footprintsOp de Camino del Norte

Amerikaanse documentaire over een pastoor en een groepje parochianen die religieus gemotiveerd naar Santiago lopen. De groep bestaat uit tien jonge tot middelbare mannen. De meesten hebben een Latijns-Amerikaanse achtergrond en zijn van huis uit katholiek.

De meesten hebben ook een onrustige tijd achter zich, sommigen waren een tijd van het rechte katholieke pad afgedwaald. De groep loopt de camino del Norte wat mooie plaatjes oplevert en weer eens wat anders is dan de camino Frances. De ervaringen van de groep zijn zoals we kunnen verwachten. In het begin valt het tegen, maar als de blaren zijn doorgeprikt en de lichaam is gewend aan het dagelijkse wandelwerk komt de stemming er goed in, worden de wandelaars één met hun omgeving en worden de vriendschappen verdiept.

Vanwege de katholieke signatuur van de groep is er in deze documentaire ook aandacht voor de dagelijkse missen en zijn er testimonials over de verdieping van het geloof op dit pad. Het jargon is dan katholiek maar de ervaringen zijn dezelfde als niet-gelovigen. Het is alleen zaak je niet al teveel te ergeren aan de onnavolgbare cirkelredeneringen en quasi-devotie waar men bij het verklaren van het geloof wel vaker in verzeild raakt. Het zijn aardige jongens en de documentaire boeit tot het eind. Te zien op Netflix.

Footprints, the path of  your life
Juan Manuel Cotelo
2016
IMDb 5,8