grootsheid van het alDe grootsheid van het al

Raoul de Jong (1984; danser en schrijver) reist vaak met trein of vliegtuig van Rotterdam naar zijn vriend in Parijs of moeder in Marseille. Hij vraagt zich af hoe deze reis zo 'ondigitaal' mogelijk en op menskracht, te voet, zal zijn. Na het overlijden van zijn hond Puck besluit hij begin juli 2012 onvoorbereid en ongetraind letterlijk als padvinder te voet naar Marseille te gaan. De Jong krijgt de gelegenheid gedurende zijn reis in een column op de NRC website zijn belevenissen te publiceren.

Dit boek is de papieren versie van dat blog. Kundig beschrijft De Jong zijn ervaringen, overpeinzingen en ontmoetingen tijdens deze voetreis, die overigens deels een fietsreis wordt. Op het blog zijn foto's en tekst belangrijk, in het boek zijn veel tekeningen als tekstillustraties opgenomen. De mooi uitgegeven paperback heeft een padvinderachtige retro-uitstraling, en is geschreven in heldere en verzorgde taal. Een eigenwijs reisverslag met inhoud.

Flaptekst:
‘Nu ga ik in jouw naam alles doen wat wij samen niet meer kunnen,’ beloofde Raoul de Jong aan zijn hond Puck, tijdens Pucks begrafenis. Maar negen maanden later beseft Raoul dat hij in plaats daarvan alleen maar achter zijn laptop heeft gezeten, wederom. De meeste dingen in het leven zijn tegenwoordig met één druk op de knop op te lossen of uit te vinden. Onze machines maken ons groter, vlugger en efficiënter dan we ooit zijn geweest. Maar wat doen we nog als zelf handelende en denkende mens? Wat zijn we vergeten over onszelf en de wereld om ons heen? Raoul neemt de proef op de som. Op een warme zomerdag trekt hij de voordeur van zijn huis in Rotterdam achter zich dicht en begint aan een voettocht naar zijn moeder in Marseille, duizend kilometer verderop – zonder training, zonder tomtom, zonder uitgestippelde route. Op de bonnefooi. Zijn belevenissen onderweg zijn amusant, treurig, verrassend, angstwekkend, rauw – zoals het digitale leven nooit kan zijn.

De grootsheid van het al
een hedendaagse odyssee
Raoul de Jong ; geïllustreerd door Elizabeth Tomasetti
De Bezige Bij : 268 p. - 2013
ISBN:  978-90-234-8320-5