c6aea4aa0a5b9306409557af956923c1Ökumenische Pilgerweg  

Wij lopen in mei 2014 van oost naar west langs de oude Via Regia door de voormalige DDR en ontmoeten daar een samenleving die nog steeds moet wennen aan de verworven vrijheid. De werkelijk voorbeeldig georganiseerde pelgrimsroute begint op de Poolse grens in Görlitz en eindigt in het westen in het stadje Vacha, op de voormalige grens tussen toen Oost- en West-Duitsland. 

De organisatie is in handen van de geloofsgemeenschappen van de evangelisch-lutherse kerk; weer eens iets anders dan de katholieke sferen op de oude pelgrimswegen naar Santiago en Rome. Pelgrimsherbergen zijn er veel, uitstekend geoutilleerd en goedkoop. De herbergsouders zijn buitengewoon voorkomend en vriendelijk. Als je wilt kun je elke dag bovendien de Reisesegen ontvangen voor je verdere tocht. 

Je loopt door prachtig landschap, vooral in mei als het koolzaad de velden in een heldere gele gloed zet. Het routeboekje is werkelijk volmaakt. Alles wat een pelgrim nodig heeft staat erin. Wij genieten volop van al het moois en vriendelijks dat op ons pad komt.  We verdiepen ons in de historie van de DDR met zijn samenleving achter prikkeldraad. In 1989 viel de Muur. Ruim vijfentwintig jaar later waagt de bevolking eindelijk erover te praten. Sommigen vertellen openhartig over hun leven vóór en na de val van de Muur. 

Riet heeft onderweg te kampen met ernstige familieomstandigheden in Nederland. De Ökumenische Pilgerweg helpt haar op bijzondere wijze door de zwaarste momenten heen. We schrijven opnieuw een boek. De belevenissen op deze bijzondere pelgrimstocht schreeuwen daar als het ware om.  Het is een boek geworden dat niet alleen over onze tocht en ontmoetingen verhaalt, maar ook over de geschiedenis van de landstreken, over de samenleving in de voormalige DDR, de evangelisch-lutherse handtekening van de route en over Luther en Bach. 

Daarnaast hebben we er uitgebreide interviews in opgenomen met boeiende mensen die we onderweg ontmoet hebben, zoals drie successievelijke moeder-oversten van het Diakonessenmutterhaus in Eisenach. Uiteraard bevat ook dit boek een overzicht van onze etappes en overnachtingsadressen. 

Over prikkeldraad en zegeningen 
Guus Wesselink & Riet van Laake 
Vier Vrije Voeten : 144 p. - 2016 
ISBN 9789082489507