Zoals er veel wegen naar Rome en Santiago gaan, gaan er ook veel naar Nidaros.

kaartje overzicht olavspadenOmdat men in het noorden van Europa sinds de 16e eeuw overwegend luthers is, is de tradities van het pelgrimeren daar veel dieper weggezakt dan in het katholieke Zuid-Europa. Maar sinds halverwege de jaren ’90 wordt er in Scandinavië gewerkt aan het ontsluiten van de oude routes. Nu is er al zo’n 5000 km gemarkeerd en toegankelijk gemaakt en het werk gaat door.  Sinds 2010 is het netwerk van paden officieel Europees erfgoed.

Onder de bereisbare routes vind je onder meer:

Valldalsleden (Valldal - Fokstugu). Een nieuwe tak vanaf de fjordenkust naar het binnenland door Romdsalen. Het pad werd geopend in 2015. Valldalsleden sluit bij Fokstugu aan op Gudbrandsdalsleden, oftewel het Olavspad Noorwergen.

Officiële website Valldalsleden

Mijn ervaringen op de Valldalsleden

Kystpilegrimsleia Een route langs de fjordenkust van Noorwegen van maar liefst 1200 km. Je kunt het lopen, maar door de vele ferry's en omwegen langs de diep in het land snijdende fjorden op dit moment het best geschikt voor fiets of boot.

Officiële website Kystpilegrimslea

Østerdalsleden (Zuid Zweden - Trysil-Nidaros): Een pelgrimsweg waarvan werd gezegd dat de heilige Birgitta van Zweden deze route nam voor haar reis naar Nidaros. Het Noorse gedeelte is helemaal ontsloten en gemarkeerd. Over het Zweedse deel is het veel moeilijker om de informatie bij elkaar te schrapen. Het Noorse deel werd geopend in 2000 en is 379 km lang. In 2012 kwam er een nieuwe tak bij, van Rena in Åmot via Lia naar de pelgrimssteen bij Åkrefjell in Ytre Rendal.

Officiële website Noorse deel Østerdalsleden

Romboleden (Munktorp, bij Stockholm -Nidaros): Eeuwenlang was ‘De grote  780 km lange Romboweg’ de route die werd gebruikt door pelgrims en kooplieden.De route wordt voegt zich rond de Noors-Zweedse grens met de Jämt-Norges vägen. Het Noorse deel is helemaal ontsloten en gemarkeerd. Over het Zweedse deel is het veel moeilijker om de informatie bij elkaar te schrapen. Wel is duidelijk dat door de uitgestrekte bossen in Zweden, dit traject alleen met tent gemaakt kan worden.

Officiële website Noorse deel Romboleden

Nordleden (Gløshaugen-Stiklestad): Deze pelgrimsroute, de meest noordelijke, begint in de Gløshaug kerk in Grong. De route loopt langs de pastorie van Megard voordat Stiklestad wordt bereikt. De route is geheel gemarkeerd en ontsloten.

Officiële website Nordleden

Borgleden
Route langs de rechterkant van het Oslofjord van Halden naar Oslo. De route is geheel gemarkeerd en ontsloten.

Officiële website Borgleden

vestfoldveien kleinTunsbergleden
Van Larvik via  Tønsberg aan de Noorse zuidkust naar Oslo, en in de andere richting de aansluiting van Oslo naar de Santiago de Compostela. De route loopt langs een groot aantal middeleeuwse kerken.

Officiële website Tunsbergleden

Hærvejen
Pelgrimsroute dwars door Denemarken die met bootverbindingen aansluiting biedt tot de Bohuslänsvegen in Zweden, de Folloleden in Noorwegen. Ook de mogelijkheid om direct naar Oslo te varen. Deze route is helemaal ontsloten en gemarkeerd.

Officiële website Haervejen 

Accommodatie Haervejen

Overzicht en mijn ervaringen op Haervejen