tim voors alleenAlleen

Tim Voors beschrijft zijn voettocht over de Pacific Crest Trail van Mexico naar Canada. Tijdens zijn tocht door de bergen ondergaat Tim intense angst, ervaart hij dat pijn ook voldoening kan geven, leert hij te genieten van alleen-zijn en wordt het eindelijk leeg in zijn hoofd.

Hij ontwikkelt een hartstochtelijke romance met de wildernis, maakt nieuwe vrienden en moet zich constant aanpassen aan de onvoorspelbaarheid van het weer en de natuur. Tim Voors neemt je mee door de fysieke, mentale en spirituele fases van deze lange tocht door de wildernis. Klim in zijn rugzak en leer dat alleen-zijn je heel veel kan opleveren en een burn-out kan voorkomen.

Uit een interview van het FD uit maart 2017:
‘Het lastigste onderweg was het continue aanpassen, omdat je steeds het onbekende tegemoet treedt. Aanpassen aan andere mensen, aan alleen-zijn, aan de weersomstandigheden. Dat is soms zwaar. Ik overnachtte boven op de hoogste berg van Amerika, Mount Whitney, toen er onverwachts een grote bliksem- en sneeuwstorm overtrokken. Nooit in mijn leven voelde ik me zo kwetsbaar. Overgeleverd aan de natuur, weten dat je nergens kunt schuilen. Daarna ben ik een paar weken lang bang geweest. Speurde ik steeds de lucht af, naar mogelijke tekenen van noodweer. Maar uiteindelijk verdween die angst ook weer.

Iedereen die je onderweg tegenkomt, heeft dezelfde missie. Iedereen heeft een halfjaar vrij genomen van zijn leven, heeft gespaard en gewerkt en deze grote keuze gemaakt. Als je samen­ vijftig kilometer een berg op hebt gelopen en je zet aan het einde van de dag je tentje op en maakt een vuurtje, is er automatisch wederzijds­ respect. Ik heb vriendschappen voor het leven gesloten. Door de combinatie van het avontuur, de nieuwe ontmoetingen en de overweldigende natuur komen er ook allerlei hormonen vrij, adrenaline en endorfine, die bijna verslavend zijn. Zo’n tocht wandelen is een beetje alsof je verliefd bent, dezelfde rush.’

Alleen
Tim Voors
Fontaine: 248 p. – 2018
ISBN 9789059568839