17965Road thriller een GR

In de Vlaamse psychologische roadthriller GR5 besluit een vriendengroep van twintigers om zich aan de wandelroute van Hoek van Holland naar Nice te wagen. Hun vriendin Lisa verdween vijf jaar geleden spoorloos toen ze in haar eentje deze tocht maakte. Het is nog altijd volstrekt onduidelijk wat er met haar is gebeurd.

Is ze onderweg verongelukt? Is ze ergens van de weg geplukt door iemand met kwade bedoelingen? De politie houdt het op zelfmoord, maar daar weigeren vrienden en familie zich bij neer te leggen.

Ze besluiten dezelfde route afleggen als eerbetoon aan Lisa én als verkapte ontsnapping aan het dagelijks leven. De herinnering aan Lisa moet levend worden gehouden, maar ondertussen worstelen de twintigers ook met schuldgevoelens, eenzaamheid en lichamelijke klachten. Daarnaast hopen de vrienden een antwoord te vinden op die ene overkoepelende vraag: wat is er precies met Lisa gebeurd, vijf jaar geleden? 

De vrienden hopen tijdens de wandeltocht ook weer dichter tot elkaar te komen, maar de onderlinge sfeer raakt al snel bedrukt wanneer Lisa’s vader zich op het laatste moment bij het gezelschap voegt. En om het allemaal nog wat complexer te maken, draait een van de personages tijdens de wandeling ook nog een documentaire over de verdwijning (‘Looking for Lisa’). Het leidt onvermijdelijk tot spanningen, zeker omdat er onderweg sowieso weinig privacy is, en de last van het verleden voortdurend voelbaar is.

De GR5 vormt in ieder geval een meer dan verdienstelijk decor. De serie werd grotendeels chronologisch opgenomen en daardoor volledig op locatie gefilmd. De crew filmde op zo’n vijftig verschillende locaties in Europa, en dat is te merken: GR5 werkt prima als spannende dramaserie, maar de meest intrigerende hoofdrolspeler is toch echt de route zelf. Het levert schitterende beelden op. (Bron: VPRO-Cinema).

Het wandelen met volle bepakking ziet er erg overtuigend uit, omdat de rugzakken daadwerkelijk 20 kilo wogen en ook de afwisseling tussen goed en slecht weer wordt overtuigend in beeld gebracht. De serie blijft spannend tot op het laatste moment. Tegelijkertijd moet je er niet aan denken om dit soort verwikkelingen allemaal mee te maken tijdens het wandelen van zo’n uitdagende tocht als de GR5. Aan de route zelf heb je over het algemeen al meer dan genoeg te verhapstukken.

De tv-serie bestaat uit 8 afleveringen en werd in het voorjaar van 2020 uitgezonden op de Vlaamse zender Eén

GR5
Jan Matthys
2020
IMDb: 6,4