de schotse marsen rory stewartDe Schotse marsen

Nieuw prachtig wandelboek van de Britse parlementariër, die met Tussenstations al een bestseller op zijn naam schreef. In de Schotse marsen zoekt hij zijn avontuur dichter bij huis, letterlijk en figuurlijk. Niet alleen een verkenning van het grensland tussen Engeland en Schotland (waar zijn roots liggen), maar ook een portret van de relatie met zijn kleurrijke vader (diplomaat en spion).

Het boek bestaat uit drie delen. In het eerste deel poogt hij met zijn dan al 89-jarige vader langs de muur van Hadrianus te wandelen. De conditie van zijn vader laat te wensen over en de gezamenlijke reis wordt afgebroken. Een jaar later trekt Rory van zijn huis in het Engelse Lake District naar zijn vaders huis in Schotland. De epiloog gaat het over de laatste dagen van zijn dan 93-jarige vader. De kracht van het boek ligt in de encyclopedische kennis van Rory over de landschappelijke en politieke  en sociale omstandigheden die dit deel van het VK hebben gevormd. Actueel in de thema’s Brexit en Schotse onafhankelijkheid. Daarnaast valt zijn eigen familiegeschiedenis te lezen als een saluut aan een voorbije tijd: die van Groot-Brittanie als invloedrijke grootmacht. 

Flaptekst:
Het schitterende relaas van een wandeltocht langs de Engels-Schotse grens door een zoon en zijn 89-jarige vader

Zijn vader leerde Rory Stewart lopen en nam hem als kind mee op wandeltochten langs de Chinese Muur en door de Maleise jungle. Nu is vader 89, en trekken vader en zoon er nog eenmaal op uit, langs de Marsen, het grensgebied tussen Engeland en Schotland. Vader arriveert vanuit Schotland, in tartanruit; zoon vanuit zijn huis in het Engelse Lake District, met zijn Punjabi-wandelstok die hij gebruikte tijdens zijn wandeltocht door Afghanistan.
Tijdens hun wekenlange tocht van ruim 500 kilometer (zoon te voet, vader meestal per auto) tasten ze de verschillen af tussen Engeland en Schotland, te midden van een verstild landschap en halfvergeten dorpjes. Oog in oog met de Muur van Hadrianus delen ze hun oorlogservaringen: vader in Normandië (1944) en Vietnam, zoon in Irak en Afghanistan.
Hun odyssee ontwikkelt zich tot een geschiedenis van de natie, een anatomie van het landschap, een kroniek van het hedendaagse Groot-Brittannië en een intiem portret van twee geboren avonturiers, een vader en een zoon. Stap voor stap proberen ze de traditionele wereld om zich heen te verzoenen met hun eigen onconventionele levens.

Rory Stewart (1973) is schrijver, oud-diplomaat en lid van het Britse Lagerhuis. Tussen 2000 en 2002 wandelde hij 10.000 kilometer door Iran, Pakistan, India, Nepal en Afghanistan. Hij werd beroemd met zijn succesvolle boek Tussenstations. Te voet van Herat naar Kabul, over het Afghaanse deel van zijn reis. Het boek kreeg de Royal Society of Literature Ondaatje Prize en was een van de tien beste boeken van de New York Times Book Review.

'Een betoverend boek. De hartveroverende band tussen Stewart en zijn vader brengt dit boek tot leven.'
The Sunday Times

'Stewart lijkt bijna de verwezenlijking van Rudyard Kiplings karakter Kim, de alziende, alwetende mannelijke jongen. Stewart observeert, is licht spottend en schrijft prachtig.'
The Times

'Een van de meest onverwachte en plezierigste boeken van het jaar. Het boek gonst van geleerdheid en is schitterend doordrenkt van de vriendschap met zijn oude, dappere vader.'
The Guardian, Readers' book of the year

De Schotse marsen
Rory Stewart
Prometheus, 410 p. - 2017
ISBN 9789044632576