Tips en aanwijzingen voor het plannen van je reis naar het St.Olavspad

Reizen naar Stockholm en verder naar Sundsvall

Vliegtuig

Met Scandinavian Airlines (SAS) kun je dagelijks naar Stockholm. KLM vliegt meerdere keren per dag naar Stockholm. Andere vliegmaatschappijen die op Zweden vliegen zijn Transavia, Brussels Airlines, Ryanair en Norwegian Airline.De meeste vluchten gaan naar het grootste vliegveld van Stockholm: Arlanda.

Sundvall is te bereiken met een binnenlandse vlucht. Stockholm leent zich natuurlijk uitstekend voor een stedentripje tussendoor.

Ook Östersund heeft een vliegveld, net buiten de stad. Vanaf het vliegveld Östersund kun je binnen een uur in Åre komen.  Shuttlebussen naar Östersund en Åre stadsbussarna.se


overtochten zweden noorwegenVeerbootverbindingen

De meeste mensen kiezen voor de route via Duitsland en Denemarken met een veerovertocht Puttgarden - Rødby in combinatie met een eventuele tweede overtocht Helsingør - Helsingborg of de Öresundbrug naar Malmö. De afstand tussen Utrecht en Malmö is 800 kilometer (via Puttgarden - Rødby en Öresundbrug). De ferry van Puttgarden naar Rødby gaat ieder half uur en duurt ongeveer 30 minuten. De Öresundbrug is 24 uur per dag open. De kortste route is niet altijd de snelste route: op sommige dagen in het hoogseizoen kan de ferryovertocht een wachttijd opleveren, maar meestal hoef je niet langer dan een half uur te wachten.


Van Duitsland naar Zweden
Kiel - Göteborg met Stena Line, duur: 14,5 uur
Rostock - Trelleborg met TT-Line, duur: 5,5-7.5 uur
Rostock - Trelleborg met Stena Line, duur: 6-7 uur
Sassnitz - Trelleborg met Stena Line, duur: 4,5 uur
Travemünde - Trelleborg met TT-Line, duur 7-10 uur


Denemarken - Zweden
Helsingør - Helsingborg met Scandlines, duur: 20 min
Fredrikshavn - Göteborg met Stena Line, duur: 3,5 uur
Grenå - Varberg met Stena Line, duur: 3,5 - 5,5 uur

Duitsland - Zweden, via Denemarken

Puttgarden - Rødby en Helsingør - Helsingborg met Scandlines, duur 45 min/20 min
Puttgarden - Rødby en Öresundburg met Scandlines, duur 45 min/16km
Rostock - Gedser en Helsingør - Helsingborg met Scandlines, duur: 2 uur/20 min
Rostock - Gedser en Oresundbrug met Scandlines, duur: 2 uur/16 km

Trein naar Zweden

De reis per trein naar Stockholm is binnen één dag te doen. Vertrek kan vroeg in de ochtend per IC-trein via Osnabrück naar Hamburg. Vanaf Hamburg per Eurocity-trein naar Kopenhagen, deze trein gaat mee op de veerboot. Vanaf Kopenhagen reist u per X2000 naar Stockholm, deze trein rijdt over de Oeresundbrug. Op zondag t/m vrijdag kunt u ook overdag naar Malmö reizen en dan per nachttrein naar Stockholm, u komt dan vroeg in de ochtend aan.Tussen Hamburg en Kopenhagen gaat de trein mee op de veerboot van Puttgarden naar Roedby, één van de twee plekkeb in Europa waar dit nog gebeurt. Van Kopenhagen naar Stockholm gaat de reis over de Oersundbrug en door het heuvelachtige Zuid-Zweden. De X2000-treinen zijn zeer comfortabel en voorzien van restauratie. Stockholm heeft één hoofdstation dat gunstig ligt ten opzichte van het centrum.

Verder naar Sundsvall

Sundsvall heeft een eigen vliegveld Sundsvall Timrå, 21 km ten noorden van de stad. Sundsvall is ook uitstekend bereikbaar per trein. Vanaf het vliegveld Stockholm Arlanda neemt dat ca. 3,5 uur. De treinreiswinkel helpt je graag bij het plannen van je treinreis.

spoorwegkaart scandinavie

 

Reizen langs de route

Trein

Het St. Olavspad is heel goed ontsloten via de regionale trein tussen Sundsvall en Trondheim

Kleine en grotere stations vlak langs de route: Sundsvall – Stöde –Torpshammer – Fränsta – Ljungaverk - Erikslund (Borgsjö) –Bräcke – Stavre - Gällö – Pilgrimstad – Brunflo – Östersund – Mörsil – Järpen – Undersåker – Åre – Duved – Hell/Værness – Trondheim. Dienstregeling www.norrtag.se

norrtag logot

De lijn wordt ook gebruikt door Statens Järnvägar (SJ), de Zweedse NS, voor de belangrijkere stations: Sundsvall – Bräcke - Östersund  - Järpen – Undersåker -Åre en Duved. Vanaf Stockholm en vliegveld Arlanda zijn er directe verbindingen naar deze stations. www.sj.se

sj logo

ov trein langs route

Bussen

Langs de route zijn veel punten waar de bus vlak bij het pad komt. Maar tussen Duved  en Verdal bijvoorbeeld is dat vaak beperkt tot één bus per dag op doordeweekse dagen buiten het zomerseizoen. De dienstregelingen van de regionale vervoersmaatschappijen vind je op internet en in de apps. Van oost naar west zijn de relevante ondernemingen:

din tur logoDin Tur
Voor Sundsvall en omgeving Vasternorrland. Heeft ook een app. www.dintur.se

lanstrafikenLänstrafiken
Voor de Jämtland tot de Noorse grens. Heeft een app. www.ltr.se

schermafdruk 2017 04 19 23.30.23Tronderbilene
Voor Trøndelag: Trondheim en ruime omgeving. Site is ook in het Engels beschikbaar en er is een app.  tronderbilene.no. Voor alle openbaar vervoer in Nord-Trondelag.  www.177nordtrondelag.no

Vertrek vanuit Trondheim

KLM heeft directe vluchten van Trondheim naar Schiphol. Je bent in een wip weer thuis.

Hurtigruten

Wil je rustig afbouwen en weer wennen aan je status van gewone sterveling, overweeg dan een terugreis per Hurtigruten, de kustboot die iedere dag punctueel en stoïcijns langs de kust van Noorwegen vaart tussen Bergen en Kirkenes en vice versa. In Trondheim is de vertrektijd in zuidelijke richting 10.00 uur  ’s morgens. De boot arriveert de volgende dag om 14.30 uur in de stad Bergen, het eindpunt. Daar kun je op dan bijvoorbeeld op de trein naar Oslo stappen. Deze treinreis wordt tot de mooiste van de wereld gerekend.