Tv-serie over de GR 129

dwars door belgieArnout Hauben, die eerder op de Nederlandse televisie te zien was met zijn programma Rond de Noordzee, maakte een serie over de 500 km lange GR dwars door België.

Toen België in de zomer van 2020 uit de lockdown van de eerste coronagolf kwam, besloot Hauben met zijn team, een reis te maken door zijn eigen land. Hij koos voor de GR 129, een langeafstandspad over de hele breedte van zijn vaderland. Het Belgische Pieterpad als het ware.

4 afleveringen

In vier afleveringen loopt hij van Brugge in het noordwesten naar Aarlen in het zuidoosten. Het is een zonnige zomer en iedereen is blij om weer naar buiten te komen en een praatje te maken. Door zijn Bekende Vlamingschap kan hij op veel gastvrijheid rekenen. Hauben heeft een talent voor de spontane ontmoeting en het prettige gesprek. Hij stelt zich neutraal en ontvankelijk op waardoor mensen snel meer van zichzelf laten zien.

gr129

Taalgrens

Dat de taalgrens nog steeds een harde grens in België wordt ook in dit programma duidelijk. In Wallonië is hij geen Bekende Vlaming, waardoor hij als een gewone sterveling wordt benaderd. Zelf omschreef hij de overgang als ‘door een glazen muur lopen’. De taalgrens laat zich ook kennen in de routegidsen van de GR 129. Het deel door Vlaanderen is in het Nederlands, de delen door Wallonië zijn in het Frans

Hauben heeft duidelijk het wandelhart op de juiste plaats wanneer hij in de eerste aflevering zegt dat wandelen de beste manier is om te reizen. Het is het juiste tempo om alle indrukken te verwerken en de wereld om je heen werkelijk te zien.

In de eerste aflevering lijkt de GR 129 zelf nog niet door het alleraantrekkelijkste landschap te lopen, hoewel er al veel dorps- en stedenschoon te bespeuren is. Goede kans dat het steeds mooier wordt naar mate de Ardennen naderen. De serie wordt uitgezonden tussen 28 en 31 december 2020 op NPO 2. En er is ook een boek bij de serie verschenen.