antoinette cevennesRelatiekomedie op de GR 70

Deze charmante Franse arthouse-film gaat over Antoinette die zich met een ezel op de GR 70 door de Cevennen begeeft. Antoinette is een vrolijke juf uit Parijs die een met een getrouwde man scharrelt. Zijn dochter is een van haar leerlingen. Wanneer de man met zijn gezin in de vakantie de GR 70 gaat doen, reist Antoinette hem stiekem achterna.

De verwikkelingen laten zich bijna raden: haar minnaar is niet zo eenvoudig te traceren, en de geboekte ezel blijkt nauwelijks in beweging te krijgen. Onderweg ontmoet ze een bonte stoet van medewandelaars die voor vrolijk decoratief materiaal verzorgen.Antoinette (Laure Calamy, bekend uit de Netflixhit Dix Pour Cent) komt zichzelf, op feelgoodfilm-wijze, tegen op deze trip. En hoe onderhoudend de actrice ook is, de andere hoofdrol is voor het landschap van de Cevennen.

GR70

De GR 70, ook bekend als het Chemin de Stevenson is een langeafstandspad van 225 km. De jonge Engelse auteur Robert Louis Stevenson (die later beroemd werd met Schateiland en Dr Jekyl en Mister Hyde), maakte deze tocht in 1878, met een ezel, Modestine genaamd. Hij schreef er een boek over: Travels with a Donkey in the Cévennes, nog steeds een klassieker in de wandelliteratuur. Het is ook aan Stevenson te danken dat wandelen met een ezel een modus operandi is op de GR 70.

stev1

Recensies

De filmrecensenten zijn niet zo te spreken over de film an sich, maar voor liefhebbers van films over bestaande trektochten is het een lust voor het oog.

Antoinette dans les Cévennes’ is oppervlakkig, met flauwe, kluchtige humor en hangt van best wel een grote verzameling clichés aan elkaar. Gelukkig is de film prachtig om naar te kijken. De landschappen zijn een betoverende schoonheid, het is stralend weer en Antoinette wandelt rond in een reclamefolder van de regionale VVV. Calmay weet Antoinette net zo spontaan te spelen dat het bijna geloofwaardig wordt en de irritatie tot een minimum te beperken (Hans Geurts op Cinemagazine.nl).

‘Op de achtergrond van wisselend geslaagde slapstick schittert daar dat heerlijke landschap vol pittoreske dorpjes’ (Algemeen Dagblad)

‘Vignal brengt de natuur in de regio mooi in beeld en weet treffend de sfeer te vatten op Franse langeafstandswandelpaden’ (NRC)

'Een aardige wandelroadmovie’ (Volkskrant)

Antoinette dans les Cévennes
Caroline Vignal
2020
IMDb 6,3