Pelgrimeren in Twente

hilligenpadIn Twente is een vijfdaagse wandeling van 100 km uitgezet langs vijftig plekken die met geloof en bijgeloof te maken hebben.

Het wandelen met een spirituele insteek is een groeiende markt. Of het nu om pelgrimstochten gaat, mindfull wandelen of het zoeken naar een verbinding met God, de motivaties zijn divers, de uitvoering blijft hetzelfde: onthaasten in de natuur. De geloofsplekken in Twentevvariƫren van Mariakapelletjes en kerkepaden tot mythische plekken uit lokale sagen, een joodse begraafplaats en een bezinningstuin.

De route loopt van Lonneker via Oldenzaal en Ootmarsum naar Zenderen. In deze gids zijn al die plekken uitgebreid beschreven en voorzien van sfeervolle foto's in zwart-wit en kleur. De teksten richten zich op geschiedenis, landschap en geologie. De gids biedt een overzichtskaartje, maar voor de praktische informatie moet je op de site landschapoverijssel.nl zijn. Daar blijkt dat de route gemarkeerd is en dat er gps-bestanden en een gratis app met routebeschrijvingen zijn. Over deze praktische zaken wordt in de gids met geen woord gerept. Dat is heel onhandig en zonde van het verder mooie boekje.

hilligenpadHet Hilligenpad
zwerven door Twente
Lenneke Cuijpers, Martin Degen, Saskia Groeneboer, Eibert Jongsma
Stichting Matrijs 114 p. 2016
ISBN: 9789053455128