meester liWandelen met meester Li

Na Filosofische wandelingen* komt landschapsfilosoof Brinckmann (1961), opnieuw met een boek over ‘filosofisch wandelen’. Dit keer zoomt hij in op het taoïsme, waarbij harmonie met de natuur een belangrijk uitgangspunt is.

Hij wandelt samen met meester Li, een naam voor het archetype van de mijmerende dichter. In dit boek is meester Li Joost Quakernaat, een bekende Nederlandse taoïst, die de auteur leert hoe je het westerse denken: het verklaren, kan loslaten en kan overgaan tot het ervaren. Want volgens de tao kan de werkelijkheid niet in woorden en metingen gevangen worden. Ervaren is wat overblijft. Brinckmann neemt westerse filosofen als Spinoza, Kant, Heidegger en Nietzsche mee in zijn rugzak tijdens de wandelingen, meester Li de oosterse.

Van de zeven wandelingen door Nederlandse natuurgebieden doet Brinckmann er een aantal samen met en Quakernaat en paar alleen om de lessen van meester Li in de praktijk te brengen. Serieuze filosofische kost, smakelijk opgediend in verschillende hapklare brokjes. Kan evenzogoed alleen goed verteerd worden bij aandachtig innemen.

Wandelen met meester Li
over de Tao van het landschap
Eric Brinckmann
KNNV uitgerij : 224 p. - 2018
ISBN: 9789050116350