Aan reisverslagen die de tocht naar Santiago de Compostela beschrijven is geen gebrek. Hier een hele rits aan verhalen van verschillende mensen met allemaal zo hun eigen motivaties.
Simpelweg Gelukkig
Van St. Jean Pied de Port naar Santiago
In SimpelWeg Gelukkig neemt Anne-Marie je mee op reis naar Santiago de Compostela. Tijdens deze achthonderd kilometer lange voettocht leert ze zekerheden en onzekerheden los te laten en de cadeaus van het leven te aanvaarden. Ze maakt kennis met mensen uit de hele wereld, maar de mooiste ontmoeting op de pelgrimsroute is de ontmoeting met zichzelf. Houd je van wandelen, wil je ooit zelf een pelrimstocht gaan maken of wil je graag meer weten over deze eeuwenoude wandeltocht, dan is SimpelWeg Gelukkig een echte aanrader! Anne-Marie neemt je mee in het leven van een pelgrim vanaf de eerste voorbereidingen, de wandeltrainingen en de start vanaf St. Jean-Pied-de-Port naar Santiago de Compostela, de zogeheten Camino de Frances.
Simpelweg gelukkig
Op reis naar Santiago de Compostela
Anne-Marie Kuiper
AM Books : 192 p. - 2019
ISBN 9789082989199
Haast niets
Van St. Palais naar Santiago
Nicoline van Tiggelen (1957) maakte vanuit Saint-Palais in Frankrijk een pelgrimstocht te voet naar Santiago de Compostela in Spanje. In haar eentje, zonder iets te plannen of reserveren en met een minimale bagage. Zonder haast en met ‘haast niets’ dus.
De voettocht van ruim 800 kilometer ging via Zuid-Frankrijk, de Pyreneeën, de wijngaarden van de Rioja, de bloedhete Meseta, het bekende Cruz de Ferro en het pittoreske O Cebreiro naar het schilderachtige Galicië. Met als einddoel Santiago de Compostela. Onderweg passeerde ze illustere steden als Pamplona, Estella, Logroño, Burgos en León. In dit persoonlijke verslag vertelt ze over haar inspirerende ervaringen en bijzondere ontmoetingen.
Haast niet
Nicoline van Tiggelen
Brainport Publishing : 112 p. - 2021
ISBN 9789080864252
It's a long way
Van Haarlem naar Santiago
Na uitstel kwam geen afstel en op 31 maart 2019 vertrok ik dan eindelijk vanuit Haarlem naar Santiago de Compostela. Eigenlijk onvoldoende voorbereid en met slechts een vaag vermoeden van wat mij te wachten stond. Ruim 3000 kilometer verder en 127 dagen later arriveerde ik, 17 kilo lichter, in Santiago de Compostela. Tijdens die vele kilometers heb ik veel meegemaakt. Het landschap zien veranderen, de architectuur zien veranderen en de wisseling van de seizoenen van dichtbij meegemaakt. Ik heb gelopen bij temperaturen onder nul en bij temperaturen boven de veertig graden celcius. Ik heb genoten van de eenzaamheid onderweg maar ook van het gezelschap van andere pelgrims die ik onderweg ontmoette. Er zijn momenten geweest waarop ik plechtig met mezelf afsprak dat ik na Santiago geen meter meer zou lopen. En er zijn dagen geweest dat mijn rugzak en ikzelf bijna gewichtloos waren en ik kon putten uit een ongekende energiebron.
Adembenemende landschappen en uitzichten; en ontroerende momenten. Alles bij elkaar levert dat het Camino gevoel op, dat moeilijk te beschrijven is aan mensen die nog geen Camino gelopen hebben. Praat je met een medepelgrim dan is een enkel woord voldoende.
It's a long way
Berend Crans
Brave New Books : 291 p. - 2020
ISBN
Altijd vandaag
Van Hulsen naar Santiago
Op tweede kerstdag 2015 raakt Wim Diepeveen zwaargewond bij een ernstig skiongeluk. Hij herstelt daar niet goed van en komt terecht in een zware burn-out. Op het dieptepunt van zijn crisis raadt zijn arts hem aan te gaan lopen. Alleen zijn en fysieke inspanning leveren, dat is het recept. Zo vertrekt hij op een ochtend in maart 2017. Altijd vandaag vertelt het prachtige en indringende verhaal van een voettocht naar Santiago de Compostella. Rode draad is de transformatie die iedere pelgrim ondergaat. Niet door een wonder, niet door plotselinge genade, maar door het lopen zelf. Daarmee is dit boek het Europese antwoord op Paolo Coelho. Dit verhaal gaat over alleen zijn. En samen. Over ziek zijn en gezond. Over de behoefte aan zorgzaamheid en nabijheid. Over geluk. In de appendix – met veel praktische informatie voor de lange-afstandswandelaar – krijgt de lezer op lichtvoetige wijze een ander perspectief op het verhaal. Wim Diepeveen (Almen, 1958) is neerlandicus en bedrijfskundige. Hij heeft een loopbaan achter de rug in het onderwijs en als directeur van een coöperatie voor duurzame energie. In zijn debuut Altijd vandaag beschrijft hij zijn wandeltocht van huis in Hulsen naar Santiago de Compostella, een tocht die hij na een ernstig skiongeluk en een zware burn-out op doktersadvies onderneemt.
Op doktersadvies om te gaan lopen begint de auteur (1959) praktisch direct in het voorjaar van 2017 aan zijn pelgrimstocht vanuit zijn woonplaats Hulsen (Ov.) via Duitsland en Frankrijk tot Le Puy en Velay. In het najaar vandaar naar Santiago de Compostela, via de Camino Frances, totaal 3200 km. En nog verder naar Finisterre. In een zeer plezierig leesbaar verslag beschrijft hij dagelijks, circa twee pagina’s per dag, met een scherp waarnemingsvermogen de ups en downs, zoals het landschap, de kennismaking met andere pelgrims, het wandelweer, vermoeidheid, overnachtingsmogelijkheden en eigen gemoedstoestand. Voor wie de tocht ook gemaakt heeft allemaal zeer herkenbaar. Gaandeweg raak je als lezer steeds meer geboeid door het wel en wee van de auteur en hoe hij zijn gedachten erover ‘losloopt’. Als een rode draad loopt door het verslag zijn aandacht voor vriendelijkheid en gastvrijheid. Begrippen die in onze huidige, competitieve samenleving vaak in de verdrukking zitten. Van de ervaren gastvrijheid geeft hij enkele frappante voorbeelden. Het register, van Alternatieve routes tot Zweten, biedt nog veel aanvullende informatie..
Altijd vandaag
Lopen naar het einde van de wereld
Wim Diepeveen
Palmslag : 360 p. - 2021
ISBN 9789493059931 2021
Resetten op de Camino
Na een burn out naar Santiago
Met veel plezier kon ik 20 jaar met de doelgroep dak en thuislozen werken. Ik kon werken met mijn hart. Het werk veranderde. Om een beetje in de maat te kunnen blijven lopen moest ik steeds meer met mijn hoofd werken. Dat ging wringen en werd uiteindelijk een burn out. Rust en harmonie kon ik vooral in de pelgrimstocht vinden. Los van alles, los van de dagelijkse sleur, los van de zaken die mij deprimeren. Mijn wereld klein maken en in een rugzak stoppen.
Resetten op de Camino
Gerard Veenman
Brave New Books : 104 p. - 2019
ISBN 9789402199260
Als mijn knieën het maar houden
Vele wegen naar Santiago
Voor hen die de weg gegaan zijn een feest der herkenning, voor hen die van plan zijn hem te gaan een kijkje op wat hen mogelijk te wachten staat.
Dick van der Klaauw wandelt al meer dan 10 jaar op de Camino. Geïnspireerd door wat hij zag, meemaakte en de invloed die dit op zijn persoonlijk leven heeft, schreef hij Als mijn knieën het maar houden. Het beschrijft hoe hij door de veelheid aan bijzondere ontmoetingen, los van dagelijkse beslommeringen, maar niet zonder tegenslag, zichzelf dagelijks in de spiegel zag.
Loslaten, loslaten, daar gaat het over. Hoe de gespannenheid van een control-freak overgaat in de ontspanning van de pelgrim. Dat je je moet durven openstellen naar derden, zoals zij zich ook naar jou blootgeven. Elke Camino is verschillend, dat geldt voor de zwaarte van de route, de aard van het landschap, de culturen waar je te gast bent, maar niet in de laatste plaats ook voor de mensen die je ontmoet.
Op luchtige wijze wordt de lezer meegenomen op deze tochten. Daarnaast komen direct met het pelgrimeren verbonden aspecten aan bod, zoals: fysieke en mentale voorbereiding, reizen, voeding en gezondheid en de weerspiegeling van de culturele en sociaal-economische geschiedenis van de landstreken waar de route doorheen voert.
Dick Van der Klaauw
Als mijn knieën het maar houden
Gopher : 184 p. - 2020
ISBN 9789493230149
Van Wandelaar tot pelgrim
Naar Lourdes en verder naar Santiago
In het jaar dat ik 50 jaar word vertrek ik te voet naar Lourdes. Alleen. Mijn tocht. Mijn weg. 6 jaar later in 2020 loop ik verder naar Santiago de Compostella in het jaar dat de wereld plat ligt vanwege het Corona virus.
Tussen de twee tochten in, krijg ik de diagnose Fybromyalgie. Eigenlijk weet ik al vanaf mijn 20e dat er iets niet klopt maar nu dan eindelijk de diagnose. Ik leer er mee leven en vind mijn format om een zo klachtenvrij mogelijk leven te leven. Tijdens de tocht met de cadans van herhaling verander ik van wandelaar tot Pelgrim. Het verandert mijn vastgeroeste leven.
Van Wandelaar tot pelgrim
Sandra Veldt
Brave New Books : 169 p. - 2021
ISBN 9789464351309
Op weg naar rust
Van Burgos naar Santiago
Wat 5 weken afzondering van de buitenwereld met je kan doen.
Na het verbreken van haar relatie besluit Celine te ontsnappen aan haar drukke leven vol prikkels en op zoek te gaan naar rust in haar hoofd. Celine koopt een nieuwe simkaart, een rugzak en een paar wandelschoenen en als een eigenwijze, onervaren wandelaar vertrekt ze naar Spanje. In Burgos start haar avontuurlijke reis aan de Camino. De eerste paar dagen zijn flink afzien en loopt Celine met haar ziel onder de arm. “De Camino geeft je wat je nodig hebt”, wordt er zo makkelijk gezegd, en daar heeft ze haar twijfels over.
Dagen en weken van zwoegen en zweten gaan voorbij, met ups en downs, verdriet en eenzaamheid, maar ook met vriendschappen en blijdschap, en opgeven is voor Celine geen optie. Eenmaal in Santiago aangekomen heeft Celine de rust waar ze naar op zoek was nog niet gevonden en besluit ze de lus naar Finistère en Muxia te lopen, wat haar uiteindelijk een onvergetelijke bijzondere ervaring bezorgt.
Dit boek beschrijft het dagelijkse leven van de Camino op humoristische en persoonlijke wijze. Dag voor dag vertelt ze over haar belevenissen, de dagelijkse beslommeringen, de ontberingen, maar ook over de afwisselende natuur. Het is een feest van herkenning voor de ervaren Camino-ganger en zit boordevol met tips voor een toekomstige pelgrim.
Op weg naar rust
Mijn Camino naar Santiago de Compostela
Celine Heijboer
Biennie : 295 p. – 2021
ISBN 9789464068771
Camino
Van Liedekerke (België) naar Santiago
“Ik heb nooit die vragen gehad zoals al die andere duizenden peregrinos. Ik ging, na de tocht naar Halle, gewoon wat verder wandelen omdat ik tijd had ...” En zo geschiedde. De eerste stap werd gezet. Hans Jünger begon aan zijn avontuur. Niet wetende welke beproevingen hij allemaal zou moeten doorstaan. Een pad vol blaren, loslopende honden, zere knieën, regen …
Maar ook een pad van verlichting. Vriendschappen werden gesmeed, dorst werd gelaafd en honger gestild. Tijd om te bezinnen, in een decor van prachtige natuur. De route naar Compostela, een deel van een levensweg.
Camino
Liedekerke - Santiago de Compostela
Hans Jünger
Willems : 220 p. – 2021
ISBN 9789493242432
De weg naar Compostela
Van Cahors (Frankrijk) - Santiago
Vanuit Cahors begint de weg meteen met een steile klim omhoog. De lucht betrekt, de wind steekt op en het begint te regenen. De rugzak voelt zwaar. Nog 1350 kilometer voor de boeg… Zo begint de camino voor William Strobbe en anders dan hij zich had voorgesteld. Er blijft niet anders over dan bidden voor een sterke rug.
Contemplatie is wat de pelgrim beweegt langs dit zelfverkozen pad. Beslommeringen van elke dag verdwijnen naar de achtergrond. De tocht, de dagafstand, het onderkomen, het weer, het klimmen en dalen, de ontmoetingen onderweg dringen naar de voorgrond, maar treden op gepaste wijze terug zodra het ritme gevonden is en levensbeschouwingen zich geleidelijk manifesteren, gewogen worden en soms tot geheel nieuwe inzichten leiden.
De achterblijvers sturen berichten die vooral ten doel hebben bijzondere levensvragen te delen en boodschappen van wijsheid over te brengen.
Een boek dat tot veel nadenken stemt en de lezer terugvoert naar zijn diepste innerlijk, maar uiteindelijk ook naar Compostela. Een boek dat ook vermakelijk is en over doorzettingsvermogen gaat. Kleurrijk geïllustreerd ook, want dat er bijzondere ontmoetingen plaatsvinden staat buiten kijf.
De weg naar Compostela
De tocht, beschouwingen, inzichten
William Strobbe
Elmar : 150 p. - 2022
ISBN 9789038928647