omsalgMediteren op het thema vrede en vrijheid

Rondwandeling van 115 km  rond Wageningen in het teken van WOII.

Hotel De Wereld

Hotel De Wereld in Wageningen was 75 jaar geleden de plaats waar de vrede werd getekend. Het einde van de Tweede Wereldoorlog zou groots gevierd worden in 2020, maar door de coronacrisis zijn veel festiviteiten geschrapt. Gelukkig is dit nieuwe langeafstandspad niet aan een datum gebonden.

In 13 etappes rond Wageningen

In 13 etappes voert het pad je in een ruime ronde van 155 km rond Wageningen. Het startpunt is Hotel De Wereld. Via de Heuvelrug (Rhenen, Veenendaal ), de Veluwezoom (Lunteren, Ede, Oosterbeek), De Betuwe (Valburg, Opheusden) en de Gelderse vallei (Wageningen), word je langs belangrijke momenten uit de Tweede wereldoorlog geleid. Denk daarbij aan de Grebbeberg aan het begin van de oorlog en de operatie Marketgarden aan het einde. Maar ook kleinere gebeurtenissen met grote zeggingskracht passeren de revue. Al met al meer dan 100 locaties.

Prachtige wandelgids

De etappes zijn relatief kort (ca. 12 km), wat de ruimte laat om stil staan bij de dingen die je tegenkomt. De route is (nog) niet gemarkeerd, maar duidelijk in één richting beschreven in de bijzonder mooie wandelgids die erbij is verschenen. Daarbij duidelijke deelkaartjes en wandellust opwekkende foto’s. De meeste ruimte van de gids is ingeruimd voor de achtergrondinformatie van de oorlogsverhalen. Met veel archieffoto’s die het verleden bijna tastbaar maken wanneer je op dezelfde plekken staat. Daarnaast zijn er op het thema aansluitende gedichten en teksten opgenomen waarover je al wandelend je gedachten kan laten gaan. Bijvoorbeeld dat uit een alles verwoestende oorlog toch een van de mooiste wandelregio’s van Nederland is werderopgebouwd.

Kijk voor meer info op Pad van de vrijheid en de blog van Wanda Catsman, die al een heel stuk van het pad heeft belopen.

pad van de vrijheid routekaartPad van de vrijheid
Herdenken en beleven
Stichting Pad van de Vrijheid
Blauwdruk : 240 p. – 2020
ISBN 9789492474315