hoe wegen wandelaars vinden franco michieliHoe wegen wandelaars vinden

In 1998 begon Franco Michieli lange tochten te maken zonder kaart en gps, zoals onze voorouders deden - en zoals dieren doen. Met al die hulpmiddelen - vooral die van tegenwoordig met GPS, satelliet en wat niet meer - zijn we iets kwijtgeraakt, betoogt hij.

Om ons weer onderdeel van de natuur te voelen en werkelijk het landschap om ons heen te zien en te ontdekken, moeten we kunnen verdwalen. Ons laten leiden door het landschap om ons heen, de bomen, de bergen, de sterren en de zon en geen slaaf zijn van de route die onze navigatie-instrumenten ons opleggen. Zo kunnen we bij toeval op iets nieuws stuiten dat we anders nooit zouden hebben ontdekt.

In Hoe wegen wandelaars vinden onderzoekt Michieli niet alleen hoe we de natuurlijke oriëntatievaardigheden van onze voorouders weer kunnen aanboren, hij beschrijft ook de vreugde van deze buitengewone ervaring die onze blik op de wereld verandert. (flaptekst)

Aantekening: Deze zeer ervaren Italiaan maakt lange tochten door gebieden in IJsland, de Alpen, Noorwegen en dergelijke. De aanbevelingen om zonder kaart op GPS op pad te gaan, gelieve meer overdrachtelijk dan letterlijk te nemen….

Hoe wegen wandelaars vinden
Het plezier van verdwalen
Franco Michieli
Wereldbibliotheek  : 112 p. – 2022
ISBN 9789028452107