tiengemeten 4Hemelvaartsweekend. In een weekend met diverse uitstapjes is Tiengemeten opgenomen. Een eilandje onder de Hoeksche Waard, dat sinds 2006 is teruggegeven aan de natuur. We waren er al lange tijd nieuwsgierig naar, maar het kwam er nooit van. Nu dus wel, op een schroeihete dag. Niet de beste omstandigheden voor een vrijwel boomloze omgeving.

Veerooster

We laten de auto achter op de schaduwloze parkeerplaats bij het pontje. Het pontje is wat verlaat omdat, zo horen we, er een meisje door de brandweer ontzet moest worden uit een veerooster. Ze was met haar been klem komen te zitten tussen de spijlen. Er moest zwaar gereedschap aan te pas komen om haar te bevrijden. De ambulance staat al klaar om haar op te vangen. Het blijkt allemaal in zo verre mee te vallen dat ze na een onderzoek weer mee terug kan naar het eiland. Ze heeft een behoorlijk opgezette knie, is wat beduusd en schuifelt onzeker naar een zitplaats. Ze krijgt van iedereen begripvolle en meelevende blikken. Het nieuws ging als een lopend vuurtje langs alle bezoekers en opvarenden.

Ingepolderde zandbank

Binnen een paar minuten zijn we aan de overkant en op Tiengemeten. Een ingepolderde zandbank die zijn naam ontleende aan een oude oppervlaktemaat, een gemet is een halve hectare. Tot 2006 was dit landbouwgebied, eerst voor vlas, meekrap en riet, later kwam de aardappelteelt. Bij de plannen voor de ecologische hoofdstructuur werd Tiengemeten aangewezen om unieke deltanatuur te maken, de boeren zijn naar verluid op vrijwillige basis naar het vaste land verhuisd. Natuurmonumenten houdt het cultuurlandschap deels in ere, maar gaf de natuur de ruimte door een dijk door te steken en een getijdegebied en moeraslandschap te creëren. Goed voor een diversiteit aan vogels en planten.

Eilandgevoel

Zodra we voet op het eiland zetten verandert de sfeer. Een heerlijk eilandgevoel komt over ons. We zijn direct een beetje buiten de wereld, weg van het gedruis en beslommeringen. Geen auto’s, alleen de wind en de vogels. Voor we aan de wandeling beginnen eten we eerst een broodje in een tot horeca verbouwde boerderij. Het geblesseerde meisje zit er ook met haar familie. Ze mag een groot ijsje en krijgt van de bediening extra chocoladesaus, zoveel als ze wil.


tiengemeten 3

 

Wij vullen de waterflessen nog eens bij en beginnen aan een overzichtelijk rondje van 10 km. We knopen de gele en rode route aan elkaar. Het is erg warm, maar een briesje maakt het houdbaar. We lopen over een grasdijk in westelijke richting. Het is prachtig. Witte zeilen op het Haringvliet, wuivend gras en ruim zicht over het moeras vol watervogels. Bij een groepje populieren rond een oude aardappelschuur zoeken we even de verkoelende schaduw op. We kijken uit over de kreek waar Schotse hooglanders tot hun buik in het water staan, wat een Afrikaanse aanblik geeft. De populieren ruischen op Oud-Hollandse wijze. Maddy vindt dit het ultieme troost gevende geluid. Een groepje jongeren is met vlindernetjes in de weer. We informeren naar hun bezigheden: ze zijn de honingbijen aan het inventariseren. Nu zien we de bijen ook. Ze hebben nesten in de populieren en vliegen af en aan.


tiengemeten 2

Verkoeling

Wij vervolgen de wandeling langs de kreek en de hooglanders en weten de oostpunt te halen, maar zijn behoorlijk verhit. Gelukkig is er horeca in de Herberg. En frisdrank en boerenijs. Wanneer we weer bijgetrokken zijn lopen we over de grasdijk terug. We lopen nu door het oude landbouwgebied. Machtige populieren, akkers, boerderijen links van ons, het water rechts. Prachtig in het heldere licht. Er komen wat wolken aangewaaid. Aanvankelijk heerlijke verkoeling, maar even later loopt de temperatuur zover terug dat je weer bijna naar een vestje gaat verlangen. En nu net vandaag heb ik niets extra’s meegenomen omdat alle weermannen- en vrouwen een snikhete dag voorspelden. Als we tegen zessen de pont terug nemen is het 10 graden koeler en voelt het in mijn dunne bloesje bepaald fris aan op het water. Maar gelukkig daar is de auto die lekker de hele dag heeft staan stoven onder de koperen ploert.

We komen hier trouwens zeker terug en dan met een overnachting. Want de stilte en de sterrenhemel die je dan kunt ervaren lijkt ons fantastisch.

tiengemeten kaartTiengemeten
10 km
combinatie van gele en rode route (gemarkeerd)
Startpunt: bezoekerscentrum bij de pont