527x840Weer op pad met Ray en Moth

In haar unieke, beeldende, empathische stijl, doet bestsellerauteur Raynor Winn in het spectaculaire Landlijnen verslag van de zwaarste wandeltocht die zij en haar man Moth tot nu toe ondernamen. Te beginnen met de Cape Wrath Trail – een zware tocht van honderden kilometers door de Schotse Hooglanden, over afgelegen bergen, door gletsjerdalen en langs diepe lochs – maken zij uiteindelijk en maandenlange tocht van meer dan 1600 kilometer, van het uiterste noorden van Schotland naar de vertrouwde kust van het zuidwesten.

517x840Wandelgedachtes uit 1926

Met een voorwoord van Mathijs Deen: ‘Stephen Graham geeft gedetailleerde instructies aan eenieder die, gedreven door een onstilbaar verlangen aan de sleur van alledag te ontkomen, de voordeur achter zich dicht trekt en met ongewisse bestemming begint te lopen. De wereld waarin hij ronddwaalde bestaat niet meer, maar het geluk dat hij beschrijft is van alle tijden.’

9789464042108 frontLopen door Lapland

Rendieren, het Noorderlicht en magische avonturen: inspirerend wandelen met Tim Voors door Lapland. In zijn derde boek reist Tim Voors niet naar de andere kant van de wereld, maar bezoekt hij het laatste stuk echte wildernis van Europa. Op nog geen vier uur vliegen vanaf Schiphol begint hij met wandelvriendin Sunny aan de Kungsledentrail, een route van ruim 400 kilometer door Lapland. Op hun pad treffen ze rendieren, zien ze het noorderlicht en ontmoeten ze bijzondere mede-hikers met elk een eigen verhaal. In woord en beeld neemt Tim de lezer mee op deze magische reis door Noord-Zweden en inspireert tot het zetten van die eerste stap op weg naar vrijheid en avontuur.

jeroen theunissen ikcartograaf recensie

In het voetspoor van Patrick Leigh Fermor

Toen hij een jaar of twintig was, vond Jeroen Theunissen in een reiswinkeltje een kaart van Europa waarop dikke purperen lijnen langeafstandswandelingen markeerden. Als de schrijver jaren later last krijgt van melancholie, angstaanvallen en depressies, en zich gevangen voelt in een mislukkend huwelijk, laat hij alles en iedereen achter, ook en vooral zijn twee kinderen, en begint aan een zes maanden durende wandeltocht van Zuidwest-Ierland tot aan de Bosporus.

every day until antwerp alle dagen tot aan antwerpen jacqueline schoemaker 9789492852250In het spoor van de Beneluxtrein

Tweetalig literair reisverslag van een voettocht tussen Amsterdam en Antwerpen, langs de spoorlijn van de oude Beneluxtrein. De auteur, onderzoeker en schrijver, maakte de reis vele malen in de boemelende intercity. Het land tussen de steden waar ze in en uit stapte, bestond voorheen alleen als beeld. Haar voettocht is een hommage aan de traagheid, aan het onbeduidende.

Vier vrouwen en een Siciliaan539x840

Vier vrouwen schrijven zich in voor een wandelvakantie in Italië. Onder leiding van de Italiaanse gids Vincenzo lopen ze door het ruige binnenland van Sicilië. De vrouwen hebben allemaal zo hun eigen motieven om deel te nemen aan de wandeltocht, allemaal ontvluchten ze het leven thuis.

moderne pelgrimsModerne pelgrims

In vervlogen tijden was pelgrimeren vooral een religieus gebeuren. Pelgrims gingen op stap om te bidden, een heilige te vereren, boete te doen, vergeving te vragen. Maar pelgrimeren verandert. Anno 2022 kan pelgrimeren ook een niet-religieuze betekenis hebben. Elke pelgrim vult het begrip pelgrimeren anders in.

de weg naar compostela william strobbeDe weg naar Compostela

Vanuit Cahors begint de weg meteen met een steile klim omhoog. De lucht betrekt, de wind steekt op en het begint te regenen. De rugzak voelt zwaar. Nog 1350 kilometer voor de boeg… Zo begint de camino voor William Strobbe en anders dan hij zich had voorgesteld. Er blijft niet anders over dan bidden voor een sterke rug.

hoe wegen wandelaars vinden franco michieliHoe wegen wandelaars vinden

In 1998 begon Franco Michieli lange tochten te maken zonder kaart en gps, zoals onze voorouders deden - en zoals dieren doen. Met al die hulpmiddelen - vooral die van tegenwoordig met GPS, satelliet en wat niet meer - zijn we iets kwijtgeraakt, betoogt hij.

over de vossenweg mathilde maijer geer 20 km geologisch wandelen

We lopen over een eeuwenoud pad van Heelsum naar Otterlo en ontmoeten onderweg hoogtepunten van de Nederlandse geomorfologie. We beginnen op sandr, klimmen over een stuwwal, steken een doorbraakdal over en eindigen in een glaciaal bekken. We klimmen over duinen, lopen door een uitgestoven laagte, langs fortduinen, streepduinen, en zoeken onze weg over een van de mooiste zandverstuivingen van Nederland: het Mosselse Zand. Onderweg bekijken we de relatie tussen deze fenomenen en de vegetatie: van het Ruige haarmos, pionier op stuifzand, tot de machtige beukenlanen rondom Reemst.

the barefoot dutchman anton nootenboomOud-militair wandelt depressies weg

Een inspirerend en waargebeurd verhaal over de Nederlandse oud-militair Anton Nootenboom, die openhartig vertelt over zijn drie missies naar Afghanistan en de daarbij opgelopen mentale problemen. Net als veel collega’s worstelde hij na zijn missies en zijn terugkeer naar de maatschappij met zijn psychische gezondheid. Hij merkte dat het voor veel militairen moeilijk was om over hun ervaringen te praten. Dat moest veranderen, vond hij. Hij wilde aandacht voor het probleem creëren door iets bijzonders te doen: een tocht van meer dan drieduizend kilometer door Australië op blote voeten. Met de weerbaarheid die Anton toen in zichzelf ontdekte, wil hij anderen inspireren en anders laten denken over mentale gezondheid.

rother wandelgids handboek voor de pelgrim cordula rabeStartpunt bij het voorbereiden

Op pelgrimstocht gaan betekent onthaasten, afstand nemen van het dagelijkse leven en vrijheid. Pelgrimsroutes zijn bronnen van kracht en ontmoetingsplaatsen, ze bieden een natuurervaring en een beleving van de geschiedenis. Met de juiste zelfinschatting, routekeuze en voorbereiding kan bijna iedereen de sprong wagen. Het hoeft niet altijd de St. Jacobsroute te zijn. Je kunt kiezen uit talloze pelgrimsroutes door heel Europa en daarbuiten.

ogentroost yolanda entiusOgentroost

Sterk en vrij voelt Yolanda Entius zich als ze met de tent op haar rug door de bergen loopt. Haar rugzak is gevuld met alleen het essentiële; de inhoud wordt gedicteerd door een looplijst die na jarenlange wandelervaring in steen is gebeiteld. Ook de wandelkaart biedt houvast tijdens haar tocht in de Frans-Italiaanse Alpen: waar haar trouwe tent, De Slak, kan worden opgezet, waar water te vinden is, welke route ze moeten volgen; het staat allemaal op papier.

lentehonger sander kollaardLentehonger

Al zolang Kollaard in Zweden woont, vertelt hij vrienden in Nederland over de glorieuze Zweedse lente, over de ongelooflijke frisheid ervan, het licht, de kleur, en koestert hij het verlangen erover te schrijven. Bijna elk jaar begint hij aantekeningen te maken, eerst vlijtig, dag na dag, maar allengs minder, totdat de inspanning verdampt in de dingen die altijd urgenter lijken.

aan zee francine postmaAan zee

Na het lopen van het St. Olavspad van Zweden naar Noorwegen, waarover Francine haar indrukwekkende debuut schreef, wilde zij weer gaan lopen. Deze keer liep zij van Sluis in Zeeuws-Vlaanderen naar Den Helder in Noord- Holland én ging ze naar Vlieland. Het boek is behalve een verslag van die route vooral een zoektocht naar haar jeugd, de verhouding met haar moeder en haar gezin.

Aan zee
Een eindeloze strandwandeling
Francine Postma
Fjord : 192 p. – 2022
ISBN 9789083169132

wanderlust alpen gestaltenWanderlust Alpen

Deel in de inspiratiereeks ‘Wanderlust’  waarin ca. 40 langeafstandspaden in spectaculaire foto's worden geportretteerd. Dit keer gaat het over paden in de Alpen. Zowel de Franse, Zwitserse, Italiaanse, Oostenrijkse als Sloveense Alpen worden aangedaan.

hikeHike

De ultieme inspiratie voor je volgende wandeltocht – waar ook ter wereld. Trek je wandelschoenen aan en beleef de mooiste wandeltochten ter wereld. Dit prachtige boek bevat de 125 meest spectaculaire wandelingen. Trek je wandelschoenen aan en beleef de mooiste wandeltochten ter wereld.

hauben dwars door de lage landenDwars door de Lage Landen

Arnout Hauben, die in Nederland bekend werd door de Rond de Noordzee en Dwars door de Middellandse Zee, gaat voorjaar 2022 opnieuw op wandelavontuur. Hij trekt dan dwars door de Lage Landen, van de Belgische kust tot het noorden van Nederland, een tocht van 900 kilometer.

hier loop ik danHier loop ik dan

Een bloemlezing van verhalen en fragmenten uit romans, waarin zo’n 90 Nederlandse auteurs schrijven over wandelen, onder wie Carry van Bruggen, Remco Campert, Simon Carmiggelt, W.F. Hermans, Joyce Roodnat, Jan Siebelink, Jan Wolkers.

de beloningDe beloning

Wil Stine Jensen in beweging komen, dan moet er een beloning volgen. Haar favoriete wandeling op Texel is in die geest: als er een appeltaart met een kruimelige bodem van amandelspijs op haar wacht houdt geen weer of wind haar tegen.

met moeder meeMet moeder mee

Als kind liep Joyce Roodnat dag in uit met haar moeder door Amsterdam-Oost. Ze gingen samen naar de bibliotheek in Betondorp, keken naar de koeien die graasden naast het gloednieuwe winkelcentrum, wandelden naar school ‘aan de andere kant’ van de Middenweg.

grote vertragingDe grote vertraging

Marije Ligthart, directeur van Brainwash (een platform voor filosofie en nieuwe ideeën), ontdekte wandelen tijdens de eerste lockdown van 2020 en vroeg daarna acht filosofen, wetenschappers en schrijvers om na te denken over het wandelen in deze tijd.

onderweg naar jezelf hervind je intuitie vertrouw en en kracht door te wandelen hoban jonathanOnderweg naar jezelf

Hoe doorbreek je de vicieuze cirkel van hyperalert zijn, overkill aan informatie, stress, prestatiedruk, intensieve work-outs, therapiesessies en alsmaar op de been blijven? De Engelse psychotherapeut Jonathan Hoban weet als geen ander dat gesprekken op mentaal en verstandsniveau niet altijd deze cirkel kunnen doorbreken.

geschiedenis van het padDe geschiedenis van het pad

Introductie in de aard en het ontstaan van paden, verweven met impressies van persoonlijke voetreizen van de schrijver.

pelgrimstochtenPelgrimstochten

Bij het woord 'pelgrimstochten' denk je meteen aan de mythische route naar Santiago de Compostella. Dit boek bewijst dat er vele andere routes de moeite waard zijn om te lopen.

mythische trektochten in europa lonely planetMythische trektochten in Europa

In dit boek komen 50 spectaculaire wandelroutes - van Andalusië tot de poolcirkel - en 150 alternatieve suggesties aan bod.

lopen adrie krijgsmanLopen!

Dit boek bevat uitgewerkte reisnotities van wandelingen die de schrijver in de jaren 2013 tot 2018 in het Verenigd Koninkrijk en Noorwegen heeft gemaakt - als een soms vreemd aangekeken bejaarde solo-hiker.

de camino del norte ed van der aaDe Camino del Norte

Van 20 maart tot 7 mei 2019 heb ik de Camino del Norte gelopen. Grotendeels langs de kust van de Golf van Biskaje, door alle mooie steden die daar liggen: San Sebastian, Bilbao, Santander, Gijon, Cudillero, enz.

xits a long way berend crans

Aan reisverslagen die de tocht naar Santiago de Compostela beschrijven is geen gebrek. Hier zeven recente verhalen van verschillende mensen met allemaal zo hun eigen motivaties.

nu ga ik er eens op uit jac p thijsseNu ga ik er eens op uit

De natuurkenner Jac. P. Thijsse (1865‒1945) geldt als een fenomeen. Behalve als voorvechter van de natuurbescherming in Nederland werd hij beroemd dankzij de Verkadealbums en vele andere publicaties waarmee hij op originele wijze de aandacht vestigde op de natuur.

550x717 copyDe om

Tijdens de pandemie loopt Willem Jan Otten langs de Sloterplas in Amsterdam. Het is een manier om een vol hoofd te ordenen – een hoofd dat continu wordt belegerd door nuttige gedachten, oordelen, planeetpaniek en verloren dierbaren.

groefDe groef

Jarenlang loopt Maartje Wortel dagelijks met een vriendin exact dezelfde rondjes door het Oosterpark in Amsterdam. Het is als een plaat waarin de naald een steeds diepere groef achterlaat.

niet alleen tim voorsNiet alleen

Je gezin, werk en comfortabele leven in Nederland achterlaten om aan de andere kant van de wereld meer dan 3000 kilometer te gaan lopen: Tim Voors deed het en trok vijf maanden lang dwars door Nieuw-Zeeland.

502x840Gelukkig kunnen we wandelen

'Gelukkig kunnen we wandelen' van Annabel Streets is dé gids voor liefhebbers van wandelen die los van de bestemming álles uit een ommetje of een trektocht willen halen. Lopen doen we al eeuwenlang, maar sinds Corona is wandelen populairder dan ooit.

c170bb3d48c7233f10fdd3ef54c2a187GR5

Elke lange wandeltocht neemt, maar geeft je ook een kostbaar goed: tijd. Tijd om te wennen aan dat trage tempo, tijd om je hoofd leeg te maken, tijd om dat landschap écht te ervaren. Precies die zee van tijd en ruimte maakt het GR5-pad zo uniek. Want je doorkruist half Europa, goed voor meer dan 2000 indrukwekkende kilometers.

530x840De wandeling

In De wandeling vlucht een schrijver weg van het lege vel papier voor hem, naar buiten. Hij wandelt door een kleine stad en door bos en open veld, opmerkzaam op elk detail. Zo nu en dan ontmoet hij iemand, zoals een boekhandelaar, een belastinginspecteur, een dame, een zingend meisje en een reusachtige man genaamd Tomtsjak.

 de camino l lq fDe camino

De 44-jarige chocolatier Lotte Bonnet woont al jaren gelukkig in Zuid-Limburg met haar man Emil, een voormalige vluchteling uit Bosnië. Maar dan pleegt Emil onverwacht zelfmoord tijdens het lopen van de Camino en blijft Lotte ontredderd achter.

road tripRoad trip

Bestsellerauteur Simsion pikt de draad op na zijn boek over de Camino. Drie jaar geleden liepen veertigers Zoë en Martin samen de Camino. Op zoek naar zichzelf vonden ze elkaar. Toen hield hun relatie geen stand, nu krijgen ze een tweede kans als ze Zoë’s vriendin Camille vergezellen op weg naar Rome.

1 cc hardloopreis omslag voorkantHardloopreis van geluk

Na een depressieve periode met te veel gamen en alcohol ontdekt de gevoelige Coen Cuijpers (1981) de positieve kracht van het hardlopen. Dat mondt na jaren uit in een plan om van Gennep naar Palermo te rennen in tientallen marathons. Onderweg wil hij mensen die het nodig hebben een scheutje positiviteit schenken met zijn verhaal en zijn begrip.

heldenpadHet heldenpad

De Engelse schrijver en hoogleraar literatuur Tim Parks, woont en werkt al sinds de jaren ’80 in Italië. Hij heeft al meerdere boeken over de Italiaanse cultuur op zijn naam staan. Voor dit boek reisde hij in de voetsporen van de Italiaanse vrijheidsstrijder Garibaldi.

gods wegen marijke schermerGods Wegen

In Brabant is naar aanleiding van het Brabants Kloosterjaar 2021, een nieuw wandelpad uitgezet langs 50 kloosters.  Schrijver Marijke Schermer (1975) liep een deel daarvan voor de wandelserie Terloops (van Oorschot).

pelgrimeren in de polder frontPelgrimeren in de polder

Wim Huijser onderzoekt het pelgrimeren dichtbij huis. Door de coronarestricties kreeg het thema een ongeplande urgentie mee. In 15 hoofdstukken en vaak door middel van interviews, onderzoekt hij vele facetten van het pelgrimeren. 

stillers omgangStillers ommegang

Bijna twintig jaar nadat hij bewoner werd van Amsterdam, onderneemt de schrijver een wandeltocht die hem in circa een week door de ommelanden van de stad voert. Met als gids een stadsplan uit 1984 tracht hij het heden te verklaren middels het verleden. Begin en einde van de wandeling liggen bij het nieuwe land van IJburg.

natuurdagboekNatuurdagboek

7 December 1953. Maandagochtend. Stil, mild weer, nevelig, niet koud. Met de bus van 10 uur 13 naar Loenersloot. Buiten was de nevel dan eens wat dikker dan weer werd het zicht iets ruimer. Boven de nevels was een bleek blauwe lucht. Ergens omtrent Duivendrecht was een stuk breede sloot zoo geheel glad en zacht blauw als een lief en intelligent oog. In het dorpje (Abcou) geen mist maar schaduw en stilte.’

tamar valkenier fulltime avonturier recensieFull time avonturier

Een aflevering van ‘Floortje naar het einde van de wereld’ bevatte een follow-up met Miriam Lancewood, een vrouw die met haar man heel Nieuw-Zeeland had doorlopen en nu op pad was met Tamar Valkenier.

lannoos reisboek sint jacobsrouteLannoo's Reisboek Sint-Jacobsroute

Dit boek neemt je mee op pelgrimsreis door Spanje, met als eindbestemming Santiago de Compostela. Al eeuwenlang ondernemen pelgrims de mythische tocht naar Santiago: sommige voor de sportieve uitdaging, anderen als bedevaart, maar het vaakst om te ontsnappen aan de drukte van alledag.

wat er werkelijk is nelleke noordervlietWat werkelijk is

Sinds een jaar of zeven heeft Nelleke Noordervliet een huis in Beara, in het zuidwesten van Ierland. Iedere ochtend loopt ze over dik gras en mos naar een eeuwenoud pad, de Beara Way. Sinds de steentijd hebben daar mensen gelopen, in een landschap dat alleen op trage wijze doorgrond kan worden. Te voet, dus.

mindful wandelenMindful wandelen

Mindful wandelen voor moderne pelgrims beschrijft bijzondere bestemmingen over de hele wereld en in Nederland. Het combineert inspiratie met nuttige tips om innerlijke rust te vinden tijdens wandeltochten.

had je nog willen wandelenHad je nog willen wandelen?

Nergens wordt zoveel gewandeld als in het werk van J.J. Voskuil (1926–2008). Vanaf de jaren vijftig maakte de schrijver met zijn vrouw Lousje jaarlijkse wandeltochten in voornamelijk Frankrijk, en het liefst in de Auvergne. Van iedere vakantie werd een uitvoerig dagboek bijgehouden dat later werd gebundeld onder de titels Terloops, Buiten schot en Gaandeweg.

550x712Wanderlust Europa

Deel in de reeks ‘Wanderlust’ waarin ca. 40 langeafstandspaden in spectaculaire foto's worden geportretteerd. Dit keer gaat het over paden in Europa, met een focus op bergtochten.

de zomers in vordenDe zomers in Vorden: 1869 – 1879

Het is 150 jaar geleden dat de landschapschilder Johannes Warnardus Bilders in Vorden neerstreek. Langs de Baakse Beek vond hij de ruige natuur die hem als romanticus zo inspireerde. In de zomers van 1886 tot 1879 werkte hij er in de open lucht en schetste en schilderde er volgens kenners zijn beste werk: de oude bomen rond de kastelen, de lichtspiegelingen op het water

onderwegOnderweg

In dit eerste Nederlandse reisverhaal over het St. Olavspad vertelt Francine Postma over haar ervaringen op het St. Olavspad dwars door Zweden en Noorwegen.

te araroaTe Araroa

In Te Araroa wordt de lezer meegenomen in het wandelavontuur van Jasper van Riet Paap. In de 3.000 kilometer lange voettocht door Nieuw-Zeeland krijgt hij modder, bergen en tegenslagen te verwerken.

eiland in de nevelEiland in de nevel

In juni 1791 maakte de toen vijftienjarige Pieter Kikkert (1775-1855) een wandeling over Texel, heen en terug vanaf Den Burg naar het Eierlandse Huis aan de noordpunt, waar familie woonde. Hij had een bundel romantische poëzie van Ossian op zak; al lezend op een duintop onderging hij een sublieme natuurervaring, toen de damp uit zee opsteeg en alleen de toppen der duinen zichtbaar waren.

grootsheid van het alDe grootsheid van het al

Raoul de Jong (1984; danser en schrijver) reist vaak met trein of vliegtuig van Rotterdam naar zijn vriend in Parijs of moeder in Marseille. Hij vraagt zich af hoe deze reis zo 'ondigitaal' mogelijk en op menskracht, te voet, zal zijn. Na het overlijden van zijn hond Puck besluit hij begin juli 2012 onvoorbereid en ongetraind letterlijk als padvinder te voet naar Marseille te gaan. De Jong krijgt de gelegenheid gedurende zijn reis in een column op de NRC website zijn belevenissen te publiceren.

strandlopersStrandlopers

Jan Groenhart: 'Ik vang de ruimte in mijn werk. Licht, lucht en water. Ik schilder, al lopend, zonder penseel in mijn hand. Sla de beelden op in mijn hoofd en maak af en toe een schetsje.' Groenhart is landschapsschilder met een voorliefde voor het Noord-Hollandse platteland en het strand. Herman Vuijsje: 'Mijn hele leven is het al een aanvechting die ik nauwelijks kan weerstaan: aan het strand dóórlopen, omringd door mist en meeuwen, tot aan de jongste dag.'

groningen montpellierGroningen Montpellier

In 1995 wandelde Hielke Hylkema langs kanalen en rivieren van Groningen naar Montpellier. Maas en Marne brachten hem tot Parijs, en naar de Middellandse zee liet hij zich vergezellen door Seine, Loire en Rhône.

dwars door engelandDwars door Engeland

De Pennine way is het oudst Langeafstandpad van Groot-Brittannië. Ruim 400 km over de ruggegraat van Engeland van het Peak District naar de grens met Schotland. De wandeling staat bekend vanwege het uitdagende karakter. Ruige boomloze moors, waar het vanwege de geologische omstandigheden vaak regent, en weinig voorzieningen langs de route.

in de lengte cover voor lrIn de Lengte

Reisverslag van een 3000 km lange trektocht over de hele lengte van Noorwegen. De tocht ‘Norge på langs’ geheten heeft tussen het zuidelijkste punt Lindesnes en de Noordkaap geen vaststaande route. Vanwege de vele bergen en zeer dunbevolkte gebieden (tent en voedsel meesjouwen noodzakelijk), wordt dit avontuur maar door weinigen ondernomen.

leven wildernisMijn leven in de wildernis
Liefde in de wildernis

Een van de spraakmakende afleveringen van ‘Floortje naar het einde van de wereld’ was die met Miriam Lancewood, een vrouw die met haar 30-jaar oudere man heel Nieuw-Zeeland doorwandelde, dwars door de wildernis. Het stel leeft als jager-verzamelaar grotendeels zelfvoorzienend. Miriam schreef er boek over, dat een enorm aansloeg: Mijn leven in de wildernis.

heilige plaatsenHeilige plaatsen

Na twee boeken over pelgrimsroutes, naar Santiago de Compostela (2008) en routes elders in Europa, publiceert de auteur in dit fotoboek een groot aantal foto's van plaatsen in Europa die bedevaartgangers vaak als bestemming hebben.

wereldwandelaarsWereldwandelaars

In 1911 besloten de negentienjarige Abraham Mossel en zijn vrienden Gerard Perfors (21) en Frans van der Hoorn (20) om in tien jaar een voetreis rond de wereld te gaan maken. Zij waren van eenvoudige komaf, maar vol idealen. Met een afkeer van het kleinburgerlijk bestaan lieten de drie Nederland achter zich. Alledrie overtuigd vegetariër, geheelonthouder, atheïst, Esperantist en antikapitalist. Onderweg voorzagen zij in hun onderhoud met het verkopen van ansichtkaarten met portretten van henzelf als wereldreiziger en journalist.

genadeIn genade

Deze Amerikaanse roman vertelt het verhaal van twee vrouwen. De ene, Cloris, is 92 en zij vertelt over haar survivaltocht van 20 jaar geleden toen ze met een klein vliegtuigje verongelukte boven de wildernis van Montana. De ander, Lewis, is de parkranger die naar haar op zoek ging. De verhaallijnen wisselen elkaar af.

alleen op avontuurAllen op avontuur

Wanneer je al vrouw alleen op trektocht door natuur wilt, staan er vaak wat angsten in de weg. Is het verantwoord, wat doe ik als ik verdwaal en hoe houd ik ongewenst gezelschap weg van lijf en leden? Lidewey van Noord (auteur van onder meer Pellegrina) houdt een uitstekend en vlot weglezend pleidooi om op pad te gaan en geeft daarbij peptalk voor vrouwen.

hiddentracksWanderlust USA

Na ‘Wanderlust’ en ‘ the hidden tracks’ is er met een nieuw salontafelboek waarin 30 langeafstandspaden in spectaculaire foto's worden geportretteerd. Dit keer liggen ze allemaal in de VS, volgens Honan het hikingwalhalla van de wereld.

grote rondeDe grote ronde

Deeltje op zakformaat, afkomstig uit de nieuwe serie met literaire wandelingen (Terloops genaamd, naar J.J. Voskuils wandeldagboeken) van Van Oorschot. Ditmaal neemt Thomas Rosenboom de lezer mee op zijn dagelijkse ronde door het centrum van Amsterdam.

bakker de 3 bestaat niet voorplat hresDe 3 bestaat niet

Vlak achter het huis van schrijver Gerbrand Bakker (1962) in de Eiffel in Duitsland loopt een wandelroute: Eifelverein 1. De route wordt niet goed aangegeven, er zijn pijlen en markeringen verdwenen. Ook al loopt maar zelden een wandelaar deze route 1, toch neemt de auteur het op zich om de markeringen weer in orde te maken.

bergjeBergje

Deeltje op zakformaat, afkomstig uit de nieuwe serie met literaire wandelingen (Terloops genaamd, naar J.J. Voskuils wandellogboeken) van Van Oorschot. Bregje Hofstede (Drift, De Erker) koos als wandeling de tocht naar de Sass Songher, een berg in de Dolomieten, waar ze in haar jeugd tijdens de familievakanties kwam.

covers kerkje 191017 voorplat 1Je keek te ver

“Soms vliegt me echt wanhoop aan om de manier waarop we ons leven leiden [...], starend naar een beeldscherm [...] Dat is ‘werk’. Dat is nog erger, leven.” “Het is alsof je, buiten lopend, je leven weer terug krijgt.” “En zolang je op doortocht bent, niet aangekomen, zonder haast, zolang is het leven eigenlijk altijd wel uit te houden.”

nan shepherdDe levende berg

De bij ons verder onbekend gebleven auteur Nan Shepherd (1893-1981), schreef in 1944 een ode aan het berggebied waar ze haar hele leven woonde: de Caringorm Mountains in het Schotse Hoogland. Het werd pas in 1977 gepubliceerd en direct als een meesterwerkje beschouwd.

twan huysWandellust

In de tijd na zijn harde journalistieke val (het geflopte RTL late night), heeft Twan Huys veel gewandeld. Dat deed hij altijd al graag en nu had hij de ruimte. Maar de journalist in hem, maakte er ook direct een project van. Hij nodigde bekende mensen en boswachters uit om hem te vergezellen.

te voetTe voet

“Lopen scherpt onze zintuigen”, vertelt O’Mara. Hersenonderzoek laat zien dat de activiteit in de hersendelen gericht op onze zintuiglijke ervaringen toeneemt zodra je opstaat en stappen zet. “Elektrische hersensignalen schieten heen en weer als we op pad gaan. Iemand die loopt, is alerter en wakkerder.” Dit boek dat wandelen propageert werd breed opgepakt in de media.

alles komt altijd weer goedAlles komt (altijd) weer goed

Veellopers en pelgrimage-recidivisten Ruud Bruggeman en Ben Teunissen delen hun ervaringen over het langdurig trekken langs 's Heeren wegen. Daarbij gaat het meer om de emotionele belevingen dan om de praktische kanten.

eksxdl9xsaabwqqCaspar loopt

In het voorjaar van 2017 vertrok Caspar Janssen uit Amsterdam voor een voettocht van anderhalf jaar door Nederland. Bijna dagelijks schreef hij voor de Volkskrant een miniatuurtje over wat hij onderweg zag. Janssen zag en hoorde roodborsttapuiten, kneutjes, nachtegalen en boomleeuweriken, stond stil bij duinroosjes en parnassia, en achtervolgde vlinders. Lopend door Nederland probeerde hij het veranderende landschap te verklaren.

rebecca solnit wanderlustWanderlust

Wandelen is waarschijnlijk de meest simpele en dagelijkse bezigheid die we kennen. In een wereld waar het steeds makkelijker is geworden om ons snel en zonder fysieke inspanning te verplaatsen, laat cultuurhistorica en bekroonde bestsellerauteur Rebecca Solnit ons zien hoe belangrijk het is om te lopen, nietig te zijn in een eindeloos landschap, te wandelen zonder te weten waarnaartoe, of te verdwalen in een stad.

indexDe Oudoorwaanzin

Dit heerlijke boek van de bekende Noor en comedian Kalvø was in zijn vaderland een bestseller. Het was hem opgevallen dat bijna al zijn vrienden steeds vaker de natuur in trokken om te voet of per ski berghuttentochten te maken en daar nogal spiritueel angehaugt van terugkeerden met kreten als: nietig voelen, stilte, terug naar jezelf, basaal en onthaasten. Zelf had hij er geen enkele behoefte toe, maar zijn nieuwsgierigheid won.

met lichte tredMet lichte tred

De ondertitel van 'Met lichte tred' van de Rotterdamse antropoloog Ton Lemaire (1941) dekt volkomen de lading: 'De wereld van de wandelaar'. Verdeeld over veertien hoofdstukken krijgt de lezer een bloemlezing van het fenomeen 'wandelen' in al zijn vormen, vertrekkend van onze voorouders, pas 'homo erectus' geworden, voor wie stappen een absolute noodzaak was. De Franse romantiek met Rousseau, Monet, Cézanne, de Duitse 'Wanderers' Goethe, Hölderlin, Schubert en Kant en de Engelse die-hards Wordsworth en Thoreau passeren de revue. Doch, naast een pleiade aan historische wandel-weetjes, besteedt de auteur veel aandacht aan de actuele weldaden van het wandelen in al zijn vormen.

 

lopen langs de lingeLopen lang de Linge

Voor liefhebbers van rivieren, wandelen, natuur- en cultuurhistorie. 'Lopen langs de Linge' is een prachtige verhalenbundel over een rivier in een karakteristiek Nederlands landschap. De auteur verkent de honderd kilometer lange Linge te voet, van Doornenburg tot aan Gorinchem. Hij vertelt vol vuur over wat hij ziet en ervaart, maar ook over wat hij weet van het rijke en bijzondere verleden.

9200000112990211Als het over liefde gaat

Jannah Loontjes loopt in dit boek in het spoor van haar literaire heldin Frida Vogels. Uit een eerdere briefwisseling kreeg ze van Vogels aantekeningen over een meerdaagse wandeling in Umbrië die zij en haar man in 1968 onvoorbereid hadden gemaakt. Loontjes wil hetzelfde doen met haar vriend Jamal.  De reis gaat niet van een leien dakje: landelijke weggetjes liggen onder een dikke laag asfalt, een hittegolf maakt het wandelen bijna onmogelijk en van het lopen op intuitie komt ook maar weinig.

9200000095273937Het Zoutpad

De vijftigers Moth en Raynor raken in een week alles kwijt. Na een jarenlang juridisch gevecht over schulden door een foute investering werd hun boerderij in Wales in beslag genomen. Weg was hun steen voor steen zelf gerenoveerde woning, de tuin met de grote es waar de kinderen hutten in bouwden, hun B&B, hun schapen. Opeens waren ze dakloos, failliet en zonder bron van inkomsten. In diezelfde week krijg Moth te horen dat hij een terminale hersenaandoening heeft: CBD. Dat laat zich nog het best beschrijven als een zeer onplezierige mix van Alzheimer, MS en Parkinson, waarvoor de artsen niets anders dan rust kunnen voorschrijven.

hunt waar de wind waaitWaar de wind waait

In zijn eerste reisboek wandelde reisschrijver en journalist Nick Hunt naar Istanbul. In dit tweede reisboek gaat hij op zoek naar beruchte streekwinden die hele gebieden van Europa soms dagenlang in hun greep weten te houden.

lentink voetreisByzantijnse voetreis

De Dordtse kunstenaar Lentink (maker van monumentale houten beelden) liep in 2015 van Zuid-Italië via Albanië, Griekenland en Turkije naar Istanboel. Een reis van ruim 2800 km langs het culturele erfgoed van het Byzantijnse rijk.

over padenOver Paden

Robert Moor liep het beruchte Appalachian Trail, een 3000 km lang in de VS. Onderweg, vroeg hij zich van alles af over het fenomeen paden. Hoe en waarom zijn ze ontstaan.

tim voors alleenAlleen

Tim Voors beschrijft zijn voettocht over de Pacific Crest Trail van Mexico naar Canada. Tijdens zijn tocht door de bergen ondergaat Tim intense angst, ervaart hij dat pijn ook voldoening kan geven, leert hij te genieten van alleen-zijn en wordt het eindelijk leeg in zijn hoofd.

poncho must go onDe poncho must go on

Al jaren trekt Tosca Niterink er met haar vaste dans- en wandelpartner Annie op uit, liefst naar een weinig voor de hand liggende plek. Kamperen in Patagonië, wandelen tussen de knoflookvelden in Zuid-Korea, een geheel verzorgde busreis naar Tsjernobyl of de Ganges afvaren: nergens deinzen deze amateurpelgrims voor terug. Ze begeven zich onder de amish, bezoeken een penispark en worden India uitgezet vanwege belediging van het staatshoofd.

meester liWandelen met meester Li

Na Filosofische wandelingen* komt landschapsfilosoof Brinckmann (1961), opnieuw met een boek over ‘filosofisch wandelen’. Dit keer zoomt hij in op het taoïsme, waarbij harmonie met de natuur een belangrijk uitgangspunt is.

pleizer van wandelenHet plezier van wandelen

Het leven is één lange voettocht volgens deze Noorse auteur en avonturier. Ooit klom hij naar de top van de Mount Everest en liep door het riolerings- en metrostelsel van New York. De auteur verhaalt over wat hij heeft meegemaakt en gezien tijdens zijn tochten en wandelingen.

twee ezelsTwee ezels : van Gent naar Olympus

Heruitgave van een reisverhaal dat in 1992 voor het eerst verscheen. De hoofdpersoon (de auteur, journalist en fotograaf) besluit in 1990, als hij in de veertig is, een voetreis vanuit zijn woonplaats Gent naar de Olympus te maken.

pieterburen pietersbergPanorama Pieterburen - Pietersberg
          

Fotoboek als een wandeling over het bijna vijfhonderd kilometer lange Pieterpad van Pieterburen aan de noordelijke Waddenkust naar de Sint-Pietersberg bij Maastricht in het zuiden van Nederland. Van de hand van de Nederlandse fotograaf en beeldend kunstenaar Renze Dijkema (Groningen, 1966). Met beknopt voorwoord (in het Nederlands en Engels).

naar het noordenNaar het noorden

Over wat het betekent om te rennen als een zwervende oermens gaat zijn nieuwe boek Naar het noorden. Jurek (44) beschrijft soms lyrisch zijn recordpoging op de Amerikaanse Appalachian Trail.

hiddentracksHidden tracks

Cam Honan wandelt door prachtige natuurgebieden over de hele wereld. Daarbij is ook nog een begenadigd fotograaf. Dat resulteert in een prachtig fotoboek.

39822703 309930672889530 7690489034862231552 nWandelen

Thoreau (1817 – 1862) was een Amerikaanse natuurfilosoof, dichter en wandelaar. Zijn bekendste werk is Walden, een filosofisch verslag van zijn tweejarig verblijf in een boshut. Hij was een van de eersten die het wandelen voor het genoegen en verblijf in de ongerepte natuur als heilzaam voor lichaam en geest propageerde.

epic hikes of the worldEpic hikes of the world

Selectie van 200 wandelingen over de hele wereld, gemaakt door de reizigers die schrijven voor Lonely Planet. 50 wandelingen worden wat breed uitgelicht, de rest wordt genoemd.

coverDe ogen van de muskusos

In 2016 trof ik Paul de Marez op de fiets- en wandelbeurs in Antwerpen. Ik stond daar in het pelgrimspaviljoen waar wandelaars met ervaring op bepaalde pelgrimsroutes andere wandelaars informeren. Ik stond daar natuurlijk voor het Olavspad. Paul vertelde me dat hij voornemens was een tocht te ondernemen vanuit zijn woonplaats in België naar Trondheim. In één ruk. Voorwaar een respect afdwingende monstertocht.

world trekkingLannoo's reisboek world trekking


Vertaling van een Duitse uitgave met een inventarisatie van 50 prachtige en beroemde langeafstandspaden op diverse plekken in de wereld. Veel in Europa, maar de andere continenten komen ook aan bod.

ode aan het wandelenOde aan het wandelen

Pleidooi voor het wandelen van de Franse antropoloog en schrijver David Le Breton. Hij staat bekend om zijn thematiek over stilte en traagheid. Breton is zelf een fervent wandelaar en in dit boek vertelt hij vooral vanuit zijn eigen ervaringen.

australie op blote voetenAustralië op blote voeten

Er zijn al ruim 30 drukken verschenen van dit wandelverhaal dat voor het eerst in 1995 in het Nederlands verscheen. Zelf las ik het in vrijwel een ruk uit, in 1998. Dat weet nog zo goed omdat ik toen onderweg was vanuit Nederland naar Santiago. Ik liep het hele stuk, maar een estafette van vrienden, vriendinnen en familie hield mij op grote stukken gezelschap. Een bijkomend voordeel van die komende en gaande mensen was, dat ze dingen meenamen, onder meer een boek op zijn tijd.

ill push you book51v 3mi8ril. sx331 bo1204203200 I’ll push you

Justin en Patrick groeien samen op in Idaho, Amerika. Al vanaf hun vroegste jeugd zijn de twee bevriend en samen zoeken ze vaak het avontuur op. Justin, die door een progressieve neuromusculaire ziekte aan zijn rolstoel is gebonden, vatte het idee op om de Camino de Santiago, de 750 kilometer vanaf Frankrijk, af te leggen. Toen Patrick dit hoorde, reageerde hij met: 'I'll push you!'

late pelgrimEen late pelgrim op de melkweg

Een van de eerste reisverslagen van een moderne Nederlandse Caminoganger. Hij noemde zichzelf een late pelgrim in vergelijking met zijn middeleeuwse voorgangers, maar vandaag de dag is hij van de eersten die de route herontdekte.

handboek natuurwandelingen copyHandboek voor natuurwandelingen

Als natuurcolumnist van Trouw schrijft Dijksterhuis over flora en fauna die hij ziet wanneer hij wandelt. In dit boek werkte hij deze opzet uit tot twaalf verhalen door twaalf Nederlandse landschappen. Zo kijkt de lezer met zijn scherpe observatietalent mee in het bos, op de hei, in de duinen, langs de akkers, in het beekdal en in de stad.

klmmen naar kruishoogteKlimmen naar kruishoogte

Tussen de verslagen van pelgrimages naar Santiago de Compostela valt deze in positieve zin op. Humor is niet dik gezaaid in de doorgaans serieuze egodocumenten en humor kun je rustig aan de ex-Thea (van Theo en Thea) overlaten.

9200000084910622Camino

In 2011 liep schrijver Graeme Simsion en zijn vrouw Anne Buist vanaf Cluny in Frankrijk naar Santiago.

st. jakkobsrouteSt. Jacobsroute : op weg naar Santiago de Compostela

“Dit fotoboek handelt uitsluitend over de Camino Francés, de route waar het allemaal mee begon. De route is opgedeeld in genummerde dagetappes en op het voorafgaande overzicht kunnen we het aantal kilometers die per dag afgelegd moeten worden zien evenals de plaats van vertrek en aankomst.  De foto's vertegenwoordigen de bezienswaardigheden per etappe.

wandelparadijs nederlandWandelparadijs Nederland

John Jansen van Galen (1940) is journalist en was radiopresentator van ‘Met het oog op morgen’. Zijn decennialange media-ervaring houdt gelijke tred met zijn wandelervaring. Al sinds de jaren vijftig doorkruist hij te voet binnen- en buitenland.

arctische landschappenArctische Landschappen

Geïllustreerd persoonlijk dagboek van de voetreizen die Siemen Dijkstra tussen 2010 en 2016 ondernam naar Spitsbergen en Groenland.

9200000086817428Pelgrim zonder God

Herdruk van een klassieker onder de Nederlandstalige reisverslagen van de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela. De ervaren journalist/socioloog liep de tocht in 1989 in omgekeerde richting. Van Santiago naar huis.

brabbsPelgrimage

Nederlandse vertaling van een Engelse uitgave van fotograaf Derry Brabbs. Derry Brabbs geniet al jaren de reputatie een van Engelands beste reisfotografen te zijn. Vooral wanneer het om monumenten, cultureel erfgoed en weidse landschappen gaat. Voor dit boek ging hij op pad langs een aantal tiental Europese routes en bracht die prachtig in beeld.

ik ben er even nietIk ben er even niet

Hape Kerkeling (de Duitse Paul de Leeuw als u wilt), staat in 2009 internationaal in de schijnwerpers als zijn alter ego, de Duitse journalist Horst Schlämmer, een politieke partij opricht. Minder bekend is dat deze komiek ook een spirituele kant heeft.

van pieterburen naar de pietersbergVan Pieterburen naar de Sint-Pietersberg : langs het Pieterpad

Het Pieterpad (van Pieterburen naar de St.-Pietersberg) is, sinds 1983, het eerste officiële langeafstandspad van Nederland. Zonder officiële bedoelingen uitgezet door twee dames die graag wandelden. Inmiddels is heel Nederland met vele langeafstandspaden ontsloten, maar het bekendste is en blijft het Pieterpad.

via appiaVia Appia

De naam Via Appia heeft al vele eeuwen een magische klank. In 312 v.Chr. werd het startsein voor de aanleg gegeven en nog geen vijf jaar later was het eerste traject tot Capua gereed. In 191 v.Chr. was de weg voltooid en konden reizigers zonder onderbrekingen de bijna 570 kilometer van Rome naar Brindisi afleggen.

het mooiste nederlandHet mooiste van Nederland

In de zaterdagbijlage van Trouw loopt sinds jaar en dag een reeks waarin verschillende schrijvers hun wandelingen en fietstochtjes door de natuur van Nederland beschrijven. In deze uitgave zijn er ca. zestig gebundeld.