Het zoutpad
De vijftigers Moth en Raynor raken in een week alles kwijt. Na een jarenlang juridisch gevecht over schulden door een foute investering werd hun boerderij in Wales in beslag genomen. Weg was hun steen voor steen zelf gerenoveerde woning, de tuin met de grote es waar de kinderen hutten in bouwden, hun B&B, hun schapen. Opeens waren ze dakloos, failliet en zonder bron van inkomsten. In diezelfde week krijg Moth te horen dat hij een terminale hersenaandoening heeft: CBD. Dat laat zich nog het best beschrijven als een zeer onplezierige mix van Alzheimer, MS en Parkinson, waarvoor de artsen niets anders dan rust kunnen voorschrijven.
Wanneer ze zich op een dag onde de trap verstoppen voor de aanbellende deurwaarders, valt Raynors oog op het boek 500 miles walkies, een reisverslag van het South West Coast Path (SWCP). Het echtpaar geeft zichzelf een doel, schrapen een lowbudget-uitrusting bijeen en besluiten met minimale middelen (een paar tientjes per week om van te leven), al wild kamperend het 1014 km lange SWCP te gaan lopen.
Raynor schreef na afloop van de tocht het boek, vooral voor haar man die er ondertussen slechter aan toe is, dan bij aanvang van de tocht in 2013. Om bij hem de herinneringen aan de levensveranderede tocht steeds opnieuw te kunnen triggeren. Het is een mooi boek geworden, waarin de ruige natuur van Engelands bekendste kustwandeling een hoofdrol speelt. Hun gevecht met de elementen op het ene moment en het diepe gevoel van verbondenheid met de natuur op het andere moment is navoelbaar. Daarnaast stemt het tot nadenken. Raynor en Moth worden als stoere avonturiers bejegend tot ze vertellen dat ze dakloos zijn. Dan maken de meeste mensen die ze ontmoeten zich pijlsnel uit de voeten, dus vertellen ze vaak dat ze hun huis verkocht hebben en nu de tijd aan zichzelf hebben.
Het gevoel van eigenwaarde behouden is een hele strijd. Op enkele momenten valt hun bestaan samen met die van archtypische daklozen (verslaafden, psychiatrische gevallen), opgekrult in een donker hoekje van de stad. En dan komt voor de lezer de realisatie dat die archetypische daklozen ook voor een deel uit ‘gewone mensen’ als Raynor en Moth bestaat. En dat het dus echt iedereen kan overkomen. Dit verhaal loopt goed af. Ondertussen wonen ze weer ergens en Raynor heeft een bestseller geschreven.
Maar vooral geeft het boek inspiratie, want bij dergelijke tegenslag kun je dus nog stees het roer omgooien en op avontuur gaan. Dan kun je dus zeker op avontuur gaan wanneer je je huis en spaarcentjes nog hebt.
Raynor Winn
Het zoutpad. Over oude wegen naar een nieuw begin
Balans : 314 p. – 2019
ISBN: 9789460039409