Ankeveen1Vandaag is het verkiezingsdag. Maar voor de gang naar de stembus, maak ik met Monique een gang naar de Ankeveense plassen. Het is weer een prachtige lentedag. We rijden naar het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten in ’s Gravenland en beginnen daar aan het rondje, of eigenlijk de rechthoek die Natuurmonumenten heeft uitgezet.

Katjes en propjes

We kunnen vrijwel direct de drukke wegen achter ons laten en dwars door een weiland naar de kades in de plassen lopen. Het water is staalblauw, het riet is goudgeel, de watervogels lijken een zonnig humeurtje te hebben. Het is heerlijk wandelen tussen de plassen. De bloemetjes van het speenkruid staan wagenwijd open, aan de zwarte els hangen mannelijke katjes en vrouwelijke propjes.

Ankeveen2Uitkijkend over de veenplassen bespreken we de verkiezingen. Monique heeft al gestemd. Ik, een meestal zwevende keizer, ben pas een paar dagen geland. We vervolgen onze rechthoek en willen bij Ankeveen op een zonnig terras wat gaan drinken, maar helaas, ondanks de open deur is de zaak gesloten. Een groepje vrouwen in paarse jurken met rode hoeden op het grijze haar heeft de ruimte voor zichzelf gereserveerd.  We zijgen evenzogoed neer op het lege terras en nuttigen onze eigen consumpties.

Redhatters

Ik heb wel vaker van dit soort groepjes gespot en vraag me hardop met welk fenomeen we te maken hebben. Monique vraagt het een paar paars gejurkte vrouwen die net vertrekken.
‘Wij zijn een chapter van de Redhatters’, antwoordt er een. ‘Wij zijn 50-plus vrouwen die alleen maar leuke dingen doen met elkaar. Vandaag hadden wij een workshop luxe hapjes maken.’ Voor mij is het begrip chapter onlosmakelijk verbonden met dubieuze motorclubs, maar dat is dus niet terecht. Internet leert mij dat de Redhatters uit de VS komen. Een beweging van 50-plus vrouwen die alleen maar leuke dingen doen in een paarse jurk met een rode hoed op.
Niet meer en niet minder, precies dat.

Rode potlood

Wij maken onze wandeling af langs een paar mooie buitens van rijke Amsterdammers uit de Gouden Eeuw en rijden dan terug naar het Amsterdam van nu. Vanwege een ongeluk is de hele ring roodgekleurd op het informatiebord langs de snelweg. Een monumentaal verkeersinfarct. We kruipen naar huis. Gelukkig nog ruim op tijd voor het stemmen. Ik kleur een vakje rood, waarbij ik  niet stem voor veel grijs asfalt, maar voor veel groen om in te kunnen wandelen, desnoods met een rode hoed op.

ankeveen kaartAnkeveense plassen
11 km
Startplaats: Bezoekerscentrum 's Gravenland