klmmen naar kruishoogteKlimmen naar kruishoogte

Tussen de verslagen van pelgrimages naar Santiago de Compostela valt deze in positieve zin op. Humor is niet dik gezaaid in de doorgaans serieuze egodocumenten en humor kun je rustig aan de ex-Thea (van Theo en Thea) overlaten.

Daarnaast lopen zij en haar partner Anita niet de Camino Frances (van de Pyreneeën via Burgos en Leon), maar de Via de la Plata, vanaf Granada, een even oude route die nog niet zo druk belopen wordt. In het NRC deed Niterink in een reeks columns al verslag. Dit boek is de uitgewerkte versie daarvan. Grote kracht zijn haar grappige taalvondsten en haar anekdotische verteltrant.

Maar denk niet dat ze als een oppervlakkige clown de route giechelend afwerkt. In een paar zinnen schetst ze rake portretten van de mensen die het stel onderweg ontmoet. Maar Niterink stelt ook zichzelf kwetsbaar op. De moeilijke momenten van afzien en angst worden net zo genadeloos beschreven. Over privacygevoelig materiaal lijkt de bekende Nederlander zich niet druk te maken. Dat resulteert in een waarachtig, persoonlijk en zeer onderhoudend boek.

Klimmen naar kruishoogte
Tosca Niterink
Thomas Rap : 240 p. -2011
ISBN: 9789400403116