In de geest van Maarten en Nicolien
Het was via de pen van J.J. Voskuil dat Maarten en Nicolien begin jaren zestig de literatuur binnenwandelden. In het Amsterdamse universum van de schrijver was het op dat moment 1947. Tot in het jaar 1989 waren zij te volgen in de romans Bij nader inzien en Het Bureau. Drieëndertig jaar later wandelen Maarten en Nicolien steeds.
Nu in de verlengde tijd die hen door Wim Huijser is gegeven. Waar Maarten en Nicolien precies wonen en hoe oud ze zijn is niet meer zo duidelijk. De vraag is of ze inmiddels niet Voskuils verbeelding zijn ontgroeid. Hoewel ze zich in veel zaken nog zeer principieel opstellen, dwingt ‘de vooruitgang’ steeds vaker tot water bij de wijn. Wel reizen ze nog uitsluitend per openbaar vervoer en zijn ze geabonneerd op De Groene Amsterdammer. Ook beschikken ze over een laptop en één smartphone. Maar die maken het leven er niet heel veel makkelijker op.
‘Niemand kan Voskuil evenaren, maar de personages met blijk van kennis en gevoel voor understatement verder laten wandelen is ook een kunst.’
– NRC
‘Wim Huijser schrijft geheel in de geest van Voskuil en treft precies de juiste toon.’
– de Volkskrant
‘Voskuil is uit de tijd gewandeld, maar Maarten en Nicolien zijn opgestaan om verder te gaan.’
– willemswonderlijkewandelingen.nl
Aan de wandel
Wim Huijser
Noordboek : 200 p. - 2022
ISBN 9789056159252
Op Pieterpad
Maarten en Nicolien, de twee literaire karakters die in de jaren zestig via het werk van J.J. Voskuil de Nederlandse literatuur binnenwandelden, zijn het lopen nog niet verleerd. Sterker nog, naarmate ze over meer vrije tijd beschikken, trekken ze er steeds vaker te voet opuit. Terloops kibbelend of mijmerend kiezen ze vooral hun eigen route, het liefst weg van de gebaande paden. Ondanks hun principiële stellingname zijn ze uiteindelijk ook kinderen van hun tijd. In Aan de wandel (2022) doorkruisen ze het ganse land, dit keer gaan ze Op Pieterpad.
Met de routegids in de hand vertrekken ze vanuit Pieterburen, ontspannen, maar tegelijk een beetje opgewonden. Het Pieterpad voert over de kleinste wegen en paden en is als het leven zelf. De tocht is geplaveid met gevoelige pijnpunten, verrassende ontmoetingen en diepe overpeinzingen. Eenmaal in het Achterhoekse Vorden blijken Maarten en Nicolien het over één ding eens te zijn: halverwege zijn ze nog op minder dan de helft.
Op Pieterpad
Wim Huijser & Maaike Alma
Noordboek : 240 p. - 2023
ISBN 9789464710236
Het genootschap
Maarten ontvangt een verzoek om als alter ego van de beroemde schrijver het erelidmaatschap van het J.J. Voskuil Genootschap te aanvaarden. Wanneer rond diezelfde tijd ook nog het eerste deel van Voskuils dagboeken verschijnt, worden hij en Nicolien ongewild meegesleurd in een maalstroom van herinneringen aan de literaire karakters van hun oude vriendenclub. Hoewel slechts een enkeling daarvan nog hun pad kruist, hebben ze hun voortbestaan uitsluitend nog te danken aan de verbeeldingskracht van de lezers.
Ondertussen weet ook het bestuur van het Genootschap de aandacht voor zowel de romanfiguren als hun schepper levend te houden, zonder daarbij hun persoonlijke drijfveren uit het oog te verliezen. Echter, wat in vriendschap lijkt te zijn ontsproten, krijgt echter al gauw te lijden onder naijver en verraad.
Het genootschap
een modern feuilleton
Wim Huyser
Noordboek : 296 p. - 2024
ISBN 9789464710830
De wandelavonturen van Maarten en Nicolien
Tot zo’n vijfendertig jaar geleden wandelden Maarten en Nicolien, als alterego’s van de auteur en zijn vrouw louter in het oeuvre van J.J. Voskuil. De vraag ‘Had je nog willen wandelen’ vormde geregeld de inleiding tot een wandelbelevenis in de stad of een vlucht naar buiten.
In Aan de wandel (2022) ging Wim Huijser een hachelijk avontuur aan door beide literaire helden voort te laten leven. Terloops kibbelend en mijmerend zochten ze vooral hun eigen weg in een nieuwe tijd. Een jaar later pakten zij een groter wandelavontuur aan.
In Op Pieterpad (2023) beleefden Maarten en Nicolien vanuit Pieterburen een tocht die geplaveid is met gevoelige pijnpunten, verrassende ontmoetingen en diepe overpeinzingen. In De wandelavonturen van Maarten en Nicolien komen deze bijna tweehonderd verhalen samen, met als toegift ‘De troostwandeling’.
De wandelavonturen van Maarten en Nicolien
Wim Huyser
Noordboek : 440 p. 2024
ISBN 9789464713053
Wim Huijser (1960) schrijft op het snijvlak van geschiedenis, literatuur en landschap. Hij is auteur, samensteller en bloemlezer van ruim zestig titels en daarbij biograaf van schrijver-dichter C. Buddingh’. Wandelen is voor hem een vanzelfsprekende manier om zijn onderwerpen te verkennen. Met routemaker Rob Wolfs maakte hij een zestal wandelgidsen. In 2021 stelde hij uit het oeuvre van J.J. Voskuil de bloemlezing Had je nog willen wandelen? samen. Aan de wandel is zijn fictie-debuut.