97x155Caminothriller

Thrillerschrijver Wim Bax, die in 2022 debuteerde met Hou het stil, gaat nu ook die kant op. In het eerste hoofdstuk van Verloren pelgrim wordt een Amerikaanse priester dood gevonden in het kerkje van La Faba, een dorpje in de buurt van Santiago de Compostela.

Zijn keel is doorgesneden. De laatste die hem levend gezien heeft is ene Johan ­Ordelman, een Nederlandse pelgrim die al een tijdje met hem opliep; een vreemde grote man met rossige baard, ogend als een van de discipelen van Jezus Christus.

Nader onderzoek toont aan dat deze Johan al zo’n twee jaar ronddoolt op de ­pelgrimsroute en al drie keer eerder in de buurt verkeerde van wandelaars die zelfmoord pleegden of verdwenen. De man wordt opgepakt en verhoord, maar moet wegens gebrek aan bewijs weer worden vrijgelaten. Ondertussen is psychiatrisch verpleger Bruno Mena Solano, een man belast met de opvang van verwarde pelgrims, bij de zaak betrokken geraakt. Bruno is hulpverlener maar staat geestelijk zelf ook niet zo stevig in de schoenen, zo zal rap blijken.

Wim Bax is een goed verteller en spint een geloofwaardige, spannende intrige rond het aan de werkelijkheid ontleende fenomeen van de ronddolende ‘verloren pelgrim’. Dat de Camino niet altijd geeft maar soms ook neemt, is iets om onderweg nog wat dieper over na te denken.  (uit recensie Trouw)

De Verloren pelgrim
Wim Bax
Volt – 356 p. - 2023
ISBN 9789021424606