coverDe ogen van de muskusos

In 2016 trof ik Paul de Marez op de fiets- en wandelbeurs in Antwerpen. Ik stond daar in het pelgrimspaviljoen waar wandelaars met ervaring op bepaalde pelgrimsroutes andere wandelaars informeren. Ik stond daar natuurlijk voor het Olavspad. Paul vertelde me dat hij voornemens was een tocht te ondernemen vanuit zijn woonplaats in België naar Trondheim. In één ruk. Voorwaar een respect afdwingende monstertocht.

Het volgende jaar trof ik hem opnieuw op de Fiets- en wandelbeurs en had hij de tocht volbracht. Hij vertelde hoe fijn hij het had gehad onderweg en indrukwekkend de hele onderneming was geweest en dat hij er een boek over wilde schrijven.

En dit jaar is het boek dan ook verschenen. De ogen van de Muskusos.

Het is een welkome aanwinst. Zeker niet alleen omdat er nog weinig ervaringsverhalen over de pelgrimstocht naar noorden in druk zijn verschenen. Ook omdat het goed geschreven verslag is van zowel de fysieke als de innerlijke reis.

Paul de Marez ging op weg als een klassieke pelgrim. Natuurlijk voor het avontuur en het los zijn van het gewone leven, maar ook om zijn relatie met God uit te onderzoeken en uit te diepen. In poëtische taal vertelt hij van zijn intermenselijke en spirituele ontmoetingen. Zijn route door België, Duitsland, Denemarken en Noorwegen is daarbij goed te volgen. Het boek leest zoals ik Paul heb ervaren: in een rustig wandeltempo deelt hij zijn weloverwogen en afgeronde gedachten over mens, natuur en religie.

Wanneer je net als ik best veel reisverhalen van pelgrims hebt gelezen, weet je dat er veel kaf tussen het koren zit. De ogen van de muskusos is koren.

Flaptekst:

In zijn debuut 'De ogen van de muskusos' neemt Paul De Marez zijn lezers mee op een fascinerende reis. Met stok en rugzak trekt hij er maandenlang op uit, met onderweg een aandachtig oog voor de zin der dingen. Soms wordt hij wakker tussen zachte lakens van inspirerende engelen, dan weer in een oude gevangeniscel of een devoot kloosterbed. Er zijn de ontmoetingen met kunstenaars en daklozen, de ritueel geofferde veenman, de gedreven nerd en de oude schriele schepper. Er zijn de overgave aan de weg zelf en de verstillende momenten, alleen in de natuur.

Zijn spirituele voettocht brengt hem over kleine paadjes, langs rivieren en gebergten, van de sarcofaag van Broeder Isidoor in Kortrijk naar een verdwenen graf in het Hoge Noorden. Op zoek naar de vele gezichten van 'het God'. Al stappend laat de ziel zich horen en op de ruige hoogvlakte in het Hoge Noorden valt de puzzel in elkaar. Paul De Marez (°1950) heeft een professionele loopbaan in de Kortrijkse cultuursector achter de rug en is een gedreven pelgrim (Compostela, Rome, Istanbul, Trondheim). Elke pelgrimstocht gaat voor hem over het ervaren van betekenis op het ritme van de voeten.

De ogen van de muskusos
Paul de Marez
Beerfcake publishing 250 p. - 2018
ISBN: 9789491144875