had je nog willen wandelenHad je nog willen wandelen?

Nergens wordt zoveel gewandeld als in het werk van J.J. Voskuil (1926–2008). Vanaf de jaren vijftig maakte de schrijver met zijn vrouw Lousje jaarlijkse wandeltochten in voornamelijk Frankrijk, en het liefst in de Auvergne. Van iedere vakantie werd een uitvoerig dagboek bijgehouden dat later werd gebundeld onder de titels Terloops, Buiten schot en Gaandeweg.

Maar ook in de romans Bij nader inzien (1963) en Het Bureau (1996-2000) laat Voskuil zijn alter ego Maarten Koning veelvuldig wandelen. Eind jaren vijftig beginnen de dagelijkse wandelingen naar en van zijn werk aan het Instituut voor Dialectologie, Volks- en Naamkunde. Tussen de middag maakt Maarten meestal een wandeling over de grachten of een ‘ommetje’ naar de Amstel. Er wordt ook geregeld ‘buiten’ gewandeld: op weg naar de ‘Boerenhuisclub’ door het Arnhemse Sonsbeekpark, na een vergadering van de Zeemuseumcommissie over de dijk van Enkhuizen naar Hoorn. In de weekends trekken Maarten en Nicolien er samen op uit. Voor Maarten is het vaak een vlucht naar buiten. Pas op afstand van het Bureau en andere mensen vindt hij geheel zichzelf en voelt hij zich bevrijd. Had je nog willen wandelen? - een bloemlezing met de mooiste wandelfragmenten uit Bij nader inzien en Het Bureau - is een feest der herkenning voor Voskuillezers van het eerste uur en voor anderen een ideale kennismaking met zijn werk. Het werd samengesteld en ingeleid door Wim Huijser.

Uit de recensie van Kerster Freriks (NRC):
Samensteller Wim Huijser, zelf wandelaar, maakte een keuze uit genoemde romans, goed voor zevenhonderd bladzijden die de periode bestrijken tussen 1946-1989. Hierin is hij uitstekend geslaagd. Voskuil en zijn tochtgenoten – zijn vrouw, vrienden, kennissen – doorkruisen Amsterdam en Den Haag, lopen naar Purmerend en langs het IJsselmeer bij Durgerdam. Geen spectaculaire plekken, maar dat is schijn: Voskuil maakt van een simpel landweggetje of dorpspad een sensatie.

Dit wandelboek is even atypisch als intrigerend: het druist op briljante wijze in tegen de huidige wandelkoorts. Nergens rept Voskuil over wandelen als gezondheidselixer voor geest en lichaam. Wat hem drijft is tijdloos zijn, ontspannen om zich heen kijken en vooral scherp waarnemen en alles noteren. Routes staan er niet in, het is allereerst een wandelleesboek. Maar dankzij Voskuils topografische kennis en de nauwgezetheid waarmee hij plaats- en straatnamen benoemt, is het alsof je met hem meeloopt. 

Had je nog willen wandelen?
Mieterse wandelingen met Maarten Koning
Samengesteld door Wim Huijser
Van Oorschot: 336 p. – 2021
ISBN 9789028211148