Roman op een bestaande wandelreis539x840

Vier vrouwen schrijven zich in voor een wandelvakantie in Italië. Onder leiding van de Italiaanse gids Vincenzo lopen ze door het ruige binnenland van Sicilië. De vrouwen hebben allemaal zo hun eigen motieven om deel te nemen aan de wandeltocht, allemaal ontvluchten ze het leven thuis.

Lukt het ze om zich te ontdoen van de ballast uit het verleden en hun verwachtingen voor de toekomst bij te stellen? Avontuur, botsende karakters, geheimen, ontluikende vriendschappen, diepe gesprekken en vele kilometers wandelen. Het wordt hoe dan ook een tocht die ze niet snel zullen vergeten. (Flaptekst).

Op Vrije Voeten: Dit boek is eigenlijk het best te omschrijven als een wandelvariant van Zadelpijn, de bestseller van het schrijversduo Liza van Sambeek uit 2003 (die inmiddels haar 49ste druk heeft beleefd!). In Zadelpijn maakt een groepje vriendinnen van rond de vijftig een fietsreis door Frankrijk, waarbij de onderlinge verhoudingen onder druk komen te staan.

In Vier wandelaars… maakt een groepje vrouwen van rond de veertig een fysiek uitdagende reis. Onderweg worstelen alle deelneemsters zo met hun eigen problemen, en in de snelkookpan van de wandeltocht volgen ook conflicten met elkaar. Lot is een crisismanager die gewend is iedereen op de been te houden, maar worstelt nu met het overspel van haar man. Hannah is een therapeut die een tuchtzaak aan haar broek krijgt, Joy is een actrice die niet wil erkennen dat haar carrière voorbij is en Bibi (de Benjamin van het stel) is ernstig ziek.

Het schrijverskwartet heeft de wandeling daadwerkelijk gemaakt. Het idee kwam van Elle van Rijn en zij nam Roos Schlikker, Femmetje de Wind en Marion Pauw mee. Het is de bestaande SNP-wandelreis Magna via Francigena op Sicilië. Niet te verwarren overigens met de Via Francigena van Canterbury naar Rome. Via Francigena betekent eigenlijk niet meer dan ‘de weg der Franken’ en in Sicilië was dit een ooit een belangrijke handelsroute.

webkaart 312270 via francigena sicilie

Uit de diverse interviews in de media blijkt dat de auteurs bepaald hebben afgezien op de reis. Het was warm, het landschap was droog en uitgeput na de hete zomer, de dorpjes waren vrij verlaten en de wandeldagen waren best pittig (20+ km per dag). Volgens de SNP is deze tocht dan ook relatief zwaar met weinig comfort.

Het boek is in ieder geval onderhoudend en af en toe zie je de hilarische scenes uit de (potentiële) verfilming al voor je, maar tegelijkertijd is het ook best voorspelbaar. Vier problemen, een louterende tocht en vier oplossingen. Hier en daar lijkt het aan elkaar lassen van de afzonderlijke stukken van de vier auteurs wat geforceerd. De gidsrol van de Siciliaan in het verhaal, is behalve wat couleur locale en een kapstok om uitleg aan op te hangen, vrij overbodig.

Vier wandelaars en een Siciliaan
Marion Pauw, Femmetje de Wind, Elle van Rijn, Roos Schlikker
House of books : 320 p. – 2022
ISBN 9789044363340