schermafdruk 2018 03 21 18.07.45Deze zomer gaat Francine Postma het hele St. Olavspad lopen. Eerder liep ze al een stuk en schreef daar een mooi artikel over in het tijdschrift pdfHappinez. Daarin liet ze zich ook van haar kwetsbare kant zien.

Over die kwetsbare kant heeft ze nog veel meer te vertellen en dat verbindt ze aan het goede doel: een cursus voor ouders van kinderen met ontwikkelingsstoornissen

Francine heeft twee zoons met autisme en ADHD. En zelf is ze kortgeleden gediagnostiseerd met ADD. Dat het ouderschap veel van haar vergt en soms tot wanhoop drijft is dan ook niet gek.

Ze omschrijft haar ervaringen als volgt:

“In een gezin met autisme gaat bijna niets vanzelf. Niets kan spontaan, op de bonnefooi. Alles moet worden voorbereid, besproken, aangekondigd (wat ze overigens ook vaak irritant vinden, maar ja, niet doen is ook geen optie). Echte ontspanning is een zeldzaamheid. Soms, als ze een interessant boek hebben, aan het tekenen zijn of als de televisie of Ipod aan mag, is het er opeens. Dan worden ze even in een andere wereld gezogen, kunnen ze zichzelf en al hun gevoeligheden vergeten. Altijd maar voor even.

"Ongemak, tegenslag en pijn horen bij het leven. Het is de taak van ouders, om kinderen te leren dat te verdragen", las ik ooit, in een van de vele opvoedboeken die ik de afgelopen jaren raadpleegde. Dus sus ik, laveer ik, negeer ik, help ik, ondertitel ik, bereid ik voor en structureer ik, zo goed en zo kwaad als ik kan. Maar soms ben ik moe, heb ik hoofdpijn, wil ik even iets lezen, een liedje zingen, of gewoon even rustig naar de wc. Dan lukt het even niet om rustig en positief en evenwichtig te blijven. Dan ontplof ik. En voel ik me de rest van de dag schuldig.

En dat laatste, dat is verreweg het zwaarste.”

Om je kwetsbare kant en je persoonlijke problemen met de wereld te delen is niet vanzelfsprekend. Francine doet dat wel. Ze heeft een moeilijke tijd achter de rug, heeft hulp gezocht en is nu de schaamte voorbij. Ze vertelt er over in dit filmpje

francine

Het geld dat ze met de actie inzamelt, gaat naar een cursus Ouderpower van het Balans Fonds, dat daarmee steun wil bieden aan de ouders met kinderen met ontwikkelingsstoornissen.

Lees meer over de actie of doneer via www.doemeemetmind.nl/actie/francine-postma

francinepostma

Met Francine op de Fiets- en wandelbeurs in Utrecht