nan shepherdDe levende berg

De bij ons verder onbekend gebleven auteur Nan Shepherd (1893-1981), schreef in 1944 een ode aan het berggebied waar ze haar hele leven woonde: de Caringorm Mountains in het Schotse Hoogland. Het werd pas in 1977 gepubliceerd en direct als een meesterwerkje beschouwd.

Nu natuurbeleving en wandelen trendy zijn volgt er een Nederlandse uitgave (met een eervolle vermelding voor de vertaling van Pauline Slot). Shepherd beschrijft haar wandelingen door de bergen in zintuigelijke heldere taal. Het gaat over de beleving van het weer, de kleuren, het steeds wisselende licht, de geur van het water. Ze kijkt naar de dieren en de planten en beschrijft de bergen zelf die ze zo goed kent. Daarnaast gaat het over haarzelf en haar relatie met de bergen en haar bewoners.

De hoofdtekst is mooi ingebed tussen een voorwoord van landschapsschrijver Robert Macfarlane waarin hij het boek in de tijd plaatst en een nawoord van Jeanette Winterson over de magische krachten van het lezen in relatie tot de verbeelding. Als een door de rivier gladgeslepen kiezel in een mooi doosje tussen twee vloepapiertjes.

De levende berg
Nan Shepherd
Arbeiderspers : 176 p. - 2020
ISBN: 9789029540285