e5b61fbbcloseIk ben Ria Warmerdam en ik geef in eigen beheer wandelgidsen uit bij de pelgrimsroutes van de Olavspaden in Noorwegen en Zweden. In de zomer van 2017 begeleidde ik mede de reizen langs het Olavspad in Noorwegen van de reisorganisatie Fru Amundsen. Ik wandel ook heel wat af in Nederland. Ons kleine land met een grote diversiteit aan prachtige duinen, polders, bossen, heide, rivieren en fraaie dorpjes, waar altijd weer wat nieuws te ontdekken valt. Daarnaast recenseer ik wandelgidsen en wandelliteratuur voor de landelijke bibliotheekorganisatie NBD Biblion. Op deze site deel ik graag de kennis die ik op al deze vlakken heb opgedaan.

Wandelaar

In 1990 ontdekte ik dat wandelvakanties de leukste vakanties waren. Ik maakte vele trektochten door onder meer Ierland, Schotland, Engeland, Frankrijk, de Alpen, Noorwegen en Zweden. In 1998 liep ik in vier maanden van Nederland naar Santiago de Compostela. Dat was zo’n mooie en indrukwekkende ervaring, dat ik me meer in pelgrimstochten ben ga verdiepen. Omdat de informatie over routes naar Santiago en Rome overvloedig is en op vele plekken wordt gedeeld, wil ik me op deze site meer concentreren op routes in het noordwestelijke deel van Europa.

De combinatie van buiten zijn, wandelen door de natuur en de culture rijkdom van de oude pelgrimsroutes vind ik ideaal. Daarnaast blijkt dat het wekenlang trekken door de wereld in een tempo van maximaal 4 km per uur erg heilzaam is voor lichaam en geest. Het is het tempo waarin je alle indrukken kunt verwerken en het tempo waar je evolutionair gezien voor ontworpen bent. Ook al kun je na een zware etappe geen ’s avonds geen stap meer verzetten, het hoofd blijft helder en de volgende dag kun je (meestal) gewoon weer door.

Wandelgidsen

Het duurde nog tot 2013 dat ik een nieuw lange pelgrimstocht kon maken. Ditmaal in Noorwegen, een land dat ik vanaf 2005 aan het ontdekken was. Ook deze zes weken lange tocht was een geweldige ervaring. Omdat de route nog redelijk onbekend was besloot ik er een wandelgids bij te schrijven. Het Olavspad Noorwegen verscheen in 2014 en heeft ondertussen een derde druk mogen beleven. Sinds 2024 ook in het Englels beschikbaar. Daarnaast heb ik ook een wandelgids gemaakt van de route vanuit Zweden naar Trondheim. De gidsen blijken in een behoefte te voorzien en dat is voor mij de reden omme meer en meer te verdiepen in de noordelijke perlgrimsroutes.

Lezingen

Verder geef ik lezingen over het Olavspad Noorwegen en het Olavspad Zweden.

Neem voor meer details contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..