onderwegOnderweg

In dit eerste Nederlandse reisverhaal over het St. Olavspad vertelt Francine Postma over haar ervaringen op het St. Olavspad dwars door Zweden en Noorwegen.

Ik heb Francine een paar keer ontmoet op de Fiets-en wandelbeurzen van de afgelopen jaren. Ze had al eens een stukje gedaan van het St. Olavspad waarover ze een artikel schreef in de Happinez. Maar ze had het verlangen om het hele pad te doen. En dat is in 2018 dus gebeurd en ligt er zelfs een boek.

Tijd voor jezelf

Francine ging vooral op weg om even los van de hectiek van haar gezin te zijn. Met twee autistische jongens kwam ze nauwelijks nog aan haarzelf toe. Tegelijkertijd voelt ze schuldig om 5 weken voor zichzelf te reserveren en de zoons aan de zorg van haar man over te laten.

Ware pelgrim

Ze gaat bewust alleen op pad om goed te kunnen reflecteren over haar levensvragen. Ze heeft de tocht met bagagevervoer laten boeken door Ruben Heijloo van Nordic Pilgrim om verder ontzorgd te zijn. Ze hoeft alleen met haar dagrugzak van accommodatie naar accommodatie te lopen. Ze vraagt zich af of ze dan wel een bonafide pelgrim zal zijn. Een onnodige vraag eigenlijk, want dat is een mooie van dit soort tochten, er zijn geen regels en geen voorwaarden. Iedereen maakt z’n eigen tocht. Ik kom zelfs trouwens wel eens wandelaars tegen die ogenschijnlijk ware pelgrims zijn, met lange dagafstanden en hoge rugzakken, maar net zo goed geen pelgrimsroute hadden kunnen lopen omdat ze geen interesse hebben in de cultuur of andere mensen of hun eigen binnenwereld, maar alleen bezig zijn met het neerzetten van een wandelprestatie.

Zelfonderzoek

Maar dit terzijde. Ik heb het boek met veel plezier gelezen. Het is in de eerste plaats een verslag van haar beweegredenen, haar persoonlijke worstelingen en haar geluksmomenten. Ik vind het moedig dat ze zich zo kwetsbaar durft op te stellen en de lezer deelgenoot maakt van haar persoonlijke leven. Het is tegelijkertijd ook de kracht van dit boek, en het stijgt daarmee uit boven al die camino-verslagen die nauwelijks verder komen dan koffiepauzes, zere voeten en weersberichten, waarbij de schrijvers bijna niets over zichzelf loslaten waardoor het allemaal nogal saai blijft.

Sfeertekening

Daarnaast neemt ze je ook echt mee langs de route door Noorwegen en Zweden. Ze beschrijft het landschap, de accommodaties en de ontmoetingen met de mensen onderweg. Het boek is ingedeeld in de dagetappes die ze aflegde, steeds afgesloten met een korte beschrijving van de route en een mooie foto. En natuurlijk was het heel fijn om te lezen dat ze mijn wandelgids als haar bijbeltje voor deze weken omschreef.

Onderweg
Alleen over het St. Olavspad
Francine Postma
Fjord : 214 p. 2021
ISBN: 9789083014852