genadeIn genade

Deze Amerikaanse roman vertelt het verhaal van twee vrouwen. De ene, Cloris, is 92 en zij vertelt over haar survivaltocht van 20 jaar geleden toen ze met een klein vliegtuigje verongelukte boven de wildernis van Montana. De ander, Lewis, is de parkranger die naar haar op zoek ging. De verhaallijnen wisselen elkaar af.

Cloris is 72 wanneer ze met haar man neerstort. Hij is onmiddellijk dood, de piloot sterft kort na de crash. Al snel neemt ze de beslissing om op survivaltocht te gaan. Ze begint als een keurige, gelovige, volgzame, bejaarde vrouw, maar al snel staat ze in een pure overlevingsstand en komt er een pittige, intelligente en vooral onderhoudende Cloris onder het afgebladderde vernislaagje tevoorschijn. Ze strompelt eerst dagen en dan weken eenzaam door de bossen, tot ze hulp krijgt van een gemaskerde vreemdeling.

Lewis is een vuilbekkende, alcoholistische ranger. De gescheiden middelbare vrouw is een en al frustratie onder haar parkrangershoed. Zij krijgt lucht van Cloris vermissing en gaat naar op zoek. Ze raakt daarbij vergezeld door vreemde types.

Als lezer heb je al snel het gevoel dat je in een film zoals Fargo bent beland. Het verhaal staat bol van de zwarte humor, onverwachte wendingen en bijna absurde personages. De hoofdstukken met Cloris werken het best. Ze zijn in de ik-vorm geschreven en haar grappige verteltrant maakt dat je snel van haar houdt. De hoofdstukken met Lewis zijn in de derde persoon geschreven en worden door zoveel excentrieke personages bevolkt dat het moeilijk wordt om je tot iedereen te verhouden.

Beide vrouwen zijn in ieder geval bezig om zichzelf tegen te komen daar wat van te leren.

In genade is de debuutroman van een 30-jarige Amerikaan, die veel lovende recensies kreeg. De oorspronkelijke titel is Kingdomtide. Kingdometide is een deel van het kerkelijk jaar bij methodisten waarin liefdadigheid en hulp aan de minderbedeelden centraal staat. Wie de minderbedeelde is, en wie de helpende hand, is een voor de hand liggende vraag, die blijkbaar niet zo eenvoudig te beantwoorden is. De filmrechten zijn al verkocht, nu maar hopen dat die in handen zijn van de Coen-brothers.

In genade
Ray Curtis
AmboAnthos : 323 p. – 2020
ISBN: 9789026352232