poncho must go onDe poncho must go on

Al jaren trekt Tosca Niterink er met haar vaste dans- en wandelpartner Annie op uit, liefst naar een weinig voor de hand liggende plek. Kamperen in Patagonië, wandelen tussen de knoflookvelden in Zuid-Korea, een geheel verzorgde busreis naar Tsjernobyl of de Ganges afvaren: nergens deinzen deze amateurpelgrims voor terug. Ze begeven zich onder de amish, bezoeken een penispark en worden India uitgezet vanwege belediging van het staatshoofd.

Tosca Niterink doet op dolkomische wijze verslag van al deze wandelavonturen, want waar ze ook is: De poncho must go on bevat wandelverhalen uit Turkije, Bulgarije, Oekraïne, Amerika , Brazilië, Argentina, Spanje en Portugal, India en Chili. Een deel daarvan verscheen eerder in andere vorm als column in NRC Handelsblad.

In een interview met Dagblad van het Noorden zegt Tosca:
,,Ik vind het héél fijn om te lopen. Vooral als je niet weet waar je uitkomt. Je staat heel dichtbij het leven. Als een oud wijf een hekje uitloopt, heb je een praatje. Je komt erachter dat elke stad begint met een plek waar je betonnen tuinengelen kunt kopen. Dan een hoop garages en flats. Stel je voor dat je hier bij de Bijlmer begint, dan weet je heel wat meer van Amsterdam dan mensen die een citytour maken.’’

Dat wandelen is ook een mentaal proces, haar hoofd raakt leeg. ,,Je denkt na over dingen die achter je liggen. Ik heb afgelopen periode veel aan mijn moeder gedacht, die is vorig jaar overleden.’’ Ze woonde op het laatst in een tehuis voor dementerenden. Ook de belevenissen daar vonden hun weg in een boek, De vergeetclub, waarin Niterink laat zien dat ook in verzorgingstehuizen nog genoeg te lachen valt.

Somberte en humor liggen bij haar in elkaars verlengde. ,,Ik kan zomaar dips hebben. Maar de eerste keer in Spanje kwam ik er na vier dagen achter dat ik al vier dagen niet depressief was geweest. Als ik loop, is het gewoon helemaal goed.’’

De poncho must go on
en andere afritsverhalen
Tosca Niterink
Podium: 175 p. – 2018
ISBN: 9789057599422