Een Olavspad van het fjord naar het binnenland

overzichtskaartje valldalsleden namen

Op een rijtje

 • Officiële naam: Valldalsleden 
 • Beginpunt: Valldal (Sylte) 
 • Eindpunt: Fokstugu (Dovre) 
 • Lengte 150 km 
 • Benodigde tijd : 2 weken 
 • Aantal wandeldagen: 8 - 10 
 • Zwaarte 2-4 op een schaal van 5 
 • Markering : logo Olavspaden
 • Mooiste stuk: Alstad – Bjorli 
 • Beste seizoen: juli-half september 
 • Officiële website: pilegrimsleden.no

Introductie 

De Valldalsleden is  een westelijke tak van de Olavspaden in Noorwegen. Het pad loopt vanaf de fjordenkust naar Fokstugu in Dovrefjell. De Valldalsleden sluit aan op de Gudbrandsdalsleden, het Olavspad van Oslo naar Trondheim. De Valldalsleden bestaat sinds 2015.  

De complete route van Valldal tot Trondheim is 384 km. 150 km Valldalsleden tot Fokstugu en 234 km  Gudbrandsdalsleden tot Trondheim. Je hebt zeker 3 weken nodig om het hele traject te bewandelen. 

schermafbeelding 2024 01 18 182853

Youtubefilmpje van een stel dat het pad liep in 2021 

Waarom Valldalsleden lopen? 

De Valldalsleden begint aan de fjordenkust vlakbij enkele toeristische hoogtepunten van Noorwegen waaronder het indrukwekkende Geirangerfjord, het gezellige stadje Alesund en de beroemde haarspelbochtenweg Trollstigen. Valldal zelf is een schattig plaatsje.  

De bergetappes in het nationale park Reinheimen in het begin zijn erg indrukwekkend. Bergwandelervaring is daarbij wel vereist. De rest van de route loopt door een aantrekkelijk en rustig dal waar een rivier stroomt. Je komt langs charmante kerkjes en kleine dorpjes. Omdat je soms laag bij de rivier en soms halverwege de bergflanken loopt, heb steeds wisselende vergezichten. 

Je tocht eindigt aan de voet van de hoogvlakte Dovrefjell, een van de oudste nationale parken van Noorwegen. Een prachtig natuurgebied. Je kunt hier eventueel verder gaan over de Gudbrandsdalsleden.  De relatief bescheiden lengte van Valldalsleden maakt dat je het in twee weken vakantie kunt voltooien. 

Reizen naar Valldal 

Het startpunt van de Valldalsleden ligt midden tussen enkele toeristische hoogtepunten. Neem die vooral in overweging bij het aan- en afreizen. 

map of the geiranger trollstigen area and surrounding areas

Ålesund 

Schilderachtig vissers-en havenstadje met Jugendstil-architectuur en pastelkleurige huizen, gesitueerd op kleine eilandjes in het fjord. 

Trein Dombås- Åndalsnes 

Mooie treinreis over de Raumabanen, dwars door het Valldal. Materiaal voor een aflevering van het populaire tv-programma Rail Away (december 2015).  

Trollstigen

de spectaculaire bergweg  Åndalsnes – Valldal – Geiranger, met beruchte reeks duizelingwekkende haarspeldbochten. 

Geigangerfjord 

Relatief smal maar adembenemend mooi fjord. Met watervallen en de beroemde Preikestolen, de markante uitstekende klif, die als een boeg het fjord insteekt en waar vanaf je spectaculaire uitzichten hebt. Vanuit het plaatsje Geiranger kun je heen en weer lopen naar de Preikestolen. Maar naast deze beroemde (en drukbelopen) wandeling zijn er meer prachtige tochten langs dit fjord te maken.   

Aanreisopties

63fd24c8d8bc1f348d1b69a17d1e30d3cc308a21

Er zijn diverse mogelijkheden om in Valldal te komen. Enkele varianten: 

Vliegen

 • Vliegen op Oslo – trein naar Dombås – trein naar Åndalsnes – bus (via Trollstigen)  naar Valldal 
 • Vliegen op  Ålesund – bus naar Åndalsnes – bus (via Trollstigen) naar Valldal 

Reistijd per treintraject in uren 

Oslo vliegveld – Trondheim (6:30) 
Oslo vliegveld -  Dombås (4) 
Dombås – Trondheim (2:30) 
Dombås – Åndalsnes (1:30) 

Reistijden voor de bus in uren 

Ålesund vliegveld - Ålesund (0:20) 
Ålesund  - Åndalsnes (2:20) 
Åndalsnes – Valldal via Trollstigen (2) 
Valldal – Geiranger (2) 

Plan je trein- en busreizen in Entur. Dat kan op de website www.entur.no of in de app Entur. 

Landschap en karakter 

De Valldalsleden start aan het fjord in het plaatsje Sylte in Valldal. De eerste dag loop je over bospaden en rustige wegen naar Alstad. De volgende dag ga je het hooggebergte in. Je klimt naar de eerste berghut door prachtig alpien landschap en overnacht ruim boven de boomgrens. De dag daarna klim je eerst nog een stukje hoger. Het terrein is dan niet te onderschatten: een bepaald lastig blokkenveld langs een meer, waarschijnlijk een paar sneeuwveldjes en zeer oneffen paden. Daarna daal je lang af naar de hut Vakkerstøylen dat weer onder de boomgrens ligt.  

valdal1 3088

Na nog een dag oneffen bospaden en een dag met veel hoogveen wordt de route een stuk eenvoudiger. Je volgt het Romsdal op meer of minder afstand van de doorgaande weg E 136. Je loopt door bossen en gecultiveerd boerenland, over bospaden, gravelwegen en soms over het vrij liggende fietspad naast de E 136. Je komt door kleine dorpjes met hier en daar een kerk en een supermarkt. Vaak met fraaie panorama’s over het Valldal. Na 4 of 5 dagen door het dal, arriveer je in Dombås een wat groter dorp. Daarna resten je nog 10 kilometers over een fijn bospad naar Fokstugu, een van de illustere accommodaties langs de Gudbrandsdalsleden en ben je gearriveerd op het punt waar Valldalseden en Gudbrandsdalsleden samenkomen. 

Het is goed om te beseffen, dat de Valldalsleden ongelijk verdeeld is wat betreft de benodigde inspanning. De zwaarste etappes liggen op dag 2 en 3 (hoge bergen). Dit is geenszins bedoeld als ontmoediging, maar het is wel goed om je er rekenschap van te geven. Daarna is het lopen veel eenvoudiger tot de aansluiting met de Gudbrandsdalsleden in Fokstugu.  

Wandelseizoen 

De beste tijd om de tocht te maken is van juli tot half september. Voor die tijd is er een aanzienlijk kans dat er nog te veel sneeuw ligt in de hogere regionen van de route ( in het begin tussen Tjønnebu en Vakkerstøylen, en op Dovrefjell). In de tweede helft van september is het toeristische seizoen voorbij en sluiten een aantal accommodaties hun deuren.  

Overnachten 

Onderweg logeren 

Er is voldoende accommodatie onderweg om de tocht zonder tent te lopen maar erg veel keuze is er niet. Het comfortniveau varieert van zeer basaal tot zeer luxe. Van trekkershutten op een camping, berghutten, B&B’s, pensions en hotels. Ook al neem je geen tent mee, een slaapzak of lakenzak is wel nodig. Op verschillende adressen is dat makkelijker en goedkoper.  

valdal3 3145

Onderweg kamperen 

Het wandelen met tent heeft in Scandinavië zo z’n specifieke oordelen. Vrij kamperen is bijna overal in de natuur toegestaan wanneer je 150 m afstand houdt tot huizen en hekken. Op boerenland dien je toestemming te vragen aan de eigenaar. Ook zijn er een heel aantal campings langs de route. 

Horeca en winkels 

Je komt voldoende winkels en soms horeca tegen onderweg, maar niet iedere dag. Een aandachtige dagplanning is nodig om niet zonder eten te komen zitten. 

Hoogteprofiel

hoogteprofiel valldalsleden

Etappes 

Mogelijke etappe-indeling 

 1. Valldal(Sylte) -  Alstad 16 km
 2.  Alstad -  Tjønnebu 13 km
 3. Tjønnebu - Vakkerstøylen 16 km
 4. Vakkerstøylen-  Fremmer-Brøstet 15 km
 5. Fremmer-Brøstet -  Bjorli 14 km
 6. Bjorli - Lesjaskogvatnet 21 km
 7. Lesjaskogvatnet -  Lorkverna 23 km
 8. Lorkverna -  Lesja 16 
 9. Lesja -  Dombas 17  km
 10. Dombas-  Foktugu 10 km

Kaarten en gidsen 

gidsTot nu toe is er één wandelgids verschenen. Deze is in het Noors en bevat alleen overzichtskaartjes. De benodigde kaarten kun je printen van https://pilegrimsleden.no/pilegrimsledene/valldalsleden.

Ik ben voornemens zelf een gids te maken (verwacht in 2025). Tot die tijd is een extra topografische kaart en/of een digitale kaart (bijvoorbeeld via de app Topo GPS) aan te bevelen. 

De Noorse gids is alleen te koop in Noorwegen. Neem contact op met het pelgrimscentrum in Dovrefjell om er een te bestellen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Het boekje kost NOK 250 plus porto. 

Onze ervaringen 

Valldalsleden Deel 1

 ec0e270f 1cf1 4fe6 a817 8c649ed3c8e0

Valldalsleden Deel 2

 valdal6 3234 copy copy

Valldalsleden Deel 3

valdal8 3283 copy