovrefjell. Het kerkje ligt aan het Olavspad. Ik kwam aan het vrijwilligerswerk via Halldis, de manager van het Olavspad tussen Dovre en Oppdal,  en accepteerde een verblijf van twee weken in het prachtige Noorse berglandschap maar al te graag.

Heuzesepad

Niet alle klompenpaden zijn wandelparels. Dat blijkt wanneer we het Heuzesepad rond hebben gelopen. Het begint mooi bij het pontje naar Opheusden bij het natuurgebiedje De Blauwe Kamer bij Wageningen. Dat is niet het officiële beginpunt maar wel de plek waar we (Maddy, Anne Marie, Ellen en ik) opstappen.

f8813e26 deb9 45a1 8f4c 551b95261949 1 105 cHet gebeurde in december 2014. Er lag een dun laagje sneeuw in Nederland. We hadden zin in een winterwandeling en reden naar de omgeving van Kamerik om een klompenpad te lopen. Prachtig was het met de kale knotwilgen onder een winterse blauwe lucht, langs de weilanden waar een laagje poedersuiker op lag.

beieren4644Wessobrunn – Peiting 18 km

Sacramentsdag vandaag. Een officiële katholieke feestdag waardoor er nog meer horecagelegenheden gesloten blijven. Op Sacramentsdag, de tiende dag na Pinksteren wordt de instelling van de eucharistie gevierd, het misritueel waarbij brood en wijn veranderen in het lichaam van Christus (Corpus Christi).

koenig ludwigIn juni gingen Maddy en ik, een beetje out-of- the box, eens een wandelvakantie in Duitsland houden, en meer specifiek, in Beieren. Van diverse kanten werd Beieren aanbevolen als vakantiebestemming: mooi landschap, lekker bier, goed eten, goede sfeer. En zo kwamen we uit bij een verzorgde wandelvakantie over het Koning Ludwig pad.

valdal10 103385Lorkverna - Hjerkinn

Lorkverna – Lesja 17 km

Omdat we gisteren zo bijdehand waren om een grote thermos van het openluchtmuseum met heet water te vullen en onder een paar dekens te bewaren, hebben we 's morgens koffie, want de kachel gaan we natuurlijk niet meer oplieren. De wandeldag van vandaag laat zich eenvoudig samenvatten: klim het dal uit en loop vervolgens de hele dag over een gravelweg langs de rivier tot je bij Lesja bent.

valdal4 3150Vakkerstøylen – Lorkverna

Vakkerstøylen – Bjorli 29 km

Maar het is prima weer, wanneer we, nadat we onze karige voedselvoorraad hebben aangevuld met een pak knäckebröd, de comfortabele hut verlaten. We hebben onze lange dag opgedeeld in stukken, zodat we de vaart erin houden en ons niet te vroeg laten verleiden tot een pauze. We hopen 2,5 uur nodig te hebben om bij een bepaalde brug te komen.

schermafbeelding 2022 11 09 122721Valldal - Vakkerstøylen                

Na jaren van corona-uitstel konden we aan het einde van deze zomer, eindelijk de nieuwe tak van de Olavspaden in Noorwegen gaan verkennen: De Valldalsleden.  Het was een oude afspraak tussen mij en Mieke van Heijster, met wie ik in 2013 van Oslo naar Trondheim liep. Mieke woont ondertussen al ruim tien jaar, hoog boven de Noorse poolcirkel, in Tromsø en we hadden afgesproken om elkaar in Trondheim te ontmoeten.

zutphen2664Zutphen

Er was weinig betaalbaars te overnachten in die dagen te Zutphen en zo kwamen we in een suf Fletcher hotel aan de uiterste rand van de stad terecht. Vanwege onduidelijke redenen kon je alleen 2 nachten verblijven, niet 1 nachtje.

Aalten – Varsseveld

aalten2729Wat gaat de tijd snel. Het is alweer twee jaar geleden dat we in Aalten stopten, maar voor ons gevoel zaten we vorige maand op hetzelfde plein naast de kerk met koffie.

lochem2642Deventer - Harfsen

Hoewel we best goed geslapen hebben ondanks de drukke weg voor de deur, zijn we blij ons kabouterappartement te kunnen verlaten en weer onder het hoge uitspansel te kunnen staan. Motregen dreigt, maar koud is het niet. 

delden2598Delden – Almelo 21 km

Stralend weer bij het opstaan. We lopen een rondje rond de kerk in het monumentale dorpje. 

bad1Bad Bentheim – Losser

We zitten in de ICE naar Berlijn. Al hoeven we maar tot Bad Bentheim, deze trein geeft de reis een internationaal cachet, wat zeer welkom is na de corona-zomers.

dag2 06aGeldermalsen – Beusichem

Het regent wanneer we uit de trein bij Geldermalsen stappen. De mondkapjesplicht in het OV is eindelijk voorbij, maar nu moeten we direct de regenbroeken aan.

dag4. 0ea07d13Amerongen – Tiel

Koningsdag! Wanneer we in de ochtend door de oude straatjes van Amerongen lopen, op zoek naar een bakker voor broodjes voor onderweg, maken de bewoners zich op voor Oranje festiviteiten in het centrum.