jacobspad uithuizen hasseltPelgrimeren in Noord Nederland

De Jakobsroute Uithuizen Hasselt heeft een lengte van 208.5 kilometer en loopt van Uithuizen door de provincies Groningen en Drenthe naar Hasselt. Het is een pelgrimsroute, te beschouwen als een deel van de route naar Santiago de compostela, die langs veel kerkjes loopt.

Groningen

De route gaat over historische paden dwars door het Hoogeland van Groningen. Het Hoogeland kenmerkt zich door grote herenboerderijen in een decor van uitgestrekte landbouwgrond en weidse wolkenluchten. Het landschap van het Hoogeland is zeer authentiek. De vele wierdedorpen en dijken vertellen het verhaal van de eeuwenlange strijd tegen het water. De kerken zijn monumentaal en dateren vaak al uit de Middeleeuwen. De overgebleven borgen, zoals de Menkemaborg in Uithuizen, onderstrepen de scherpe sociaal-economische tegenstelling in vroegere tijden.

Drenthe

jacobspad routeHet Jacobspad gaat via de stad Groningen door het Drentse landschap naar Hasselt. Het Drentse landschap is voor een niet onbelangrijk deel mensenwerk. Eeuwenlang hebben mensen het land gebruikt en bewerkt om te kunnen overleven. Dit heeft geleid tot een karakteristiek landschap. Het Drentse landschap bestaat al meer dan 1000 jaar. Wie door deze provincie gaat komt een rijke verscheidenheid tegen aan natuur en cultuur. Prachtige landschappen met heide, veentjes en bossen, maar waarin ook oude boerderijtjes, dorpen en hunebedden liggen. Deze verwevenheid tussen natuur en cultuur maakt deze provincie bijzonder en tegelijk kwetsbaar. Meer op www.jakobspad.nl