9789492055866 frontGeschiedenis van een route 

Tussen Amersfoort en Apeldoorn ligt een belangrijk tracé van de doorgaande weg vanuit de Randstad naar Duitsland. Eeuwenlang was het een belangrijke handelsroute, een pelgrimsroute, een toeristische route of ook een oorlogsroute voor militair materieel. 

De weg heeft vele, en vele soorten, gebruikers gekend. Auteur Gerjan Crebolder is de sporen nagegaan die die mensen door de eeuwen heen hebben achtergelaten. Dat leverde een veelkleurig verhaal op, vol bijzondere en unieke anekdotes. Onze eerste koning Lodewijk Napoleon reisde bijvoorbeeld meermaals over deze weg van en naar 't Loo, maar ook pelgrims die Maria ter Eem kwamen aanbidden in Amersfoort. Het dorp Voorthuizen ontstond als gevolg van zijn ligging aan de route en werd een belangrijke pleisterplaats, waar mensen van allerlei pluimage neerstreken. Postkoetsen reden af en aan, maar ook olifanten hebben zich over deze weg voortbewogen. 

Al deze verhalen hebben een plekje gekregen in dit boek en zullen worden versterkt door vele illustraties. In kaderteksten neemt Gerjan Crebolder leuke en informatieve zijstapjes waarmee het verhaal extra kleur krijgt. Juist door in te zoomen op de gebruikers komt het verleden tot leven. 

Tegenwoordig reizen de meeste mensen over de parallel aan de oude weg aangelegde A1, maar na het lezen van dit boek zal menigeen eens wat ruimer de tijd nemen en de oude weg pakken, om zich onderdeel te voelen van die eeuwenlange geschiedenis.

Gerjan Crebolder is oud-archivaris van de gemeente Barneveld, en heeft al tientallen boeken op zijn naam staan, als auteur of als mede-auteur. Voor dit boek deed hij jarenlang onderzoek in diverse archieven en haalde daar vele onontdekte feiten en verhalen uit naar boven. 

Op weg 
Zes eeuwen weggebruikers tussen Amersfoort en Apeldoorn 
Gerjan Crebolder 
Nabij Producties : 192 p. - 2021 
ISBN 9789492055866