Het Olavspad
Gudbrandsdalsleden Noorwegen : Van Oslo naar Trondheim

omslag noorwegen 2e druk 250Eerste en vooralsnog enige Nederlandstalige gids over deze route. Andere gidsen die het hele pad beschrijven zijn verkrijgbaar in het Duits, Noors en Engels. Deze eerste Nederlandse gids van het Olavspad is in fullcolor, rijk geïllustreerd en bevat:

 • 33 beschreven etappes
 • Aanbevolen deeltrajecten
 • Kaartjes van de hele route (1 : 50.000)
 • Hoogteprofielen
 • Achtergronden bij de bezienswaardigheden
 • Vermelding van accommodaties, winkels en horeca
 • Alle informatie om de tocht naar eigen voorkeur in te delen

De tweede geactualiseerde druk verscheen in november 2016.

Het Olavspad
Gudbrandsdalsleden Noorwegen : Van Oslo naar Trondheim
Wandelgids bij de pelgrimsroute naar Nidaros
Ria Warmerdam
ISBN 978-90-822510-1-2
EUR 24,90

 

Recensies

“Wat een bijzonder mooie gids! Geweldige echte kaartjes en mooie foto's.” De Wandelwinkel Deventer

“Ria Warmerdam ontdekte het 643 km lange pad een paar jaar geleden, werd enthousiast en besloot bij gebrek aan goeie, bijdetijdse gidsen zelf maar een gids te maken. En daar is ze volledig in geslaagd! Goeie routekaartjes, hoogteprofielen, praktische info, achtergronden, indeling met kleuren, inkortingssuggesties (van 25 dagen naar 5, 6 of 7 dagen). Zo hoort het, en niet anders!” Wandelkrant Te Voet, Boek van de maand april 2015

“Noodt uit tot wandelen, bovendien de eerste Nederlandstalige wandelgids over deze route, een echte aanwinst dus!” NBD Biblion

“Om de volgende argumenten vind ik ‘Het Olavspad’ een prima wandelgids: Ten eerste het prettige, handzame formaat, gebonden in een stevige doch flexibele kaft. Zodra je het boekje openslaat valt onmiddellijk op dat het boekje is voorzien van heldere gedetailleerde kaarten waarop de route is ingetekend (bij een eventuele herdruk zou ik u graag willen adviseren geen doorgetrokken dikke lijn te gebruiken, maar streepjes of puntjes, zodat de ondergrond zichtbaar blijft – dat doen wij bijvoorbeeld ook met onze Trage Paden wandelkaarten). Een beginnersfout (komt helaas vaak voor) is dat de wandelgids niet is voorzien van een duidelijke overzichtskaart van de gehele route. Deze fout hebt u ook al niet gemaakt. Het boekje is mooi, maar niet te uitbundig geïllustreerd. Het boekje is voorzien van voldoende en goede achtergrondinfo zonder dat het te veel wordt. En tenslotte is het ook nog voorzien van de nodige praktische info omtrent vervoer & verblijf, met de relevante symbolen op de kaart. Afgezien van dat kleine detail (doorgetrokken lijn) kan ik geen minpunten vinden (heb m’n best gedaan!). “ Leon Receveur Reisboekhandel Noorderzon Arnhem

In de tweede druk is de doorgetrokken lijn vervangen door een stippellijn. (RW)

“Het enthousiasme spat ervan af en je krijgt meteen zin om op stap te gaan. Prettig beschreven met veel mooie fotografie en natuurbeschrijvingen, die de aantrekkelijkheid van het boekje zeer vergroten.” Fokko Bos in Pelgrimswegen naar Rome Nieuwsbrief december 2016

“Dit boekje is Nederlandstalig en is zeer compleet met topografische wandelkaarten waarop de pelgrimstocht staat ingetekend en de gedetailleerde routebeschrijving in etappes. Symbolen geven per etappe aan in welke plaatsen onderweg voorzieningen zijn als accommodatie, gelegenheid om boodschappen te doen, restaurants en aansluiting met openbaar vervoer. Ook bevat deze wandelgids de telefoonnummers van de overnachtingsadressen op de route en duidelijke informatie over afstanden en wandeltijd per traject. “ Reisboekhandel Stanley & Livingstone

“Rustzoekers kunnen dus beter in het Hoge Noorden pelgrimeren dan in het zuiden. Dat vond ook auteur Ria Warmerdam. Zij is weliswaar nieuw op het gebied van gidsjes schrijven, maar beheerst het klappen van de zweep op pelgrimsroutes tot in de finesses. Het resultaat: alle info die je zou willen weten staat in deze gids, plus een enorme berg aan interessante weetjes over de omgeving.” Noes Lautier, Op Pad

“Si vous parlez le néerlandais, le guide “Het Olavspad – Van Oslo naar Trondheim” Ria Warmerdam vous sera très utile.

Je confirme qu’existe maintenant une nouvell éditon du guide “ The pilgrim Road to Trondheim’ d’ Alison Raju, (...) Par contre, le guide “Het Olavspad – Van Oslo naar Trondheim” Ria Warmerdam (en néerlandais) contient les meilleurs cartes.” Klantcommentaren Amazon.fr

Wijzigingen op de 2e druk

 In deze lijst vind je de laatste aanvullingen sinds het verschijnen van de 2e druk van Het Olavspad (november 2016).

 • Accommodatie: nr. 21 Finnsbråtan is gesloten
 • Accommodatie: nr. 23 Hestnes nodre gård is gesloten
 • Accommodatie: nr. 41 Sveinhaug gård is gesloten
 • Accommodatie: nr. 43 Herberg Randi is gesloten
 • Accommodatie: nr. 69 Krekke camping is gesloten.
 • Accommodatie: nr. 60 Berget is gesloten.
 • Accommodatie: nr. 74 Storrusten is gesloten.
 • Accommodatie: nr. 77 Otta Turistsenter is gesloten.
 • Accommodatie: nr. 79 Naerøgarden is gesloten.
 • Accommodatie: nr. 84 Engelshus stopt waarschijnlijk per 2020. Over opvolging nog niets bekend.
 • Accommodatie: nr. 93 Kongsvold krijgt in 2020 andere beheerders. Pelgrimsfaciliteiten mogelijk goedkoper.
 • Accommodatie: nr. 94 In de hut Ryphusan zijn  nu ook eenvoudige etenswaren te koop.
 • Accommodatie: nr. 101 Vangslia fjelltun gesloten.
 • Accommodatie: nr. 109 Grøtte gard is gesloten.
 • Accommodatie: nr. 114 Utstuggu Harstad is gesloten.
 • Accommodatie: nr. 123 Konstadtunet. Verschillende bronnen melden dat Konstadtunet zich uitsluitend nog richt op bruiloften en partijen en daarom geen individuele wandelaars meer wil ontvangen.

Nieuwe accommodatie

Etappe 1, kaart 2

accogapahuks kaart 2Aaraas pilegrimsherberge
Årosvegen 307, 1480 Slattum
+47 46922214
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.aaraasgard.no

Pelgrimsherberg bij boerderij. Zes bedden. Op vertoon van pelgrimspas NOK 300 inclusief ontbijt, zonder pelgrimspas NOK 350. Beddengoed NOK 50. Kamperen in eigen tent met gebruik van douche NOK 100. Los ontbijt NOK 50. Lunchpakket NOK 50. Er is ook een (duurder) appartement met 4 bedden, keuken en woonkamer te huur. Wasmachinegebruik NOK 20. Gratis wifi. 1 juni – 1 september.

Shelter Gubbero
Eenvoudige schuilhut (gapahuk) langs de route, 300 meter van het pad. Overnachten is gratis. Zorg zelf voor eten, brander, keukengerei, slaapzak en matje. Hele jaar open.

Shelter Kjerringfred
Eenvoudige schuilhut (gapahuk) langs de route, 350 meter van het pad, gemarkeerd met blauwe markering. Overnachten is gratis. Zorg zelf voor eten, brander, keukengerei, slaapzak en matje. Hele jaar open.

Etappe 2, kaart 4

accolindeberg kaart 4Lindeberg
Eenvoudige schuilhut (gapahuk) langs de route. Zorg zelf voor eten, brander, keukengerei, slaapzak en matje. Hele jaar open.

Etappe 3, kaart 5

accoflogstad kaart 5 copyFløgstad gård
Trondheimsvegen 640. 2040 Kløfta
+47 92636422
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
https://www.airbnb.no/rooms/6898929

Overnachting in een stabbur voorzien van wasmachine, keuken en woonkamer. Inclusief ontbijt. NOK 709. April - Oktober. Ligt net buiten de kaart! 

Etappe 5, kaart 10

accokaart 10Shelter
Ljødalstuvegen, Eidsvoll

Eenvoudig hutje langs de route ca. 2 km na Habberstad. Overnachten is gratis. Zorg zelf voor eten, brander, keukengerei, slaapzak en matje. Hele jaar open.

Etappe 7, kaart 14

accokaart 14Skomakerbakken
Ekebergveien 791, 2337 Tangen
+ 47 959 80 968
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Hutten in het bos. In grote hut 3 slaapkamers, eenvoudige keuken en woonkamer. In de kleine hut drie stapelbedden. Faciliteiten moeten worden gedeeld. Op het erf een vuurplaats en ruimte voor het opzetten van een tent. Zelf etenswaren meenemen. NOK 150 p.p. NOK 50 voor het opzetten van een tent. Mei – september.

Etappe 8, kaart Hamar

img 2862Clarion Collection Hotell Astoria
Torggata 23, 2317 Hamar
+47 62 70 70 00
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
http://www.choice.no

Hotel in het centrum van Hamar vlakbij station. 135 kamers met eigen badkamer. Vanaf NOK 960 inclusief ontbijt. Hele jaar open op pasen en kerst na.

Etappe 9, kaart 18

accokongevegen kaart 18Pilegrimsherberge
Kongsvegen 93, 2380 Brummunddal
+47 993 79 921
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Overnachting voor vier personen in kleine hut in een tuin. Er zijn fietsen te leen om naar het centrum te gaan waar de winkels en restaurants zijn. NOK 300 p.p. NB: Deze nieuwe herberg opent 1 augustus 2018!

Etappe 11, kaart 21

accokaart 21Ringli
Ringsvegen 44, 2390 Moelv
+47 454 14 373
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Facebook Pilgrim in Norway-Ringli

Vier bedden in twee historische houten hutjes. Met keuken. NOK 300 (met eigen slaapzak). Ontbijt NOK 50, lunchpakket NOK 50 Graag vooraf reserveren. Mei - september.

Vea grønne fagskole
+47 473 76 430
Turistveien 92, 2390 Moelv
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
http://www.vea-fs.no/

NB Alleen beschikbaar voor groepen! Groepsaccommodatie in school met keuken en douchegelegenheid. Zelf voor het eten zorgen. Beddengoed en handdoeken inclusief. 25 juni – 1 augustus.

Etappe 12 kaart 25

accokaart 25Case de Solsikke
Staudevegen 2 2615 Lillehammer
+47 926 59 921
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

B&B met 3 bedden in 2 kamers met gedeelde badkamer ten noorden van het centrum van Lillehammer. Vanaf NOK 350 inclusief ontbijt. Beddengoed NOK 50. Zelf koken mogelijk. Juni –september.

Etappe 13, kaart 27

accomoe kaart 27Moe Gard
Sørbygdsvegen 476 2636 Øyer
+ 47 926 67 817
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
http://facebook.com/4stabbur

Eenvoudige overnachting in stabbur voor 2 personen op frambozenboerderij. Er is een buitentoilet en alleen koud water. Geen elektriciteit, dus eigen brander is nodig. Ook zelf slaapzak meenemen. Ontbijten (en dineren) kun je in het nabijgelegen Nermo hotel, boodschappen kun je 2 km verderop doen. NOK 100 p.p. Reserveren noodzakelijk.

Etappe 15, kaart 31

accokaart 31Klokkargården Halstad
2630 Ringebu
+4797687950
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Accommodatie op oude boerderij. Keuze uit een bed in het woonhuis of pelgrimsovernachting in stabbur waar je zelf kunt koken. Eigen slaapzak noodzakelijk. Gedeelde badkamer.

Etappe 16, Kaart 32

accokaart 32Brittes Gjestehus
Bjørgemogata 9 2630 Ringebu
+47 410 41 853
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

B&B voor pelgrims in de buurt van station Ringebu. 4 bedden in 2 kamers. NOK 250 per persoon inclusief linnegoed. Gedeelde badkamer en keuken. Mei – september.

Etappe 17, kaart 35

accokaart 35Eldhuset en Stabbur
Øvre Skar
+47 456 04 608 / +47 958 18 673
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Hut en stabbur bij verlaten boerderij. De hut heeft 2 bedden en eenvoudige kookfaciliteiten, de stabbur heeft 4 bedden en eenvoudige kookfaciliteiten. Voor toegang heb je een sleutelcode nodig. Deze kun je telefonisch opvragen. Overnachten kost NOK 100 per persoon.

Etappe 18, kaart 37

accodalum kaart 37Dalum Herberge
Dalumsvegen 209, 2670 Otta
+47 48157821

Hut. Zelf eten en slaapzak meenemen.

Etappe 28, Kaart 63

accokaart 63Ry herberge
Ry, 7393 Rennebu
+47 922 06 855 / +47 930 96 310
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.rygaarden.no

Pelgrimsherberg bij historische boerderij. Ook kamers in woonhuis. Vanaf NOK 250. Linnengoed tegen extra betaling. Ontbijt en avondeten op aanvraag. Graag vooraf reserveren. Juni- september.  

Etappe 32, kaart 71/72

accokaart 72Strandheimen
Øysand, 7224 Melhus
+47 48105515
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Online:
http://strandheimen.no

B&B aan de kust nabij camping Øysanden. Eenpersoonskamer NOK 900, tweepersoonskamer NOK 1100, incluief ontbijt. Avondeten op aanvraag. Hele jaar open.

Etappe 31, kaart 74

accokaart 74Frøset
+47 92 03 84 60
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Onbediende pelgrimsherberg in recreatiegroen van Trondheim, 11 km voor de Nidaros-kathedraal. 6 bedden in 2 kamers. Bel voor de sleutelcode. Reserveren niet mogelijk. Badkamer en keuken aanwezig. Slaapzak noodzakelijk. Zelf maaltijden verzorgen. NOK 300. Tent opzetten NOK 100. Eind juni – eind juli.