een voettocht langs rijn en donauLangs Rijn en Donau, Tussen wouden en water, Een onvoltooide reis

In 1933 vertrekt Patrick Leigh Fermor vanuit Hoek van Holland om een voettocht te maken naar Constantinopel. Het grootste deel van zijn reis, de tocht van Hoek van Holland naar Boedapest, beschrijft hij in
Langs Rijn en Donau en Tussen wouden en water. In Een voettocht langs Rijn en Donau verweeft hij anekdotes, geschiedenis en cultuur in het magistrale verslag van zijn wandelreis door het oude Europa. Hij schreef de eerste twee boeken eind jaren ‘70 als volwassen man die terugkeek op zijn wonderbaarlijke reis door Europa tussen twee wereldoorlogen. De boeken werden geroemd vanwege de gepolijste, zintuiglijke beschrijvingen, de nauwgezette reconstructie zoveel jaar na dato en de verdieping die alleen de afstand in tijd kan brengen.

een onvoltooide reis leigh fermorEen onvoltooide reis is het boek dat Leigh Fermor altijd nog wilde schrijven, maar helaas overleed hij voordat hij het boek kon afmaken. Dit is het laatste deel van de trilogie en begint waar Tussen wouden en water ophield; bij de IJzeren Poort, een kloofdal van de Donau bij de grens van Roemenië. Reisschrijver Colin Thubron en biograaf Artemis Cooper hebben zijn aantekeningen van deze laatste etappe bij elkaar gebracht en het verhaal af geschreven. Het resultaat is een indrukwekkende reis door Bulgarije en Roemenië naar de kusten van de Zwarte Zee.

Een onvoltooide reis
Atlas, 368 p. – 2014
ISBN 9789045026923

Langs Rijn en Donau / Tussen wouden en water
Patrick Leigh Fermor
Atlas, 559 p. – 2007
ISBN 9789045013206