sur les chemins noirs ps 1 jpg sd highDwars door Frankrijk

Boekverfilming van 'Ongebaande paden" De bekende reisschrijver en filosoof Sylvain Tesson (Parijs, 1972) kreeg in 2014 een ernstig ongeluk. In plaats van verder herstel in een revalidatiecentrum trok hij zijn plan daar een eigen invulling aan te geven met een wandeltocht dichtbij huis.

In het vroege najaar van 2015 startte hij in Zuidoost-Frankrijk om in circa twee en een halve maand dwars door bossen, velden en over oude weggetjes naar het uiterste puntje van Normandië te lopen.

In deze verfilming wordt Tesson gespeeld door Jean Dujardin (The Artist), die in voice-over heel wat af mijmert over het leven en het Franse platteland, maar in dramatisch opzicht niet zo veel te doen krijgt. Dat maakt de film vooral geschikt voor wandel- en Frankrijkliefhebbers, die het meditatieve tempo en de fraaie natuurbeelden zullen waarderen. (VPRO Cinema)

Net als Tesson kiest zijn personage Pierre Girard bewust voor plekken in Frankrijk met weinig industriële ontwikkeling en boerendorpjes waaruit veel bewoners en bedrijfjes zijn weggetrokken. Tussen noeste wandeltochten door trekt Girard steevast zijn opschrijfboekje tevoorschijn en noteert hij flarden van poëzie en filosofische beschouwingen over zijn eigen leven, zijn veranderende land en de stand van de mensheid. De soms onherbergzame, maar vooral beeldschone, majestueuze landschappen zijn ondertussen een personage op zichzelf.

dwyygeaxqai82ku

 Pauline Kleijer ( Volskrant) geeft 3 sterrent: De film lijkt aanvankelijk, behalve een reclamespot voor prachtige, onbekende Franse streken, een clichématig verslag van loutering door de natuur. Maar gaandeweg vindt regisseur Denis Imbert toch een eigen toon, luchtig filosofisch, prettig fragmentarisch en nét niet te pretentieus.

Sur les chemins noirs
Denis Imbert
2023
IMDb 6,8