Nederlandse pelgrimspaden

20210501 kloosterpad xlLangs kloosters in Noord-Brabant

330 km langs de sporen van het rijke Roomse leven in het oosten van Noord-Brabant.

omsalgMediteren op het thema vrede en vrijheid

Rondwandeling van 115 km  rond Wageningen in het teken van WOII.

boekje claercamppadPelgrimeren in Noord-Friesland


Het Claercamppad is een en wandeling van St. Jacobiparochie (Noord-Friesland) naar Zoutkamp (Groningen) van 75 km.

kloostepad bonifatius wandelgids lr 510x871Pelgrimeren dwars door Friesland

Dokkum en de Bonifatiuskapel, als katholiek heiligdom, vormen de enige nog ‘levende’ pelgrimsdestinatie in het Noorden. De 420 kilometer lange Bonifatiusroute gaat langs (vergeten) middeleeuwse kloosterlocaties in het landschap van Noord- en Oost-Friesland.

peerkepad omslagPelgrimeren van Limburg naar Noord-Brabant

Het PeerkePad is zowel een wandelroute als een fietsroute van 160 km tussen het Limburgse dorpje Wittem en de Brabantse stad Tilburg.

odulhusomslagPelgrimeren in Friesland

"Camino de St. Odulphus', of wel het Odulphuspad, is een aaneengesloten wandelpad van 260 kilometer door Zuidwest-Friesland Gaasterland en de Greidhoeke.

routeboekjegelukkigerwijspad 01Pelgrimeren rond Amersfoort

Rond Amersfoort is een nieuwe loot aan de regionale pelgrimspaden gegroeid: het Gelukkigerwijspad.

jakobswegen in nederland 1Vele wegen naar het zuiden

Twee deeltjes met diverse routes in Nederland die als aanlooproute naar Santiago beschouwd kunnen worden. Met kaartjes, routebeschrijvingen en informatie over Jacobilia.

jacobspad uithuizen hasseltPelgrimeren in Noord Nederland

De Jakobsroute Uithuizen Hasselt heeft een lengte van 208.5 kilometer en loopt van Uithuizen door de provincies Groningen en Drenthe naar Hasselt. Het is een pelgrimsroute, te beschouwen als een deel van de route naar Santiago de compostela, die langs veel kerkjes loopt.

pelgrimspad 1Van Amsterdam naar Maastricht

Het Pelgrimspad (LAW 7) is 453 km lang en loopt van Amsterdam naar Maastricht. Het pad dat langs allerhande uitingen van religie en bedevaart voert kan gezien worden als een Jakobsroute die uiteindelijk naar Santiago de Compostela kan voeren, maar is net zo goed op zichzelf te genieten.

jabikspaadPelgrimeren door Friesland

Het Jabikspaad loopt tussen de Waddenzee en het Zwarte Water bij Hasselt in Overijssel door karakteristieke Friese landschappen. Het pad kan gezien worden als een noordelijke aanlooproute voor pelgrimstocht naar Santiago de Compostela in Spanje.   

20 x logerenBedevaartsplaatsen als weekendjes weg

Voor deze gids uit de '20x'-reeks selecteerden een viertal experts en reisauteurs twintig wandelingen en evenveel logies in de buurt van een bedevaartsoord of heilige plaats in Nederland.

de pelgrimsroute van dokkum naar egmondDokmond

'Dokmond' is een spirituele route van Dokkum naar Egmond. Verschenen ter gelegenheid van 450 jaar bisdom Haarlem en 75 jaar Abdij van Egmond.

pelgrimspaden in limburgDagwandelingen in Limburg

Al 12,5 jaar heeft de Stichting Pelgrimswegen en Voetpaden ervaring in het uitzetten en organiseren van wandelingen naar pelgrimsplaatsen in en om Limburg.

Pelgrimeren in Twente

hilligenpadIn Twente is een vijfdaagse wandeling van 100 km uitgezet langs vijftig plekken die met geloof en bijgeloof te maken hebben.

willibrord padPelgrimeren door het aartsbisdom Utrecht                   

Het Willibrordpad is een beschreven pelgrimspad van 448 km door het aartsbisdom Utrecht, dat de provincies Utrecht, Gelderland en Overijssel beslaat. De naam verwijst naar de monnik die het christendom naar onze streken bracht.

camino des pays basHaarlem - Schiedam

Naar Santiago de Compostela loop je in principe vanaf je eigen voordeur. De route naar het graf van de heilige Jacob bepaalt de pelgrim zelf tot er een aansluiting is op een van de hoofdroutes in Frankrijk. Voor het Nederlandse traject zijn er in de laatste jaren routes beschreven die nadrukkelijk in het teken van het pelgrimeren naar Santiago staan (zoals het Pelgrimspad LAW en het Friese Jabikspaad).

omslag walk of wisdom 210x145Pelgrimeren rond Nijmegen

Rond Nijmegen loopt sinds 2015 een pelgrimsroute die Walk of Wisdom heet. Bedoeld om ‘unplugged’ te lopen (zonder telefoon of internet) om zodoende dichter bij jezelf te komen en dichter bij de natuur.

wandelen langs heilige plaatsen 1Heilige plaatsen

In Wandelen langs heilige plaatsen worden tien korte pelgrimstochten beschreven, tussen de veertien en twintig kilometer lang. De wandelingen, die voeren naar Nederlandse plaatsen die ook nu nog worden bezocht door pelgrims, laten een verrassende kant van ons land zien.