stompe torenTussen de razende A9 en de altijd drukke N200 ligt een fijn klein stukje oud land. Een oude strandwal met de stompe toren van Spaarnwoude als herkenningspunt. Een gebiedje waar je je in vroeger tijden kunt wanen, tenminste als je oogkleppen stevig ophoudt.

Haarlemmerweg

Het relatief nieuwe station Haarlem Spaarnwoude is een goed te bereiken beginpunt.Niet schrikken van het enorme Zweedse woonwarenhuis, maar direct langs de trits van transportwegen die er als een historisch overzicht van vervoersmogelijkheden bijliggen. De Haarlemmertrekvaart bood vanaf 1632 de snelste verbinding tussen Amsterdam en Haarlem. Wanneer je stilstaat bij het feit dat de Haarlemmerweg zijn leven begon als jaagpad voor de trekvaart, besef je eens temeer dat de tijd niet heeft stilgestaan. Vanaf 1839 nam het spoor de snelle verbindingsfunctie goeddeels waar en over de lap asfalt die daar nu naast ligt rijden sinds de Tweede Wereldoorlog steeds meer auto’s.

Grutto's

GruttoMaar Maddy en ik nemen de voortestamentische benenwagen en lopen over het fietspad daar weer naast ligt , over de houten brug over de Binnenliede, die je altijd vanuit de trein ziet en slaan linksaf naar Haarlemmerliede. Het is mooi helder lenteweer, voorzien van een vrij fris windje. Het gedruis van het verkeer verdwijnt naar de achtergrond en we mogen het kerkepad op dwars door weilanden. De weidevogels zijn druk in de weer met hun lenteactiviteiten. De kieviten scheren over ons heen. We zien ook veel grutto’s! Maddy doneert aan de Vogelbescherming en meent dan ook dat zij het eerste recht op de verrekijker heeft, die grutto’s zijn namelijk mede mogelijk gemaakt door haar giften. En zo is het maar net. Er is hier een actief beleid met bescherming tot de weidevogels lezen we op de bordjes op de hekken. Dat levert dus duidelijk resultaten op.

Stompe torenkievitsbloem

Bij de stompe toren van Spaarnwoude zoeken we een plekje aan de luwe kant en genieten van het uitzicht over de weilanden. Het lieve kerkje ligt op de oude strandwal een stukje boven de rest van land. Het kerkje begon zijn lange geschiedenis als in de dertiende eeuw, maar misschien is het nog opmerkelijker dat er al sinds 1880 geen reguliere diensten meer worden gehouden. Het is nu een plek voor concerten en tentoonstellingen. Aan onze voeten het graf van Gisèle d'Ailly-van Waterschoot van der Gracht. De Amsterdamse kunstenares en verzetsheldin die 100 jaar werd en in 2013 hier naast haar man, een burgemeester van Amsterdam werd begraven. Een heel exclusief droog plekje voor en vrouw met een bijzonder natte achternaam.

Kievitsbloem

Wij vervolgen onze tocht en zien naast meer grutto’s, hazen en een paar fazanten ook een Kievitsbloem! Misschien wel een van mijn lievelingsbloemen om in het wild te spotten. Je raakt niet uitgekeken op die tulpachtige bloem met zijn schaakbordpatroon. Heb gelezen dat ze als het ware de panda onder de bloemen zijn: heel kwetsbaar, en heel snel verstoord in de verspreiding.

img 1999Een mooi paadje langs het water met de klinkende naam Mooie Nel, brengt ons terug bij het station en de drukte en vinexbouw . We zijn weer terug in 2017.

Lieveldenroute
Ca 12 km.
Startplaats: station Haarlem Spaarnwoude