wanderstab10 maart ' 17
Op de Pilgermesse in Hamburg, een markt met standjes over pelgrimstochten, liep ik tegen deze design-stok aan. Een stijlvolle wandelstok, verkrijgbaar in diverse houtsoorten en lengtes. De stok voelde heel fijn aan. Er zit een mooie duimrust op, hij is verbazend licht, ligt zijdezacht in de hand en veert een klein beetje mee.

De stok is samengesteld uit verschillende lagen, de middelste is neopreen, wat gelijk het lage gewicht verklaard. De stok is al onderscheiden diverse designprijzen en wordt geproduceerd in een sociale werkplaats. Dat maakt zo’n stok direct al sympathiek.

Rozenhout

De houtsoorten spraken ook tot de verbeelding: rozenhout, kersenhout, notenhout, esdoorn en larix. Alsof ik in een antiekwinkel met meubels stond, of in een pianowinkel tussen de klassiek vormgegeven metronooms aan het snuffelen was. Nee dus, het ging hier om de nederige wandelstok voor pelgrims.

Exclusief

Ik weet ook wel dat het maken van pelgrimstochten eigenlijk alleen in theorie maar nederig en sober is. Bij het geld dat aan een wandelbroek, een goede rugzak, een merino-wollen truitje of een paar nordic-walking-stokken besteed wordt, kijken we meestal ook niet op een tientje. Maar met een vanafprijs van EUR 189,-  wordt dit wel een heel exclusief stokje.

Pelgrimsstaf

En dat doet me dan toch terugverlangen naar de goeie oude pelgrimsstaf. Gewoon een tak uit het bos. Wil je ‘m op middeleeuwse lengte, dan is de staf net een paar cm langer dan je zelf bent. Zo ben ik ooit begonnen op mijn trektochten door Europa. Iedere tocht een andere stok, opgezocht op de eerste of tweede dag, waar ik me enorm aan ging hechten, maar toch weer achterliet als ik weer naar huis reisde. Pas veel later kwamen de nordic-walking-stokken in zwang en daar ben ik uiteindelijk ook op overgestapt, nadat ik me er eerst jaren alleen in schampere bewoordingen over uitliet. Maar zo’n Wanderstab, dat wordt me toch te gek. Zeg ik nu.
www.gemse-shop.net/