Op Vrije Voeten is de Nederlandse site voor informatie over de pelgrimsroutes in de noordelijke streken van Europa, met name Scandinavië. Het zijn de rustige alternatieven voor de drukke routes naar Santiago de Compostela.

Trondheim in Noorwegen was in de middeleeuwen net zo’n belangrijke pelgrimsbestemming als Santiago, Rome en Jeruzalem. De pelgrims liepen naar het graf van de heilige Olav in Nidaros, de oude naam van Trondheim. Sinds een aantal jaren zijn er diverse routes opnieuw toegankelijk gemaakt voor de moderne pelgrim.

Het Olavspad Noorwegen

img 2467

Het Olavspad in Noorwegen is 650 km lang en loopt van Olso naar Trondheim. Het pad loopt langs Noorwegens grootste meer Mjøsa, via het prachtige Gudbrandsdal, over de betoverende hoogtevlakte Dovrfjell naar het Trondheimfjord.

Op Vrije Voeten publiceerde de eerste Nederlandstalige gids van het Olavspad van Oslo naar Trondheim. Direct naar wandelgids Het Olavspad

St. Olavspad Zweden

dscn0255

Het St. Olavspad door Zweden is 580 km lang en een prachtige ‘coast to coast’ door Scandinavië. S:t Olavsleden zoals het pad officieel heet, is sinds 2013 geheel gemarkeerd en gaat over het platteland van Zweden en Scandinavische hoogland via de bergen van Noorwegen naar Trondheim.

Op Vrije Voeten publiceerde de eerste Nederlandstalige gids het St.Olavspad van de Zweedse oostkust (Selånger) naar Trondheim. Direct naar wandelgids St. Olavspad

Verder

Verder zul je op deze site (steeds) meer vinden over pelgrimsroutes in de noordelijke streken van Europa maar net zo goed over zondagmiddagommetjes in eigen land. Wil je ook wel eens een film zien of goed boek lezen over wandelen in het algemeen of over epische tochten in het bijzonder, maak het je dan gemakkelijk in de leunstoel. Daar vind je ook ander lees- en luistergoed over wandelen en pelgrimeren.