Boeken
Pelgrimstocht in Zweeds lapland
Reportage over een wandeltocht in Zweeds-Lapland, afgewisseld met gedachten over het werk van Dag Hammarskjöld.
Van de Malmedy naar Parijs
Met mijn paard, Chester, wandelde ik vanuit de Ardennen naar Parijs. 800 kilometer door de bossen en landerijen. In korte, vrolijke verhalen vertel ik je ons verhaal.
Roman op de camino de Santiago
De eenendertigjarige Emma zit op het vliegveld. Ze is op weg naar Frankrijk om de Camino naar Santiago de Compostella te gaan lopen en laat Londen achter zich. Toen ze een jaar geleden Eric ontmoette, zegde ze haar baan in Zweden op om bij hem in Engeland te kunnen zijn. Maar al snel bleek dat hij haar gevoelens niet deelde.
Langeafstandpaden in Europa
Van de Lofoten tot het uiterste puntje van Portugal, overdwars door Engeland, door de bergen van Slovenië en Zwitserland, een rondje door de Benelux of eilandhoppen in Denemarken. Ontdek Europa te voet en met de rugzak op je rug.
Noorderlichtjagen
Naast de prachtige fjorden, berglandschappen en houten huizen is Scandinavië natuurlijk ook bekend als de plek om het noorderlicht te bewonderen. Marjan Spijkers van noorderlicht.tips schreef een praktische handleiding om de beste ervaringen op te doen.
Diagonaal door Nederland
Arnout Hauben gaat opnieuw op pad dwars door zijn zo geliefde Lage Landen. Samen met kompanen Ruben en Philippe wandelt hij deze keer 1000 kilometer van Lauwersoog, in het uiterste noorden van Nederland, naar De Panne in West-Vlaanderen.
Pleidooi voor wandelen
We leven in een tijd waarin het voor veel mensen een kunst is om te onthaasten en te vertragen. Onze behoefte aan rust is soms zo groot dat we onszelf juist nog verder voorbij rennen. Dit boek laat zien dat een stuk rust gevonden kan worden in onze directe omgeving.
Van Dordrecht naar Rome
Een moderne pelgrimstocht van 53 dagen en 2000 kilometer wandelen van Dordrecht naar Rome vol religieuze en historische ervaringen en bijzondere ontmoetingen met mensen en de natuur.
Trektochten over de Britse eilanden
Met ‘Wanderlust’ ontdek je de Britse en Ierse eilanden met hun adembenemende natuur en rijke geschiedenis als nooit tevoren. Prachtige foto’s en gedetailleerde kaarten voeren je van de Schotse hooglanden naar Ierland en de Engelse kust.
Coast ot Coast in reprise
Als jonge vrouw doorkruiste Sarah Meuleman Engeland. Met een zware rugzak, zonder enige wandelervaring, liep ze de Coast to Coast-route, van de Ierse Zee naar de Noordzee. Onlangs vond ze het dagboek terug dat ze toen heeft bijgehouden.
Over oude routes en wegen
De ontwikkeling van de steden, vaak gelegen aan het water, is een stimulans geweest voor het vervoer van mensen en goederen. Waar een wil is, komt een weg. Met de Historische Wegenatlas NL viert het auteursduo Berendse & Brood hun eerste lustrum. Na de Historische, de Streek-, Stads- en Wateratlas NL belicht de Historische Wegenatlas NL het ‘mirakel Nederland’ aan de hand van transportroutes en -bewegingen in en door de Lage Landen bij de zee.
Wadlopen naar Schier
De Waddenzee verdrinkt. Veel delen van het wad komen steeds vaker en langer onder water te staan, waardoor het wadlopen misschien binnen tien jaar al onmogelijk zou kunnen zijn. Reden dus voor Jaap Robben om voor het eerst te gaan wadlopen naar Schiermonnikoog.
In de duinen rond Bergen
Nooit zou ze de stad verlaten, dacht Annejet van der Zijl toen ze nog in hartje Amsterdam woonde. Toch is het glooiende duinlandschap rond Bergen al sinds een aantal jaar de plek waar ze ronddwaalt met haar hond Toby en altijd weer, zoals ze schrijft ‘het tegenovergestelde van heimwee’ voelt.
Van Station Naarden-Bussum naar Huizen
Jarenlang bezoekt Rob van Essen elke week zijn bejaarde moeder in Huizen. Vanuit Amsterdam neemt hij eerst de trein en dan de bus. Altijd weer een hele expeditie die hem net iets meer tijd kost dan hij heeft.
Over hekken en grenzen
Gijs Wilbrink groeide op in de Achterhoek – althans, dat dacht hij, tot hij er bij een bijeenkomst fijntjes op gewezen wordt dat de plek waar zijn ouderlijk huis staat deel uitmaakt van de Liemers. Wat is dit nu, denkt hij, moet ik mijn afkomst heroverwegen? Wie ben ik eigenlijk?
Nederlandse loopt de Pacific Crest Trail
Een reis van 2653 mijlen begint met de eerste stap’ (vrij naar Lao-Tse). Dwars door Amerika loopt een ononderbroken voetpad van 4256 kilometer: de Pacific Crest Trail. Lonely Planet noemde het al ‘een mythisch avontuur’.
Trektochten door in de noordelijke streken
Ontdek met ‘Wanderlust – Scandinavië’ de beste wandelroutes in Scandinavische landen door middel van praktische tips, informatieve kaarten en verbluffende fotografie.
Van Antwerpen naar Santiago de Compostela
Van Antwerpen naar Santiago de Compostela Vanuit de Lage Landen doe je er met het vliegtuig nog geen drie uur over. Te voet duurt het drie maanden voor je als pelgrim Santiago de Compostela bereikt. En toch vertrok Bart De Clerck in de zomer van 2023 vanuit Antwerpen voor een lange voettocht.
Wandelen langs de Portugese kust
Lange-afstandswandelaar Tim Voors neemt ons mee naar de Portugese kust. Daar loopt de Fishermen's Trail, een wandeltocht die iedereen - ook de beginnende wandelaar - in een week kan maken.
Acteur Outlander wandelt de West Highland Way
Nadat hij in een overmoedige bui heeft besloten de West Highland Way te lopen baant Sam Heughan (acteur uit Oulander) zich een week lang een weg door bossen en langs lochs. Met wisselend succes.
Met pelgrims op weg in de Middeleeuwen
Een fantastische, van begin tot eind boeiende reis door de middeleeuwse wereld, gezien door de ogen van degenen die daardoorheen reisden. Een onweerstaanbare en compleet nieuwe kijk op die periode.Van de bruisende bazaars van Tabriz tot het mysterieuze eiland Caldihe, waarvan ze zeiden dat er schapen aan de bomen groeiden, brengt Anthony Bale het verleden in dit boek op een even onweerstaanbare als verrassende manier tot leven.
Dwars door Engeland
Wanneer Harold Fry op een doordeweekse ochtend zijn huis verlaat om een brief te posten, weet hij nog niet dat hij op het punt staat naar de andere kant van het land te lopen. Hij draagt geen wandelschoenen, heeft geen kaart en geen telefoon bij zich. Hij weet alleen dat hij moet blijven lopen.
Met een trombone naar Santiago
Ben Nimmo was vrijwilliger in Belize, waar Anna, een collega op wie hij verliefd was, door gangsters werd vermoord. Niet precies wetend wat hij met zijn leven aanmoest, vatte Ben het plan op om een voetreis te maken.
Van wandelaar tot pelgrim
Een pelgrimstocht vol met heftige emoties, boeiende ontmoetingen en levensveranderende inzichten.” In dit boek beschrijft Hans Peter Roel zijn pelgrimstocht naar Santiago de Compostella.
Caminothriller
Thrillerschrijver Wim Bax, die in 2022 debuteerde met Hou het stil, gaat nu ook die kant op. In het eerste hoofdstuk van Verloren pelgrim wordt een Amerikaanse priester dood gevonden in het kerkje van La Faba, een dorpje in de buurt van Santiago de Compostela.
3x naar Santiago
Oorspronkelijk verscheen de eerste Nederlandse vertaling in 2005. Kathryn Harrison had toen voor de derde keer een deel van de tocht afgelegd met haar dochter.
Naar Santiago in de late jaren '90
Ver onderweg is een aanstekelijk boek dat veel lezers zal meeslepen in de wereld van het wandelen: in een eindeloze deining van landschappen en herinneringen zoekt de schrijver overdag zijn weg en elke avond een bed.
Nagereisde historische pelgrimstochten
Door in de zomer van 2019 toevallig een oude familiefoto terug te vinden ontdekt Herman Cole langs zeer kronkelige wegen in de Gentse Boekentoren twee bijzonder interessante én goed geconserveerde achttiende-eeuwse boekwerken: Jeruzalemsche Reyse en Den Wederkeerden Pelgrim. Samen brengen ze de beschrijving van de meer dan drie jaar durende pelgrimstocht die de ongeschoeide karmeliet Marinus Geubels tussen 25 juni 1770 en 21 november 1773 volbracht.
Christelijke roman op de camino
Als de man van Abbie Jowett aangeeft dat hij tijd voor zichzelf nodig heeft en een poosje bij haar weggaat, besluit Abbie uit wanhoop samen met haar ene zoon, die in Frankrijk is, de pelgrimsroute Camino de Santiago naar Spanje te lopen.
Rouwverwerking onderweg naar Santiago
Pelgrimsverslag van de 37-jarige Simone Awhina, die in 2008, na een impulsieve beslissing, van de Pyreneeën naar Santiago de Compostela is gelopen. Ze voelde zich vastgelopen na het overlijden van zowel haar aanstaande man als vervolgens haar nieuwe vriend en een uitblijvend succes als zangeres
makelaar op de Camino francès
Een dertigjarige Amsterdamse makelaar, reeds voorzien van een succesvol stadsleven, besluit vrij impulsief om de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela te gaan maken. Omdat ze toch iets mist.
Onvoorbereid op weg
Bente van de Wouw had niet verwacht alleen en onvoorbereid aan het startpunt van de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela te staan. Maar zo waren er wel meer dingen in haar leven gebeurd die ze niet aan had zien komen.
Filmster op weg naar Santiago
In 1994 liep de wereldberoemde Amerikaanse actrice Shirley Maclaine - die in meer dan 50 films speelde en diverse bestsellers over haar spirituele ontwikkeling op haar naam heeft staan zoals "Op glad ijs"* - de beroemde pelgrimstocht van ca. 800 km. naar Santiago de la Compostella.
Reisverslag van een echtpaar
Het Olavspad in Noorwegen Noorwegen is voor Johanna Jacobs en Arie Haasnoot nog onbekend terrein. De geheimen van dit mysterieuze land onthullen en tegelijk één van de grote pelgrimsroutes uit de middeleeuwen bewandelen, wat een uitdaging!
Ökumenische Pilgerweg
Wij lopen in mei 2014 van oost naar west langs de oude Via Regia door de voormalige DDR en ontmoeten daar een samenleving die nog steeds moet wennen aan de verworven vrijheid. De werkelijk voorbeeldig georganiseerde pelgrimsroute begint op de Poolse grens in Görlitz en eindigt in het westen in het stadje Vacha, op de voormalige grens tussen toen Oost- en West-Duitsland.
Geschiedenis van een route
Tussen Amersfoort en Apeldoorn ligt een belangrijk tracé van de doorgaande weg vanuit de Randstad naar Duitsland. Eeuwenlang was het een belangrijke handelsroute, een pelgrimsroute, een toeristische route of ook een oorlogsroute voor militair materieel.
Voor het eerst op pelgrimstocht
In 2018 besloot ik om, geheel onvoorbereid, een wandeltocht te gaan maken. Mijn enige motivatie was vluchten, om niet alleen thuis te zijn als mijn zoon (toen bijna 13) voor het eerst zonder mij op vakantie zou gaan.
Wandelen in Zuid-Limburg
Vrijwel iedere dag maakt Jacques Vriens een rondje door het Savelsbos in Limburg, dat in het voorjaar verandert in een zee van bosanemonen, sleutelbloemen en daslook. Boven in het bos wacht hem een adembenemend uitzicht op het dorp waar hij woont.
Wandelen langs de Belgische kust
In Koude soep wandelt Annelies Verbeke zoals ze schrijft: van links naar rechts. Vanuit de behoefte te vluchten van de hectiek van het werkend bestaan, plant ze twee opeenvolgende zaterdagen in haar agenda: van de Panne naar Oostende, van Oostende naar Knokke.
Wandelen in de Ardennen
Voor een wandelvakantie in de Ardennen koopt Thomas Heerma van Voss twee dingen: een opschrijfboekje en stevige schoenen. Hij is de enige onervaren loper van het gezelschap. Terwijl Heerma van Voss langs de Semois loopt over kleine wegen en open velden, langs dorpen zonder winkels, weet hij nog niet dat dit de laatste keer is dat hij in deze familie de rol heeft van schoonzoon, zwager en geliefde.
Wandelen in de Kennemerduinen
Naakt in de vliet springen. Heel hard schreeuwen. Op de grond vallen en kermend door de modder rollen. Dat is wat Nicolien Mizee wil als iemand haar goedbedoeld de snelste route van A naar B probeert uit te leggen.
Wandelen over de begraafplaats Oud Eik en Duinen
Zolang Inge Schilperoord zich kan herinneren is ze krampachtig bang. Niet bang voor het Grote Niets dat volgt op haar eigen dood, maar voor de dood van haar naasten. En dan meer in het bijzonder van haar schrandere en autonome oma, met wie ze een bijzonder hechte band heeft.
Ode aan het wandelen
Centraal staan 10 grote levenslessen die de benenwagen je kan bijbrengen: van het herontdekken van je wilde instinct tot een spoedcursus bidden met je voeten. Meteen toepasbaar op je eigen leven, zodat je ook naast de paden als een wandelaar door het leven navigeert.
Met Pulitzer Prize bekroonde natuurklassieker.
In 1971 woont Annie Dillard, schrijfster van ‘Pelgrim langs Tinker Creek’, een jaar in de Amerikaanse staat Virginia, in een vallei waardoor de rivier Tinker Creek stroomt. Bijna dagelijks zwerft ze langs de oevers, waar haar geen detail ontgaat. Energiek en bezield vertelt ze in haar boek over de vaak genadeloze natuur in en rond de rivier en laat ze zien hoe gedurende de seizoenen alles onophoudelijk aan verandering onderhevig is.
Nieuwe roman na bestseller Vier wandelaars en een Siciliaan
Een familie gaat op vakantie naar het Griekse eiland Kreta. Het familiebedrijf heeft de onderlinge verhoudingen het afgelopen jaar behoorlijk onder druk gezet en het gezin dreigt uit elkaar te vallen. Kort na aankomst komen de familieleden erachter dat het niet de luxevakantie zal worden waar ze op hadden gehoopt: ze gaan back to basic op wandelvakantie door het binnenland van Kreta.
Monologues intérieurs van de Franse filosoof
De ‘pionier van de wereld der gevoelens’ is hij genoemd, Jean-Jacques Rousseau (1712-1778), en ‘de prediker van de terugkeer naar de natuur’. Aan het einde van zijn leven neemt hij, schrijver en filosoof, zichzelf en de wereld een laatste maal de maat in zijn Rêveries du promeneur solitaire.
Biografie van een rivier
Het is de rivier met weidse uiterwaarden en schitterende slingers, met eeuwenoude cultuur langs de oevers en onweerstaanbare natuur: met een lengte van 125 kilometer stroomt de IJssel vanaf de vertakking met de Rijn bij Arnhem in noordelijke richting naar het IJsselmeer. Aan de rivier liggen Hanzesteden met een boeiend verleden.
In de geest van Maarten en Nicolien
Maarten en Nicolien, de twee literaire karakters die in de jaren zestig via het werk van J.J. Voskuil de Nederlandse literatuur binnenwandelden, zijn het lopen nog niet verleerd. Sterker nog, naarmate ze over meer vrije tijd beschikken, trekken ze er steeds vaker te voet opuit. Terloops kibbelend of mijmerend kiezen ze vooral hun eigen route, het liefst weg van de gebaande paden. Ondanks hun principiële stellingname zijn ze uiteindelijk ook kinderen van hun tijd. In Aan de wandel (2022) doorkruisen ze het ganse land, dit keer gaan ze Op Pieterpad.
Weer op pad met Ray en Moth
In haar unieke, beeldende, empathische stijl, doet bestsellerauteur Raynor Winn in het spectaculaire Landlijnen verslag van de zwaarste wandeltocht die zij en haar man Moth tot nu toe ondernamen. Te beginnen met de Cape Wrath Trail – een zware tocht van honderden kilometers door de Schotse Hooglanden, over afgelegen bergen, door gletsjerdalen en langs diepe lochs – maken zij uiteindelijk en maandenlange tocht van meer dan 1600 kilometer, van het uiterste noorden van Schotland naar de vertrouwde kust van het zuidwesten.
Wandelgedachtes uit 1926
Met een voorwoord van Mathijs Deen: ‘Stephen Graham geeft gedetailleerde instructies aan eenieder die, gedreven door een onstilbaar verlangen aan de sleur van alledag te ontkomen, de voordeur achter zich dicht trekt en met ongewisse bestemming begint te lopen. De wereld waarin hij ronddwaalde bestaat niet meer, maar het geluk dat hij beschrijft is van alle tijden.’
Lopen door Lapland
Rendieren, het Noorderlicht en magische avonturen: inspirerend wandelen met Tim Voors door Lapland. In zijn derde boek reist Tim Voors niet naar de andere kant van de wereld, maar bezoekt hij het laatste stuk echte wildernis van Europa. Op nog geen vier uur vliegen vanaf Schiphol begint hij met wandelvriendin Sunny aan de Kungsledentrail, een route van ruim 400 kilometer door Lapland. Op hun pad treffen ze rendieren, zien ze het noorderlicht en ontmoeten ze bijzondere mede-hikers met elk een eigen verhaal. In woord en beeld neemt Tim de lezer mee op deze magische reis door Noord-Zweden en inspireert tot het zetten van die eerste stap op weg naar vrijheid en avontuur.
In het voetspoor van Patrick Leigh Fermor
Toen hij een jaar of twintig was, vond Jeroen Theunissen in een reiswinkeltje een kaart van Europa waarop dikke purperen lijnen langeafstandswandelingen markeerden. Als de schrijver jaren later last krijgt van melancholie, angstaanvallen en depressies, en zich gevangen voelt in een mislukkend huwelijk, laat hij alles en iedereen achter, ook en vooral zijn twee kinderen, en begint aan een zes maanden durende wandeltocht van Zuidwest-Ierland tot aan de Bosporus.
In het spoor van de Beneluxtrein
Tweetalig literair reisverslag van een voettocht tussen Amsterdam en Antwerpen, langs de spoorlijn van de oude Beneluxtrein. De auteur, onderzoeker en schrijver, maakte de reis vele malen in de boemelende intercity. Het land tussen de steden waar ze in en uit stapte, bestond voorheen alleen als beeld. Haar voettocht is een hommage aan de traagheid, aan het onbeduidende.
Roman op een bestaande wandelreis
Vier vrouwen schrijven zich in voor een wandelvakantie in Italië. Onder leiding van de Italiaanse gids Vincenzo lopen ze door het ruige binnenland van Sicilië. De vrouwen hebben allemaal zo hun eigen motieven om deel te nemen aan de wandeltocht, allemaal ontvluchten ze het leven thuis.
Moderne pelgrims
In vervlogen tijden was pelgrimeren vooral een religieus gebeuren. Pelgrims gingen op stap om te bidden, een heilige te vereren, boete te doen, vergeving te vragen. Maar pelgrimeren verandert. Anno 2022 kan pelgrimeren ook een niet-religieuze betekenis hebben. Elke pelgrim vult het begrip pelgrimeren anders in.
Hoe wegen wandelaars vinden
In 1998 begon Franco Michieli lange tochten te maken zonder kaart en gps, zoals onze voorouders deden - en zoals dieren doen. Met al die hulpmiddelen - vooral die van tegenwoordig met GPS, satelliet en wat niet meer - zijn we iets kwijtgeraakt, betoogt hij.
20 km geologisch wandelen
We lopen over een eeuwenoud pad van Heelsum naar Otterlo en ontmoeten onderweg hoogtepunten van de Nederlandse geomorfologie. We beginnen op sandr, klimmen over een stuwwal, steken een doorbraakdal over en eindigen in een glaciaal bekken. We klimmen over duinen, lopen door een uitgestoven laagte, langs fortduinen, streepduinen, en zoeken onze weg over een van de mooiste zandverstuivingen van Nederland: het Mosselse Zand. Onderweg bekijken we de relatie tussen deze fenomenen en de vegetatie: van het Ruige haarmos, pionier op stuifzand, tot de machtige beukenlanen rondom Reemst.
Oud-militair wandelt depressies weg
Een inspirerend en waargebeurd verhaal over de Nederlandse oud-militair Anton Nootenboom, die openhartig vertelt over zijn drie missies naar Afghanistan en de daarbij opgelopen mentale problemen. Net als veel collega’s worstelde hij na zijn missies en zijn terugkeer naar de maatschappij met zijn psychische gezondheid. Hij merkte dat het voor veel militairen moeilijk was om over hun ervaringen te praten. Dat moest veranderen, vond hij. Hij wilde aandacht voor het probleem creëren door iets bijzonders te doen: een tocht van meer dan drieduizend kilometer door Australië op blote voeten. Met de weerbaarheid die Anton toen in zichzelf ontdekte, wil hij anderen inspireren en anders laten denken over mentale gezondheid.
Startpunt bij het voorbereiden
Op pelgrimstocht gaan betekent onthaasten, afstand nemen van het dagelijkse leven en vrijheid. Pelgrimsroutes zijn bronnen van kracht en ontmoetingsplaatsen, ze bieden een natuurervaring en een beleving van de geschiedenis. Met de juiste zelfinschatting, routekeuze en voorbereiding kan bijna iedereen de sprong wagen. Het hoeft niet altijd de St. Jacobsroute te zijn. Je kunt kiezen uit talloze pelgrimsroutes door heel Europa en daarbuiten.
Trektocht in de Alpen
Sterk en vrij voelt Yolanda Entius zich als ze met de tent op haar rug door de bergen loopt. Haar rugzak is gevuld met alleen het essentiële; de inhoud wordt gedicteerd door een looplijst die na jarenlange wandelervaring in steen is gebeiteld. Ook de wandelkaart biedt houvast tijdens haar tocht in de Frans-Italiaanse Alpen: waar haar trouwe tent, De Slak, kan worden opgezet, waar water te vinden is, welke route ze moeten volgen; het staat allemaal op papier.
Lente in Zweden
Al zolang Kollaard in Zweden woont, vertelt hij vrienden in Nederland over de glorieuze Zweedse lente, over de ongelooflijke frisheid ervan, het licht, de kleur, en koestert hij het verlangen erover te schrijven. Bijna elk jaar begint hij aantekeningen te maken, eerst vlijtig, dag na dag, maar allengs minder, totdat de inspanning verdampt in de dingen die altijd urgenter lijken.
Aan zee
Na het lopen van het St. Olavspad van Zweden naar Noorwegen, waarover Francine haar indrukwekkende debuut schreef, wilde zij weer gaan lopen. Deze keer liep zij van Sluis in Zeeuws-Vlaanderen naar Den Helder in Noord- Holland én ging ze naar Vlieland. Het boek is behalve een verslag van die route vooral een zoektocht naar haar jeugd, de verhouding met haar moeder en haar gezin.
Aan zee
Een eindeloze strandwandeling
Francine Postma
Fjord : 192 p. – 2022
ISBN 9789083169132
Wanderlust Alpen
Deel in de inspiratiereeks ‘Wanderlust’ waarin ca. 40 langeafstandspaden in spectaculaire foto's worden geportretteerd. Dit keer gaat het over paden in de Alpen. Zowel de Franse, Zwitserse, Italiaanse, Oostenrijkse als Sloveense Alpen worden aangedaan.
Hike
De ultieme inspiratie voor je volgende wandeltocht – waar ook ter wereld. Trek je wandelschoenen aan en beleef de mooiste wandeltochten ter wereld. Dit prachtige boek bevat de 125 meest spectaculaire wandelingen. Trek je wandelschoenen aan en beleef de mooiste wandeltochten ter wereld.
Dwars door de Lage Landen
Arnout Hauben, die in Nederland bekend werd door de Rond de Noordzee en Dwars door de Middellandse Zee, gaat voorjaar 2022 opnieuw op wandelavontuur. Hij trekt dan dwars door de Lage Landen, van de Belgische kust tot het noorden van Nederland, een tocht van 900 kilometer.
Hier loop ik dan
Een bloemlezing van verhalen en fragmenten uit romans, waarin zo’n 90 Nederlandse auteurs schrijven over wandelen, onder wie Carry van Bruggen, Remco Campert, Simon Carmiggelt, W.F. Hermans, Joyce Roodnat, Jan Siebelink, Jan Wolkers.
De beloning
Wil Stine Jensen in beweging komen, dan moet er een beloning volgen. Haar favoriete wandeling op Texel is in die geest: als er een appeltaart met een kruimelige bodem van amandelspijs op haar wacht houdt geen weer of wind haar tegen.
Met moeder mee
Als kind liep Joyce Roodnat dag in uit met haar moeder door Amsterdam-Oost. Ze gingen samen naar de bibliotheek in Betondorp, keken naar de koeien die graasden naast het gloednieuwe winkelcentrum, wandelden naar school ‘aan de andere kant’ van de Middenweg.
De grote vertraging
Marije Ligthart, directeur van Brainwash (een platform voor filosofie en nieuwe ideeën), ontdekte wandelen tijdens de eerste lockdown van 2020 en vroeg daarna acht filosofen, wetenschappers en schrijvers om na te denken over het wandelen in deze tijd.
Onderweg naar jezelf
Hoe doorbreek je de vicieuze cirkel van hyperalert zijn, overkill aan informatie, stress, prestatiedruk, intensieve work-outs, therapiesessies en alsmaar op de been blijven? De Engelse psychotherapeut Jonathan Hoban weet als geen ander dat gesprekken op mentaal en verstandsniveau niet altijd deze cirkel kunnen doorbreken.
De geschiedenis van het pad
Introductie in de aard en het ontstaan van paden, verweven met impressies van persoonlijke voetreizen van de schrijver.
Pelgrimstochten
Bij het woord 'pelgrimstochten' denk je meteen aan de mythische route naar Santiago de Compostella. Dit boek bewijst dat er vele andere routes de moeite waard zijn om te lopen.
Mythische trektochten in Europa
In dit boek komen 50 spectaculaire wandelroutes - van Andalusië tot de poolcirkel - en 150 alternatieve suggesties aan bod.
Lopen!
Dit boek bevat uitgewerkte reisnotities van wandelingen die de schrijver in de jaren 2013 tot 2018 in het Verenigd Koninkrijk en Noorwegen heeft gemaakt - als een soms vreemd aangekeken bejaarde solo-hiker.
De Camino del Norte
Van 20 maart tot 7 mei 2019 heb ik de Camino del Norte gelopen. Grotendeels langs de kust van de Golf van Biskaje, door alle mooie steden die daar liggen: San Sebastian, Bilbao, Santander, Gijon, Cudillero, enz.
Aan reisverslagen die de tocht naar Santiago de Compostela beschrijven is geen gebrek. Hier een hele rits aan verhalen van verschillende mensen met allemaal zo hun eigen motivaties.
Nu ga ik er eens op uit
De natuurkenner Jac. P. Thijsse (1865‒1945) geldt als een fenomeen. Behalve als voorvechter van de natuurbescherming in Nederland werd hij beroemd dankzij de Verkadealbums en vele andere publicaties waarmee hij op originele wijze de aandacht vestigde op de natuur.
De om
Tijdens de pandemie loopt Willem Jan Otten langs de Sloterplas in Amsterdam. Het is een manier om een vol hoofd te ordenen – een hoofd dat continu wordt belegerd door nuttige gedachten, oordelen, planeetpaniek en verloren dierbaren.
De groef
Jarenlang loopt Maartje Wortel dagelijks met een vriendin exact dezelfde rondjes door het Oosterpark in Amsterdam. Het is als een plaat waarin de naald een steeds diepere groef achterlaat.
Niet alleen
Je gezin, werk en comfortabele leven in Nederland achterlaten om aan de andere kant van de wereld meer dan 3000 kilometer te gaan lopen: Tim Voors deed het en trok vijf maanden lang dwars door Nieuw-Zeeland.
Gelukkig kunnen we wandelen
'Gelukkig kunnen we wandelen' van Annabel Streets is dé gids voor liefhebbers van wandelen die los van de bestemming álles uit een ommetje of een trektocht willen halen. Lopen doen we al eeuwenlang, maar sinds Corona is wandelen populairder dan ooit.
GR5
Elke lange wandeltocht neemt, maar geeft je ook een kostbaar goed: tijd. Tijd om te wennen aan dat trage tempo, tijd om je hoofd leeg te maken, tijd om dat landschap écht te ervaren. Precies die zee van tijd en ruimte maakt het GR5-pad zo uniek. Want je doorkruist half Europa, goed voor meer dan 2000 indrukwekkende kilometers.
De wandeling
In De wandeling vlucht een schrijver weg van het lege vel papier voor hem, naar buiten. Hij wandelt door een kleine stad en door bos en open veld, opmerkzaam op elk detail. Zo nu en dan ontmoet hij iemand, zoals een boekhandelaar, een belastinginspecteur, een dame, een zingend meisje en een reusachtige man genaamd Tomtsjak.
De camino
De 44-jarige chocolatier Lotte Bonnet woont al jaren gelukkig in Zuid-Limburg met haar man Emil, een voormalige vluchteling uit Bosnië. Maar dan pleegt Emil onverwacht zelfmoord tijdens het lopen van de Camino en blijft Lotte ontredderd achter.
Road trip
Bestsellerauteur Simsion pikt de draad op na zijn boek over de Camino. Drie jaar geleden liepen veertigers Zoë en Martin samen de Camino. Op zoek naar zichzelf vonden ze elkaar. Toen hield hun relatie geen stand, nu krijgen ze een tweede kans als ze Zoë’s vriendin Camille vergezellen op weg naar Rome.
Hardloopreis van geluk
Na een depressieve periode met te veel gamen en alcohol ontdekt de gevoelige Coen Cuijpers (1981) de positieve kracht van het hardlopen. Dat mondt na jaren uit in een plan om van Gennep naar Palermo te rennen in tientallen marathons. Onderweg wil hij mensen die het nodig hebben een scheutje positiviteit schenken met zijn verhaal en zijn begrip.
Het heldenpad
De Engelse schrijver en hoogleraar literatuur Tim Parks, woont en werkt al sinds de jaren ’80 in Italië. Hij heeft al meerdere boeken over de Italiaanse cultuur op zijn naam staan. Voor dit boek reisde hij in de voetsporen van de Italiaanse vrijheidsstrijder Garibaldi.
Gods Wegen
In Brabant is naar aanleiding van het Brabants Kloosterjaar 2021, een nieuw wandelpad uitgezet langs 50 kloosters. Schrijver Marijke Schermer (1975) liep een deel daarvan voor de wandelserie Terloops (van Oorschot).
Pelgrimeren in de polder
Wim Huijser onderzoekt het pelgrimeren dichtbij huis. Door de coronarestricties kreeg het thema een ongeplande urgentie mee. In 15 hoofdstukken en vaak door middel van interviews, onderzoekt hij vele facetten van het pelgrimeren.
Stillers ommegang
Bijna twintig jaar nadat hij bewoner werd van Amsterdam, onderneemt de schrijver een wandeltocht die hem in circa een week door de ommelanden van de stad voert. Met als gids een stadsplan uit 1984 tracht hij het heden te verklaren middels het verleden. Begin en einde van de wandeling liggen bij het nieuwe land van IJburg.
Natuurdagboek
7 December 1953. Maandagochtend. Stil, mild weer, nevelig, niet koud. Met de bus van 10 uur 13 naar Loenersloot. Buiten was de nevel dan eens wat dikker dan weer werd het zicht iets ruimer. Boven de nevels was een bleek blauwe lucht. Ergens omtrent Duivendrecht was een stuk breede sloot zoo geheel glad en zacht blauw als een lief en intelligent oog. In het dorpje (Abcou) geen mist maar schaduw en stilte.’
Full time avonturier
Een aflevering van ‘Floortje naar het einde van de wereld’ bevatte een follow-up met Miriam Lancewood, een vrouw die met haar man heel Nieuw-Zeeland had doorlopen en nu op pad was met Tamar Valkenier.
Lannoo's Reisboek Sint-Jacobsroute
Dit boek neemt je mee op pelgrimsreis door Spanje, met als eindbestemming Santiago de Compostela. Al eeuwenlang ondernemen pelgrims de mythische tocht naar Santiago: sommige voor de sportieve uitdaging, anderen als bedevaart, maar het vaakst om te ontsnappen aan de drukte van alledag.
Wat werkelijk is
Sinds een jaar of zeven heeft Nelleke Noordervliet een huis in Beara, in het zuidwesten van Ierland. Iedere ochtend loopt ze over dik gras en mos naar een eeuwenoud pad, de Beara Way. Sinds de steentijd hebben daar mensen gelopen, in een landschap dat alleen op trage wijze doorgrond kan worden. Te voet, dus.
Mindful wandelen
Mindful wandelen voor moderne pelgrims beschrijft bijzondere bestemmingen over de hele wereld en in Nederland. Het combineert inspiratie met nuttige tips om innerlijke rust te vinden tijdens wandeltochten.
Had je nog willen wandelen?
Nergens wordt zoveel gewandeld als in het werk van J.J. Voskuil (1926–2008). Vanaf de jaren vijftig maakte de schrijver met zijn vrouw Lousje jaarlijkse wandeltochten in voornamelijk Frankrijk, en het liefst in de Auvergne. Van iedere vakantie werd een uitvoerig dagboek bijgehouden dat later werd gebundeld onder de titels Terloops, Buiten schot en Gaandeweg.
Wanderlust Europa
Deel in de reeks ‘Wanderlust’ waarin ca. 40 langeafstandspaden in spectaculaire foto's worden geportretteerd. Dit keer gaat het over paden in Europa, met een focus op bergtochten.
De zomers in Vorden: 1869 – 1879
Het is 150 jaar geleden dat de landschapschilder Johannes Warnardus Bilders in Vorden neerstreek. Langs de Baakse Beek vond hij de ruige natuur die hem als romanticus zo inspireerde. In de zomers van 1886 tot 1879 werkte hij er in de open lucht en schetste en schilderde er volgens kenners zijn beste werk: de oude bomen rond de kastelen, de lichtspiegelingen op het water
Onderweg
In dit eerste Nederlandse reisverhaal over het St. Olavspad vertelt Francine Postma over haar ervaringen op het St. Olavspad dwars door Zweden en Noorwegen.
Te Araroa
In Te Araroa wordt de lezer meegenomen in het wandelavontuur van Jasper van Riet Paap. In de 3.000 kilometer lange voettocht door Nieuw-Zeeland krijgt hij modder, bergen en tegenslagen te verwerken.
Eiland in de nevel
In juni 1791 maakte de toen vijftienjarige Pieter Kikkert (1775-1855) een wandeling over Texel, heen en terug vanaf Den Burg naar het Eierlandse Huis aan de noordpunt, waar familie woonde. Hij had een bundel romantische poëzie van Ossian op zak; al lezend op een duintop onderging hij een sublieme natuurervaring, toen de damp uit zee opsteeg en alleen de toppen der duinen zichtbaar waren.
De grootsheid van het al
Raoul de Jong (1984; danser en schrijver) reist vaak met trein of vliegtuig van Rotterdam naar zijn vriend in Parijs of moeder in Marseille. Hij vraagt zich af hoe deze reis zo 'ondigitaal' mogelijk en op menskracht, te voet, zal zijn. Na het overlijden van zijn hond Puck besluit hij begin juli 2012 onvoorbereid en ongetraind letterlijk als padvinder te voet naar Marseille te gaan. De Jong krijgt de gelegenheid gedurende zijn reis in een column op de NRC website zijn belevenissen te publiceren.
Strandlopers
Jan Groenhart: 'Ik vang de ruimte in mijn werk. Licht, lucht en water. Ik schilder, al lopend, zonder penseel in mijn hand. Sla de beelden op in mijn hoofd en maak af en toe een schetsje.' Groenhart is landschapsschilder met een voorliefde voor het Noord-Hollandse platteland en het strand. Herman Vuijsje: 'Mijn hele leven is het al een aanvechting die ik nauwelijks kan weerstaan: aan het strand dóórlopen, omringd door mist en meeuwen, tot aan de jongste dag.'
Groningen Montpellier
In 1995 wandelde Hielke Hylkema langs kanalen en rivieren van Groningen naar Montpellier. Maas en Marne brachten hem tot Parijs, en naar de Middellandse zee liet hij zich vergezellen door Seine, Loire en Rhône.
Dwars door Engeland
De Pennine way is het oudst Langeafstandpad van Groot-Brittannië. Ruim 400 km over de ruggegraat van Engeland van het Peak District naar de grens met Schotland. De wandeling staat bekend vanwege het uitdagende karakter. Ruige boomloze moors, waar het vanwege de geologische omstandigheden vaak regent, en weinig voorzieningen langs de route.
In de Lengte
Reisverslag van een 3000 km lange trektocht over de hele lengte van Noorwegen. De tocht ‘Norge på langs’ geheten heeft tussen het zuidelijkste punt Lindesnes en de Noordkaap geen vaststaande route. Vanwege de vele bergen en zeer dunbevolkte gebieden (tent en voedsel meesjouwen noodzakelijk), wordt dit avontuur maar door weinigen ondernomen.
Mijn leven in de wildernis
Liefde in de wildernis
Een van de spraakmakende afleveringen van ‘Floortje naar het einde van de wereld’ was die met Miriam Lancewood, een vrouw die met haar 30-jaar oudere man heel Nieuw-Zeeland doorwandelde, dwars door de wildernis. Het stel leeft als jager-verzamelaar grotendeels zelfvoorzienend. Miriam schreef er boek over, dat een enorm aansloeg: Mijn leven in de wildernis.
Heilige plaatsen
Na twee boeken over pelgrimsroutes, naar Santiago de Compostela (2008) en routes elders in Europa, publiceert de auteur in dit fotoboek een groot aantal foto's van plaatsen in Europa die bedevaartgangers vaak als bestemming hebben.
Wereldwandelaars
In 1911 besloten de negentienjarige Abraham Mossel en zijn vrienden Gerard Perfors (21) en Frans van der Hoorn (20) om in tien jaar een voetreis rond de wereld te gaan maken. Zij waren van eenvoudige komaf, maar vol idealen. Met een afkeer van het kleinburgerlijk bestaan lieten de drie Nederland achter zich. Alledrie overtuigd vegetariër, geheelonthouder, atheïst, Esperantist en antikapitalist. Onderweg voorzagen zij in hun onderhoud met het verkopen van ansichtkaarten met portretten van henzelf als wereldreiziger en journalist.
Survivalverhaal als zwarte komedie
Deze Amerikaanse roman vertelt het verhaal van twee vrouwen. De ene, Cloris, is 92 en zij vertelt over haar survivaltocht van 20 jaar geleden toen ze met een klein vliegtuigje verongelukte boven de wildernis van Montana. De ander, Lewis, is de parkranger die naar haar op zoek ging. De verhaallijnen wisselen elkaar af.
Pagina 1 van 2