Lees verder over Het Olavspad in artikelen op internet of in tijdschriften.

Artikel Telegraaf

cw 8185Artikel naar aanleiding van de lezing die ik in november 2019 gaf tijdens de tentoonstelling North & South in het Catharijneconvent in Utrecht. Het artikel pdfHeilig Noorse tocht is in maart 2020 gepubliceerd in de Telegraaf.


Artikel Jakobsstaf

omslag 735px jacobsstaf 117Voor het verenigingsblad van de Compostelagangers 'Jacobsstaf' ( 2018 nr, 117) schreef ik een artikel pdf' Naar de heilige Olav' waarin ik het Olavspad Noorwegen en het St. Olavspad door Zweden met elkaar vergeleek.


Webspecial Volkskrant

poppenOp weg naar St. Olav
Pelgrimstochten zijn populair. En een drukke pelgrimstocht is vaak nu juist het laatste wat iemand zoekt. Wie wandelfiles en volle slaapzalen wil ontwijken, volgt de noordelijke route naar Trondheim.Wél veel proviand meenemen.

Journaliste Mariken Smit reisde in 2015 een paar dagen langs het Olavspad. Zij maakte een reportage voor het Volkskrant Magazine en een special voor internet. Deze special werd genomineerd voor de ' beste Volkskrantspecial van 2015'.


 Artikel uit 'Op Weg'.

op weg 2015 4Een pelgrimstocht in het hoge noorden
Wie de pelgrimsroutes naar Santiago of Rome te klassiek of te druk vindt, hee in Noorwegen een prachtig alternatief: het Olavspad. Deze uitstekend gemarkeerde route van Oslo naar Trondheim biedt prachtige natuur, veel cultuur en is vooral nog heerlijk rustig.

Voor het Vlaamse wandel- en fietstijdschrift Op Weg, schreef ik in 2015 een artikel over mijn belevenissen langs het Olavspad in Noorwegen. Samen met Mieke van Heijster liep ik in 2013 de hele tocht in een aangesloten periode. Artikel Op Weg 04 2015 Pelgrimstocht in het hoge noorden.


Artikel in Bergen Magazine

schermafdruk 2017 04 27 23.51.23De weg naar Nidaros
Bij noorwegen denk je aan steile fjorden en uitgestrekte hoogvlakten. Maar niet direct aan een pelgrimsroute. Wie eens met een ander verhaal uit noorwegen thuis wil komen, loopt de Olavsvegen of Sint-Olavsweg van Oslo naar trondheim.

Reisjournaliste en auteur Karin Anema verkende het Olavspad in 2014 voor pdfBergen Magazine.


Artikel in Op Lemen Voeten

Laatste Etappe Laatste etappe
Het Olavspad is de beroemdste pelgrimsroute van Scandinavië en gaat van Oslo naar Trondheim. Velen lopen hem om spirituele redenen, maar ook als je met beide voeten op de grond blijft is de tocht een boeiende belevenis. Gerrit Jan Zwier belicht zijn ervaringen tijdens de laatste etappedag.

pdfIngekorte versie van het gelijknamige verhaal in Gerrit Jans Zwiers reisboek Altijd Noorwegen in het Pelgrimsnummer van het tijdschrift Op Lemen voeten 2015, nr. 4.


Artikel in de Jakobsstaf

omslag jacobsstaf 98Frans Boink liep in 2013 een stuk van het Olavspad, van Otta naar Trondheim, een kleine 300 km. Hij schreef er over in De Jakobsstaf, het tijdschrift van het Nederlandse genootschap van St Jacob. Lees het pdfartikel uit De Jacobsstaf nr. 98 uit 2013.