Ervaringen van mensen die het Olavspad gelopen hebben.

Janine van Drieënhuizen 2024

Janine van Drieënhuizen liep van Dovre naar Trondheim en deed haar verslag op Reisblogger.


Frans de Kruif 2024

frans de kruifFrans de Kruif liep van Oslo naar Trondheim en deed verslag van zijn tocht op Polarsteps. Met veel mooie foto's.


Jan en Marian 2023

jan en marianJan en Marian lopen vanuit Nederland in etappes naar Trondheim. In 2023 liepen zij van Oslo naar Lillehammer over de oostelijke route. Hun trip werd danig verstoord door strom Hans. Lees hun avonturen op Polarsteps.


Ellen en Leo in 2022

Ellen en Leo Eumelen liepen het Olavspad in 2022. Ze schreven er een onderhoudende blog over met hele mooie foto's. Lees het op Wandelxl.


Arie en Johanna 2019

Arie en Johana liepen in 2019 het Olavspad via de oostelijke route. Op reisblog een goed geïllustreerd reisverslag. En meer over het boek kun je hier lezen.


Carla en Nico 2018

Carla en Nico liepen in 2018 het Olavspad via de westelijke route. Op hun blog een uitgebreid verslag met foto’s.


 Paul de Marez 2017

De ogen van de muskusos

In 2016 trof ik Paul de Marez op de fiets- en wandelbeurs in Antwerpen. Ik stond daar in het pelgrimspaviljoen waar wandelaars met ervaring op bepaalde pelgrimsroutes andere wandelaars informeren. Ik stond daar natuurlijk voor het Olavspad. Paul vertelde me dat hij voornemens was een tocht te ondernemen vanuit zijn woonplaats in België naar Trondheim. In één ruk. Voorwaar een respect afdwingende monstertocht.

Het volgende jaar trof ik hem opnieuw op de Fiets- en wandelbeurs en had hij de tocht volbracht. Hij vertelde hoe fijn hij het had gehad onderweg en indrukwekkend de hele onderneming was geweest en dat hij er een boek over wilde schrijven.

En nu in 2018 is het boek dan ook verschenen. De ogen van de Muskusos.

Het is een welkome aanwinst. Zeker niet alleen omdat er nog weinig ervaringsverhalen over de pelgrimstocht naar noorden in druk zijn verschenen. Ook omdat het goed geschreven verslag is van zowel de fysieke als de innerlijke reis.

Paul de Marez ging op weg als een klassieke pelgrim. Natuurlijk voor het avontuur en het los zijn van het gewone leven, maar ook om zijn relatie met God uit te onderzoeken en uit te diepen. In poëtische taal vertelt hij van zijn intermenselijke en spirituele ontmoetingen. Zijn route door België, Duitsland, Denemarken en Noorwegen is daarbij goed te volgen. Het boek leest zoals ik Paul heb ervaren: in een rustig wandeltempo deelt hij zijn weloverwogen en afgeronde gedachten over mens, natuur en religie.

Wanneer je net als ik best veel reisverhalen van pelgrims hebt gelezen, weet je dat er veel kaf tussen het koren zit. De ogen van de muskusos is koren.

 

De ogen van de muskusos
Paul de Marez
Beerfcake publishing 250 p. - 2018
ISBN: 9789491144875


Frans Ebbelaar 2017

Frans Ebbelaar deed het Olavspad in twee stukken. In 2016 het eerste deel en in 2017 het tweede deel. Op zijn blog blog doet hij uitgebreid verslag.
" Na een flinke klim bereik ik de hoogvlakte van het Dovrefjell nationale park. Een prachtig glooiend landschap ontvouwt zich. Dwergwilgen en bosbessenstruiken vormen à la Lapland een deel van de begroeiing, maar het meest bijzonder en uniek is de witte mosvegetatie. Schitterend, alsof je naar plakken vanille-ijs kijkt. Wunderschön zouden onze oosterburen zeggen. De vele foto's die ik maakte en de pauzes om rond te kijken verlaagde het tempo tot twee kilometer per uur."


Ger Lenssen 2017

Ger Lenssen loopt vanaf 9 juni 2017 het Olavspad van Oslo naar Trondheim. je kunt zijn avonturen volgen op: www.ongerwaeg.nl
" Vrijdag 9 juni is het zo ver. Ik ga naar Noorwegen toe om daar de Olavsweg, een oud pelgrimspad, te gaan lopen,
Na het zien van een prachtige documentaire over deze weg was ik verkocht.
Maar ik denk ook, na het zien van al dat moois, dat ik een prachtig en rustig alternatief heb gevonden om een mooie pelgrimstocht te gaan lopen. Via het Olavs forum ben ik in contact gekomen met Runa uit Ijsland en Hanne uit de U.S.A. Samen zullen wij op zaterdag 10 juni starten in Oslo. Op weg naar Nidaros Kathedraal, het eindpunt in Trondheim.

Trondheim in Noorwegen was in de middeleeuwen net zo’n belangrijke pelgrimsbestemming als Santiago, Rome en Jeruzalem. De pelgrims liepen naar het graf van de heilige Olav in Nidaros, de oude naam van Trondheim. Sinds een aantal jaren zijn er diverse routes opnieuw toegankelijk gemaakt voor de pelgrims.
Het Olavspad in Noorwegen is 650 km lang en loopt van Olso naar Trondheim. Het pad loopt langs Noorwegens grootste meer Mjøsa, via het prachtige Gudbrandsdal, over de betoverende hoogtevlakte Dovrfjell naar het Trondheimfjord. Mijn rugzak is gepakt, mijn voeten gesmeerd en met een overdosis aan goede zin ben ik er klaar voor. Afhankelijk van wifi onderweg, zal ik dagelijks mijn verslag doen op: www.ongerwaeg.nl"


Herman Ossebaar 2016

Herman Ossebaar liep in de zomer van 2016 het Olavspad van Oslo naar Trondheim. Herman is een groot Noorwegenliefhebber en komt er ieder jaar. Meestal gaat hij met de motor, maar vorig jaar besloot hij het Olavspad te gaan lopen. Hij had nog nooit eerder lange afstanden gelopen en bereidde zich dan ook goed voor. Zijn tocht werd een groot succes en maakte veel indruk. Hij schreef er een sympathiek boekje over. Hier te bestellen.


Ronald Hage 2016

Ronald Hage, alias Ronald op 't Pad,  liep het hele Olavspad in de zomer van 2016. Hij bundelde zijn ervaringen voorzien van vele foto's in een boek.88 pagina's met 34 dagverslagen en 370 afbeeldingen. Voor € 15,00 te bestellen via e-mail rhageolv(at)gmail.com.