756x1200Dwars door Engeland

Wanneer Harold Fry op een doordeweekse ochtend zijn huis verlaat om een brief te posten, weet hij nog niet dat hij op het punt staat naar de andere kant van het land te lopen. Hij draagt geen wandelschoenen, heeft geen kaart en geen telefoon bij zich. Hij weet alleen dat hij moet blijven lopen.

sur les chemins noirs ps 1 jpg sd highDwars door Frankrijk

Boekverfilming van 'Ongebaande paden" De bekende reisschrijver en filosoof Sylvain Tesson (Parijs, 1972) kreeg in 2014 een ernstig ongeluk. In plaats van verder herstel in een revalidatiecentrum trok hij zijn plan daar een eigen invulling aan te geven met een wandeltocht dichtbij huis.

mv5bngfiyjq5mgutnmy3oc00nzc1lwizmzityjhkodzmzjaznzlixkeyxkfqcgdeqxvymtuwmdcymduz. v1 Jonge vrouw in het noordelijkste noorden

In de film 'Human Nature' besluit Sophie (30) om 500 kilometer te gaan hiken door het arctisch gebied van Noorwegen. Ze wil weg van de druk die ze in Nederland ervaart: banen, studies, vrienden en het altijd moeten opnemen tegen haar broers en zussen. Niet veel later is ze in één van de laatste echte wildernissen van Europa.

Tv-serie over de GR 129

dwars door belgieArnout Hauben, die eerder op de Nederlandse televisie te zien was met zijn programma Rond de Noordzee, maakte een serie over de 500 km lange GR dwars door België.

antoinette cevennesRelatiekomedie op de GR 70

Deze charmante Franse arthouse-film gaat over Antoinette die zich met een ezel op de GR 70 door de Cevennen begeeft. Antoinette is een vrolijke juf uit Parijs die een met een getrouwde man scharrelt. Zijn dochter is een van haar leerlingen. Wanneer de man met zijn gezin in de vakantie de GR 70 gaat doen, reist Antoinette hem stiekem achterna.

17965Road thriller een GR

In de Vlaamse psychologische roadthriller GR5 besluit een vriendengroep van twintigers om zich aan de wandelroute van Hoek van Holland naar Nice te wagen. Hun vriendin Lisa verdween vijf jaar geleden spoorloos toen ze in haar eentje deze tocht maakte. Het is nog altijd volstrekt onduidelijk wat er met haar is gebeurd.

camino selfieCamino : een zelfportret in twee miljoen stappen

Tv-maker Martin de Vries is in 2016 net zestig en krijgt het minder druk op zijn werk. Zonder duidelijke reden en zonder noemenswaardige voorbereiding besluit hij een deel van de Camino de Santiago te gaan lopen, van Le Puy-en-Velay in midden-Frankrijk naar Santiago in Noordwest-Spanje, een tocht van 1600 kilometer in bijna zeventig dagen.

looking for infinity el camino 23789 140 0 90Alsof je er zelf bij bent

Documentaire van een jonge pelgrims over de camino. De twee-persoons-crew droeg hun apparatuur de hele 800 km te voet om de opnames te maken, ze hadden geen echt budget en hebben vooral wild gekampeerd.

footprintsOp de Camino del Norte

Amerikaanse documentaire over een pastoor en een groepje parochianen die religieus gemotiveerd naar Santiago lopen. De groep bestaat uit tien jonge tot middelbare mannen. De meesten hebben een Latijns-Amerikaanse achtergrond en zijn van huis uit katholiek.

donkeyoteMan met ezel als Don Quichot

De 73-jarige Manolo is een eigentijdse Don Quichot. De bejaarde Spanjaard – een oom van filmmaker Chico Pereira – slijt zijn dagen wandelend door het schitterende Andalusische landschap, vergezeld door zijn trouwe metgezellen: herdershond Zafrana en ezeltje Gorrión. Zijn uiteindelijke doel is om de Trail of Tears te lopen in de Verenigde Staten.

hiking miraclesGR20 in mooie beelden

Fraai gefilmde documentaire over een jonge vrouw die zonder al te veel ervaring de GR 20 over Corsica loopt. Muziek en drone-opnames bieden veel sfeer en natuurschoon.

Hiking miracles
Michael Janos
Geen rating
2017

 

all who dareLevenslessen voor dropouts

Negen Amerikaanse voortijdige schoolverlaters komen naar Eagle Rock School in de hoop alsnog hun highschool-diploma te halen. Het schooljaar begint traditioneel met een 24-dagen durende trektocht door de wildernis van Colorado. Een pittige tocht waarbij heel wat grenzen verlegd worden.

All who dare
Kiera Faye
2017
IMDb 9,3

 

walking the nileex-militair doet extreme trektochten

Twee vierdelige tv-series van een ex-militair die extreme trektochten maakt. Zo loopt hij de hele lengte van de Nijl en trekt hij door de dichte Jungle van Midden-Amerika.

pilgrmagePittige pelgrimage in de middeleeuwen

Ierland, 1209. Een eiland op het uiteinde van de wereld. Een kleine groep monniken begint een gedwongen bedevaart doorheen een eiland dat al eeuwen verscheurd is door stammenoorlogen, en de stijgende macht van de Normandische veroveraars.

pilgrimsongEen trektocht beginnen omdat je bent vastgelopen

Een net ontslagen muziekleraar, die aan zijn vastgelopen relatie wil ontsnappen, begint aan een trektocht over de Kentucky's Sheltowee Trace Trail. Onderweg komt hij een gezelschap zoekende vader met zoon tegen die de muziekleraar leren vinden wat hij zo gemist heeft.

Pilgrim song
Martha Stephens
2012
IMDb 7.8

 

karl meltzer made to be broken 80233478Het kan altijd gekker

De Appalachian trail in het oosten van de VS is 3500 km lang. De gemiddelde wandelaar heeft daar een maand of vijf, zes voor nodig. Ultra-runner Karl Meltzer wil graag het record breken. Dat staat op 46 dagen, 8 uur en zes minuten.

downhillVriendenreünie op de Coast to Coast

In deze zwarte komedie leren we vier vrienden van middelbare leeftijd kennen, allen voorzien van een forse midlife-crises. Ze komen na decennia weer eens bij elkaar en gaan samen de Coast to Coast lopen, de illustere wandeling dwars door Engeland die door Alfred Wrainwright werd ontworpen.

le grand tour.20170228032221Een paar maanden lopen van feest naar feest

Een boswandeling maken met cocaïne, dat zou iedereen wel eens moeten doen, aldus de dronken fanfareband die een ‘Grand Tour’ maakt. De gelegenheidsfanfare besluit tijdens een lokaal carnaval om gewoon door te lopen naar een volgend carnaval. De dronken mannen lopen en lopen, drinken en zingen, kamperen onder een zeiltje en hebben lol. Als ze eenmaal aankomen bij de bestemming, blijkt er helemaal geen carnaval te zijn, maar een kunstsymposium. Ook leuk, denken de veertigers. Daarna lopen ze weer door, naar de Ardennen terug, naar een volgend dorpsfeest, en het volgende, en het volgende. Zo lopen ze een paar maanden beneveld rond in België, in weer en wind.

ill push you filmIn een rolstoel naar Santiago

In 2014 doen twee vrienden de camino in Spanje. Dat is op zich niets bijzonders, maar in dit geval wel. De ene zit met een spierziekte aandoening in een rolstoel en de andere duwt hem, de hele weg. Deze documentaire volgt de aanloop naar deze onderneming en de hele tocht van Justin en Patrick naar Santiago. Het werd een aangrijpend verhaal waarin de perspectieven van beide vrienden aan bod komen.

path to nidarosMooie docu van Vlaamse pelgrim naar Nidaros

Op Vimeo is The path to Nidaros te zien. Een prachtige documentaire van Hilse de Groote. Ze liep het hele pad alleen vanaf Oslo, droeg alle filmapparatuur mee (inclusief drone) en een tent in een zware rugzak. Professioneel gemaakt, vol betoverende landschapsbeelden en gesprekken met andere pelgrims. Een must-see voor iedereen die naar Trondheim ging, wil gaan of zich alleen aan de beelden wil laven.

el camino de santiagoZwitserse documentaire over de camino

Sfeerdocumentaire met fraai beelden over de camino. De film laat 50 mensen aan het woord over de Jakobswegen door Frankrijk en Spanje. Zowel pelgrims als mensen langs de route.

life in a walkVader en zoon op de Camino

Een zoon nodigt zijn vader uit om de Camino met hem te lopen. De vader heeft prostaatkanker en de zoon realiseert zich dat hij te lang geen echt contact met hem heeft gehad. De tocht brengt de twee dicht bij elkaar.

Life in a walk
Yogi Roth
2015
IMDb 6,7

ich bin dan mal weg dvdVerfilming van een bestseller

Verfilming van de Duitse gelijknamige bestseller. Het is het autobiografische reisverslag van Hape Kerkeling die vanaf de Franse grens naar Santiago liep. Kerkeling is in Duitsland bekend als comedian en tv-presentator. Na publicatie van het boek, steeg het aantal Duitse pelgrims op de camino naar verluid met tientallen procenten. De film heeft de juiste verhouding tussen grap en ernst. Charmantd en onderhoudende verfilming volgens de recensenten. Het boek werd in het Nederlands vertaald als: Ik ben er even niet.

walking the caminoZes mensen op weg

Documentaire waarin zes pelgrims op de Camino naar Santiago worden gevolgd. Het zijn verschillende types maar ze moeten allemaal omgaan met blaren, uitputting, eenzaamheid en onzekerheden voordat ze hun eigen blokkades kunnen opruimen.

walking the camino
Six ways to Santiago
Lydia Smith
2013
IMDb 7,3

 

 

 

 

finisterraeVervreemdend experiment

Experimentele Spaanse film. Twee spoken verlaten een muziekfestival en gaan via de pelgrimsroute van Santiago de Compostella naar Finisterra. Regisseur Caballero maakte een experimentele film met een eigen gevoel voor humor, waarin meer aandacht bestaat voor beelden dan voor een plot.

Finisterrae
Serge Caballero
2010
IMDb 6,5

 

beyond sleepHallucinerende trektocht door Noord Noorwegen

Vrije verfilming van de literaire klassieker Nooit meer slapen van W.F. Hermans, over de jonge geoloog Alfred Issendorf, die in Lapland op zoek gaat naar inslagen van meteorieten.

boven de bergenOver het Pieterpad begin jaren ‘90

Diverse karakters lopen het Pieterpad van noord naar zuid. De levensreis als wandeltocht. Rina (Ten Bruggencate), een zangeres, is blijven steken in haar vertolking van Dido en Aeneas en moet, even gekweld als Dido, ter loutering een voetreis ondernemen.

wildlikeMeisje op drift in de wildernis

Speelfilm over een meisje dat van huis wegloopt en bevriend raakt met een oudere man die bezig is met de voorbereidingen van een trektocht door de wildernis van Alaska.

Wildlike
Frank Hall Green
2014
IMDb 6,6

 

 

appalachian impressionsInterviews langs de AT

Documentaire over de 3500 km lange Appalachian trail in de VS. Over het landschap, de iconische punten, en de mensen die de onderneming aandurven.

Appalachian Impressions
Hiking the Appalachian Trail
Mark Flagner
2004
IMDb 7,1

 

 

only the essentialPCT in 2013

In de zomer van 2013 lopen Casey Gannon en Colin Arisman de hele Pacific Crest Trail. Ze filmen zichtzelf het hele stuk van Mexico naar Canada door de natuur van California, Oregon en Washington. De documentaire duurt 40 minuten en is in zijn geheel te zien op YouTube.

Only the essential
A Hike from Mexico to Canada on the Pacific Crest Trail
Colin Arisman
2014
IMDb 7,7

 

 

as it happensTwee vrienden op de PCT

Twee vrienden lopen in de VS de 2500 km lange Pacific Crest Trail. Ze beginnen aan de Mexicaanse grens en trekken naar Canada. Ze willen ontsnappen aan het voorspelbare stadse leven. Hun reis is uitputtend en inspirerend tegelijk. In het begin worden ze getest door de hitte, honger en blaren, verderop krijgen ze te maken met een enorme sneeuwstorm, de grootste sinds de weermetingen.

st jacques de mecqueRuziënde familie op de camino

Franse Speelfilm. Twee broers en een zus die elkaar liever kwijt dan rijk zijn moeten van Puy-en-Velay naar Santiago de Compostella wandelen om de erfenis van wijlen hun moeder te toucheren.

alone across australiaDwars door Australië

In 2001 begint poolreiziger en bergbeklimmer Jon Muir aan misschien wel zijn grootste uitdaging. Hij gaat dwars door Australië lopen, van zuid naar noord. In zijn eentje, zonder ondersteuning, door diverse woestijnen over een traject waar alles bijelkaar maar 100 mensen wonen.

Alone across Australia
Jon Muir crosses Australia on foot from South to North
Ian Darling
2004
IMDb 8,7

 

dienstagfrauenVier vriendinnen naar Lourdes

Komische Duitse tv-film. Vier vriendinnen gaan al vijftien jaar elk jaar een weekendje samen weg. Als de man van een van hen overlijdt, wil de betrokken vrouw een pelgrimstocht naar Lourdes maken en besluiten de andere drie mee te gaan.

dvd olavsweg kopieDuitse televisiefilm Olavspad Noorwegen

Het Noorse alternatief voor St. Jacob voert door verschillende landschappen: Van het idyllische Oslofjord, via het legendarische Gudbrandsdal over de eenzame bergen van Dovre naar Trondelag. De filmmaker noemt het een ‘noordse mikrokosmos van superlatieven’. Met romantische rivieren, eenzame hoogvlakten, spectaculaire midzomernachten en in het wild levende muskusossen.

mile mile and a half filmReisverslag van een tocht over de John Muir Trail

In een jaar met zeer zware sneeuwval, laten 5 vrienden hun dagelijks leven voor wat het is om de John Muir Trail te gaan lopen, een 340 km lange tocht van Yosimite (Californië) naar Mount Whitney. Ze willen dat in 25 dagen doen en zichzelf tegelijkertijd filmen.

ich trag dich bis ans ende der weltDuitse tv-film over Santiago

Duits/Oostenrijkse speelfilm. Vrouw ontdekt dat haar echtgenoot een affaire heeft met zijn secretaresse. Ze besluit meteen weg te gaan, met haar vader mee op wandeltocht naar Santiago de Compostela. Onderweg komen oude conflicten tussen de twee weer boven, maar ze krijgen ook een sterkere band.

Ich trag dich bis ans ende der Welt
Christine Kabisch
2010
IMDb: 5,9

6 million steps film kopieErvaringen langs de Pacific Crest Trail

In deze documentaire volg je een aantal wandelaars die gaan proberen om de Pacific Crest Trail (door California, Oregon en Washington) in een ruk uit te lopen. Ze beginnen in april aan de grens met Mexico en willen dan in ongeveer 5 maanden naar de grens met Canada, voor de eerste sneeuw begint te vallen.

tell it on the mountain film kopie4250 km over de Pacific Crest Trail

In deze documentaire volg je een stuk of 12 wandelaars die gaan proberen om de Pacific Crest Trail (door California, Oregon en Washington) in een ruk uit te lopen. Ze beginnen in april aan de grens met Mexico en willen dan in ongeveer 5 maanden naar de grens met Canada, voor de eerste sneeuw begint te vallen.

southbounders film kopieSpeelfilm over de Appalachian Trail

Een jonge vrouw doet een poging om de Appalachian Trail in een ruk te lopen. Een tochtje van 3500 km. Met onder meer Amy Cale Peterson Scott Speiser en Christopher McCutchen. Goed geslaagde lowbudget film.

Southbounders
Ben Wagner
2005
IMDb  6,6

arthurs dyke film kopieVriendschappen worden herijkt op Offa’s Dyke

Vrienden Arthur, Geoffrey and Andy liepen 20 jaar geleden al eens het 285 km lange Offa’s Dyke Path (op de grens van Engeland en Wales). Ze waren toen rechtenstudenten. Nu gaan ze opnieuw op weg. Onderweg voegt een 40-jarige moeder zich bij het clubje. Zij zit in een midlifecrisis en heeft zich ten doen gesteld een prestatie neer te zetten. De kilometers verglijden in een aaneenschakeling van regen, ruzies, chaotische overnachtingen en bizarre ontmoetingen.

redwood highway film kopieNooit te oud om met wandelen te beginnen

Marie besluit een voettocht van zo’n 150 km te gaan maken naar de kust van Oregon. Ze wil naar de bruiloft van haar 22-jarige kleindochter. Hoewel de reis een zware wissel op haar niet meer zo piepjonge lichaam trekt, ligt de uitdaging voor haar vooral in het psychologische gevecht met de spoken uit haar verleden. Met onder meer Shirley Knight, Tom Skerritt, en Danforth Comins.

Red wood highway
Gary Lundgren
2013
IMDb 6,4

wild film kopie1700 km over de Pacific Crest Trail
Amerikaanse film gebaseerd op het autobiografische boek van Cheryl Strayed. Zij maakte een 1700 km lange hike over het Pacific Crest Trail door de wildernis van Californië en Oregon. Strayed (Reese Witherspoon) is vastgelopen in haar leven. Haar moeder overleed, ze is net gescheiden, werkt als serveerster en vlucht regelmatig in heroïne en te veel slordige seks. De tocht moet een kentering teweeg brengen. 

walk in the woods film kopieHet boek is beter

Verfilming uit 2015 van het gelijknamige boek van bestsellerauteur Bill Bryson. Robert Redford had zijn zinnen al lang geleden gezet op deze alternatieve 'roadmovie', waarin Bill Bryson met oude vriend Katz een poging doet om de legendarische Appalachian Trail te lopen, een wandeltocht van 3500 km door de Amerikaanse wildernis.

the way film kopieOvertuigende speelfilm over de Camino de Santiago

Mooie speelfilm over de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela, geregisseerd door Emilio Estevez, die ook acteert, naast zijn vader Martin Sheen. Estevez heeft in het echte leven zijn vrouw ontmoet op de route wat de inspiratie voor deze film was.

compostella film kopieSfeerdocumentaire over de camino

De Franse regisseur Freddy Mouchard volgt drie jaar lang pelgrims op hun route naar Santiago de Compostela. De wandelaars zelf komen alleen in voice-over aan het woord, met hun persoonlijke drijfveren, die lang niet altijd religieus zijn, en met verhalen over zaken als eenzaamheid, hitte en diefstal. Dit wordt afgewisseld met citaten van onder meer Rimbaud, Daumal, Coelho en Apollinaire, het landschap speelt een hoofdrol. De filmrecensenten vonden deze film uiteindelijk te oppervlakkig en eentonig.

Compostelle : le chemin de la vie 
Freddy Mouchard
2016
IMDb 6,3

tracks film3000 km door de Australische outback omdat het kan

Over een ruim 3000 km lange trektocht door de Australische outback. De film is gebaseerd op de memoires van Robyn Davidson die dit avontuur in 1977 aanging. Robyn (Mia Wasikowska) vertrekt met vier kamelen en een hond uit Alice Springs en baant zich een weg naar de kust door de prachtige maar tegelijkertijd onbarmhartige woestijn.

rabbit proof fence film kopie kopie2000 km door de Australische outback, omdat het moet

Waargebeurd verhaal van drie halfbloed aboriginalmeisjes die na hun ontsnapping uit een opvoedingskamp ruim 2000 kilometer te voet door het Australische binnenland trekken, terug naar huis.

straight story film kopieWandeltocht per grasmaaier

De 73-jarige Alvin Straight leeft al jaren in onmin met zijn oudere broer. Wanneer hij hoortdat zijn broer bedlegerig is geworden na een beroerte, besluit hij hem op te zoeken. Met zijn slechte gezichtsvermogen en zwakke heupen vertrekt hij, koppig als hij is, om 600 km af te leggen op zijn grasmaaier. Richard Farnsworth kreeg een Oscar- en een Golden Globenominatie voor zijn uitstekende vertolking.

the way back film kopieEen barre vlucht van 6000 km

Het verhaal is geïnspireerd op het boek van de Pool Slavomir Rawicz, geschreven in 1956 (vertaald als De barre vlucht). Aan het waarheidsgehalte van dit boek wordt echter getwijfeld. In 1941 ontsnappen een Poolse luitenant en vijf medegevangenen uit een kamp in Siberië en ondernemen een barre tocht richting India. Ze lopen naar de vrijheid, een tocht van uiteindelijk 6000 km door onder meer de Gobiwoestijn en over de Himalaya.  Met onder meer Jim Sturgess, Colin farell, Ed Harris en Saoirse Ronan.

The way back
Peter Weir
2010
IMDb 7,3

 

les randonneursSpeelfilm op de GR 20

Vijf mannen en vrouwen uit Parijs gaan een trektocht maken door de ruige bergen van Corsica (GR 20). Op die tocht blijkt dat ze behalve hun rugzak en hun tentje weinig met elkaar gemeen hebben.