img 0147We beginnen in de winterjassen aan de wandeling rond de oude veenpolder Demmerik, onder Vinkeveen.  Wat een vergissing, het is de eerste warme lentedag, de jassen moeten uit, en uit de rugzak bungelend vervoerd worden. Maar wat een heerlijk weer. We lopen over de oude spoordijk, waar vroeger de trein tussen Uithoorn en Nieuwersluis reed.

In 1950 al werd het personenvervoer gestaakt, in 1986 het goederenvervoer. Het stationsgebouw van Vinkeveen herinnert aan vervlogen dagen.

Catwalk

De dijk is een langgerekte catwalk waar vanaf je breed over de weilanden kunt uitkijken. Daar zijn meeuwen, ganzen, reigers (blauw en wit), en eenden druk met hun voorjaarsbezigheden. Bij Vinkeveen zijn we geschokt door de enorme kaalslag die daar heeft plaatsgevonden. De houtsingels zijn volledig verdwenen. Het blijkt om de eerste werkzaamheden voor ‘nieuwe natuur’ te zijn. Er moet nat hooiland komen, goed voor weidevogels. We hopen op de goede afloop, maar vooralsnog missen we het pittoreske laantje waar het ritselde van het leven.

Gelukkig is vervolg, een serie met knotwilgen afgezette smalle paadjes nog intact. De lente staat op springen: bomen in de knop, katjes in bloei en de signalering van het klein hoefblad, het ultieme bewijs dat de winter voorbij is.

De Grote SniepHazen

Hoewel de horeca bij Paviljoentoren De Grote Sniep een beetje buiten de route ligt, gaan we er wel heen. Het paadje ernaartoe is mooi en de taart en het uitzicht bij De Grote Sniep zijn niet te versmaden. We zien veel hazen in de weilanden. Sommigen zitten van de zon te genieten, anderen kiezen het hazenpad.

Het zou ideaal zijn om vanaf hier een paadje dwars door de weilanden naar de Gagelweg te hebben, maar dat is helaas (nog) niet het geval. Dus keren we op de schreden terug en gaan we via het asfalt naar de Gagelweg. Net voorbij B&B het Theepotje is er een mooi jaagpad langs de Bijleveld. De dag loopt teneinde, het strijklicht over de spiegelstille vaart is betoverend mooi.  In het laatste licht lopen we terug naar de auto, de temperatuur zakt snel, de jassen moeten toch nog even aan.                     

 Bijleveld

Demmerik
16 km
Knooppunten 37-56-42-54-43-44-45-46-65
Startpunt: Parkeerplaats bij Algemene begraafplaats Ronde Venen en busstation (lijnen 142 en174)
Rode stippellijn alternatief in broedseizoen (15-3 - 15-6)

kaartje Demmerik