peerkepad omslagPelgrimeren van Limburg naar Noord-Brabant

Het PeerkePad is zowel een wandelroute als een fietsroute van 160 km tussen het Limburgse dorpje Wittem en de Brabantse stad Tilburg.

De wandelroute is in oktober 2009 tot stand gekomen en voert door de verrassend mooie bos- en weidegebieden van de Brabantse en (Belgisch-)Limburgse Kempen, door de Maasvallei en het Limburgse Heuvelland. De route kan zowel noord- als zuidwaarts bewandeld worden en is verdeeld in zeven dagetappes.

De route is niet gemarkeerd en verbindt twee pelgrimsoorden met elkaar: Wittem, waar bedevaartsoord in het redemptoristenklooster aan Gerardus Majella is gewijd, en Tilburg waar de zalig verklaarde Peerke Donders is geboren.

Heilig en zalig

Gerardus Majella is de patroonheilige van kleermakers, portiers en zwangere vrouwen, een nogal eclectische groepje mensen op het eerste gezicht. Maar wanneer je weet dat deze achttiende eeuwse Italiaanse kloosterling een zoon van een kleermaker was, zelf enige tijd portier is geweest en bekend stond om zijn onderdanige gehoorzaamheid waarmee hij beledigingen en pijnigingen doorstond, klinkt het al wat logischer. Peerke Donders (1809 -1887) is een zalig verklaarde missionaris die veel met leprapatiënten in Suriname heeft gewerkt. Deze pelgrimsweg heeft een totale lengte van 165 km. Men kan ook - met hier en daar een variant - van Tilburg naar Wittem wandelen. Zowel noordwaarts als zuidwaarts is de route verdeeld in zeven etappes van 14 tot 30 km. Er zijn aan de hand van de wandelgids ook rondwandelingen mogelijk van 14 km tot 23 km.

Bezinning

Bezinning, stilte, verbondenheid en genieten zijn de kernwoorden die bij deze tocht passen. Dit PeerkePad is in eerste instantie bedoeld ter nagedachtenis aan de pater Peerke Donders. Door elke dag aandacht te geven aan een bepaald thema van de 'zeven werken van barmhartigheid' geeft men aan de tocht een pelgrimskarakter. Maar het zijn natuurlijk ook ronduit mooie wandelingen door de Geul- en Maasvallei en door prachtige natuurgebieden in Belgisch Limburg en de Brabantse Kempen.

De wandelgids is voorzien van degelijke wandelkaarten, mooie foto's en bezinningsteksten. Daarnaast is er een grote lijst met overnachtingsmogelijkheden toegevoegd.

Klooster Wittem organiseert in samenwerking met de Stichting Petrus Donders jaarlijks een of meer voetreizen door de unieke landschappen van Limburg, België en Brabant.

Zie voor meer info www.peerkepad.nl

peerkepad kaartjePeerkepad, Wittem – Tilburg
Pelgrimeren met en zonder rondwandelingen
Henk Erinkveld
TIC : 128 p. - 2018
ISBN: 9789493048003