les randonneursSpeelfilm op de GR 20

Vijf mannen en vrouwen uit Parijs gaan een trektocht maken door de ruige bergen van Corsica (GR 20). Op die tocht blijkt dat ze behalve hun rugzak en hun tentje weinig met elkaar gemeen hebben.

Onenigheden zijn schering en inslag. Eric (Poelvoorde) is de gids. Cora (Viard) een would-be toneelactrice zonder succes heeft last van haar voeten; Geraldine (Pailhas) heeft slechts oog voor de gids, terwijl Mathieu (Elbaz) een gewiekste vent blijkt te zijn en Louis (Harel) een verschrikkelijke kankeraar. Er zijn tijdens hun lange mars zowel hele grappige voorvallen als nare ruzies. Door middel van bespiegelingen over het verleden wordt de beproeving van de waarheid levendig gehouden tot op het punt dat Géraldine steun zoekt bij Eric, en Cora aarzelt tussen Mathieu en Louis.

Een vreemde komedie, waarin het flinterdunne verhaaltje heen en weer slingert tussen de verveling en vervelende jeugdherinneringen, afgewisseld met af en toe een korte, vlotte kwinkslag. Het weinig originele scenario van Eric Assous, Philippe Harel en Nelly Ryher maakt meteen duidelijk dat het om een confrontatie van stereotype personages met tegenovergestelde karakters gaat; de alledaagse dialogen gecombineerd met het camerawerk van Gilles Henry dat goed genoeg is voor een tv-reportage, verheffen deze rolprent nauwelijks tot een gebeurtenis van niveau (VPRO.nl/Cinema)

Les randonneurs
Philippe Harel
1997
IMDb 5,9