Een Olavspad langs de Noorse fjordenkust

 img 6215

Op een rijtje

 • Officiële naam: Kystpilegrimsleia
 • Beginpunt: Egersund kirke in Egersund
 • Eindpunt: Nidaros-kathedraal in Trondheim
 • Lengte 1080 km
 • 26 sleutelplaatsen (pelgrimsplekken van cultuurhistorische waarde)
 • Benodigde tijd ca. 24 reisdagen
 • Aantal wandeldagen: onbepaald
 • Zwaarte 2-3 op een schaal van 5
 • Markering: niet in z'n geheel gemarkeerd, wel delen rond de sleutelplaatsen
 • Mooiste stuk: nog onbepaald
 • Beste seizoen: juni-september
 • Officiële website: pilegrimsleden.no

Nieuw

Het  Kustpelgrimspad is een relatief nieuwe tak aan de boom der pelgrimspaden in Noorwegen. Het werd in 2018 officieel geopend. De route loopt langs de fjordenkust van Noorwegen, van Egersund naar Trondheim, en refereert aan de middeleeuwse praktijk van het pelgrimeren per zeilboot. Immers, indertijd was het reizen over land veel langzamer en gevaarlijker dan over zee. Bovendien was de Noordzee een soort snelweg die de Scandinavische landen, Groot-Brittannië en het Europese vasteland met elkaar verbond. En, nog sterker, Noorwegen dankt haar naam aan de route over de Noordzee: de weg naar het noorden.

Het kustpelgimspad is niet direct een gemarkeerde route die je van a tot z, of van Egersund tot Trondheim te voet kunt afleggen. Wanneer je de ongeveer 1100 km (!) lange route op de kaart bekijkt, zie je ook dat het in de eerste plaats een vaarroute is.

Kystpilegrimsleia voor wandelaars, een eerste indruk

Dit kustpelgrimspad is een hele aantrekkelijke route, met typisch Noors fjordenlandschap, vol cultuur en historie, maar voor de individuele wandelaar is het pad nog net niet ontwikkeld genoeg.Er zijn ook geen plannen om de hele route van markering te voorzien

 Het is ook niet zozeer een wandelroute, maar meer een reis in het spoor van de middeleeuwse pelgrims. Er zijn zeker korte en middellange wandelingen gemarkeerd op deze route, en je kunt ook zeker wat dagetappes maken, maar het geheel kun je alleen voltooien met behulp van vele ferry's en bussen.

Voor fietser ligt het helemaal afleggen van de route wel haalbaar. Check daarvoor de website Viagaia.nl. Wie de route per openbaar vervoer wil volgen en tussendoor wat wil wandelen, ligt veel moois in het verschiet, maar haalt zich ook een grote klus op de hals met het uitzoeken van de dienstregelingen en wachttijden.

kyst5eshnxju

Er is een Noorstalige gids beschikbaar die zeker een goede handleiding biedt bij het plannen van etappes en het uitwerken van de ritten en vaarten, maar veel plannen blijft nodig. Daarnaast is deze route nog volop in ontwikkeling, ook qua overnachtingsmogelijkheden, horeca en soortgelijke voorzieningen.

Al met al is het wellicht voor de wandelaar beter om nog een paar seizoenen te wachten. Wel is een stuk van de route, de Sunnivaleia, tussen Kinn en Selja helemaal uitgewerkt als reisje.
Kijk hier pdfde folder en op sunnivaleia.no voor meer info.

Op Vrije Voeten volgt de ontwikkelingen op dit pad en wanneer er iets nieuws te melden is, kun je dat hier lezen.

Reisverslag

In september 2023 heb ik met een persreis een stuk van het kystpilegrimsleia verkend. Lees het reisverslag voor een indruk van deze route.

Kustpelgrimspad Deel 1

img 5785

Kustpelgrimspad Deel 2

img 5785

Kustpelgrimspad Deel 3

img 5970