st. jakkobsrouteSt. Jacobsroute : op weg naar Santiago de Compostela

“Dit fotoboek handelt uitsluitend over de Camino Francés, de route waar het allemaal mee begon. De route is opgedeeld in genummerde dagetappes en op het voorafgaande overzicht kunnen we het aantal kilometers die per dag afgelegd moeten worden zien evenals de plaats van vertrek en aankomst.  De foto's vertegenwoordigen de bezienswaardigheden per etappe.

We lezen niet over de ervaringen van de pelgrims zelf, we zien geen zwetende, voortsjokkende pelgrims op de foto's, - we zien ook geen slierten pelgrims door de landschappen lopen - op een enkele pelgrim na - . Wat we wel zien zijn de vele kathedralen en kloosters die aan de route liggen, van oudsher de opvangplekken voor de pelgrims. (Een jacobsschelp boven een deur bijvoorbeeld, gaf aan dat pelgrims welkom waren) Ook fraaie bruggen, kastelen, paleizen en bijzondere dorpjes waarvan de huizen de meest prachtige kleuren hebben, komen aan ons voorbij. Het Palicio episcopal in Astorga, ontworpen door Gaudi  springt er wat mij betreft uit, evenals de zeer sober ingericht kerk van San Martin in Frómista met een eenvoudig kruisbeeld en mooi stenen bankje.

De foto's zijn stuk voor stuk bijzonder en alleen al de prachtige uitklapbare foto (85 x 25 cm) van Las Médulas waar de zoektocht naar goud de meest grillige vormen heeft geschapen in het landschap is de aankoop van dit boek al waard evenals de schitterende foto van bijvoorbeeld het bergdrop Berdún aan de Camino Aragonés (de aanloop naar de Camino Francés).
Bij de foto's staat steeds een korte tekst die weergeeft waar het getoonde te zien is en enkele toelichtingen daaromtrent.
Achterin het boek staan een speciaal ontwikkelde en gedetailleerde reisatlas waarop de verschillende Sint-Jacobsriutes staan uitgestippeld.

Al met al is het een boek dat je het gevoel geeft zelf even op reis te zijn geweest. Het lijkt me een mooi cadeau voor iemand die de route wil gaan lopen of voor iemand die dat al gedaan heeft, om dankzij de foto's al de herinneringen aan de lange, zware maar o zo fraaie tocht op te halen.” Recensie van www.leestafel.info

St. Jacobsroute : op weg naar Santiago de Compostela
Iris Schaper, Anke Benstem e.a.
Lannoo : 320 p. – 2016
ISBN: 9789401437547